自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

scheong 發表於 17-11-25 11:29
咁自由市場,一個肯賣,一個肯買,全世界一樣!

全世界一樣就唔洗上哂新聞啦

男爵府

你個主題雖然係好人心聲, 但實際會否少左, 熄目耳代囉

珍珠宮

畀面勳章

BBgaga 發表於 17-11-25 10:42
2008年毒奶粉事件!

「包括伊利、蒙牛、光明、圣元及雅士利在内的多个厂家的奶粉都检出三聚氰胺。该事件 ...

大頭奶粉當然無良, 但巴西黑心豬扒, 日本違規鋼鐵,。無良 不是中國特有,請唔好話我 係5 毛, 只是純討論問題, 是理性, 唔好用強烈情緒講問題, 好多人睇關税問題, 只由自身一個小小既香港做出發點,。但其實中國既零關税, 是幫助中國貿易更國際化,。令外國產品直入中國, 到時真係唔洗自己去澳洲托奶粉, 係澳洲奶粉廠商, 因零關税下, 自己直接入貨到中國, 假貨問題已唔存在, 有人話之前高關税令假奶粉出現, 係事實, 只係佢無詳細解釋箇中因由, 重關税, 令好多外國廠商卻步, 但中國有需求, 所以有水貨, 面對中國咁龐大既需求,。水貨式營商, 會令好多不法商人以假貨取利, 因為唔係個個都有能力直接去澳洲買貨,。透過中間水貨客, 有良心既會比真貨你,。但無良既, 真係可以比水貨你, 所以零關税下, 會吸引好多外國廠工進口到中國, 到時直接購買,。水貨假貨生存空間收窄

珍珠宮

BBgaga 發表於 17-11-25 11:41
全世界一樣就唔洗上哂新聞啦

So?

水晶宮

小肥兔 發表於 17-11-25 11:47
大頭奶粉當然無良, 但巴西黑心豬扒, 日本違規鋼鐵,。無良 不是中國特有,請唔好話我 係5 毛, 只是純討 ...

我只回答之前jm的題問,無意討論那個國家較無良。我亦知道關稅對市場嘅影響,謝謝。
至於「自己直接入貨到中國, 假貨問題已唔存在」但 願 如 此!!

大宅

唔好咁開心住啦, 大家唔好齋睇標題唔睇內文
係特殊奶粉免關稅咋, 佔香港市場 2%奶粉貨咋!!
其餘98%普通奶粉一樣有關稅, 一樣有水貨客搶, 睇清楚先~~

水晶宮

scheong 發表於 17-11-25 12:11
So?

So 咩?咪個朵夠紅夠響囉

珍珠宮

小肥兔 發表於 17-11-25 11:47
大頭奶粉當然無良, 但巴西黑心豬扒, 日本違規鋼鐵,。無良 不是中國特有,請唔好話我 係5 毛, 只是純討 ...

中國要走向國際,講自由貿易,首要做嘅項目之一,就係要消除貿易壁壘,零關稅係其中方法之一!

d人用以前中國鎖國年代發生嘅弊病去無限loop,佢估大陸唔知咩,人地經濟實體大,人口多,各地發展有不均,要改就一定要按步就班,等時機成熟先可以做!

e家大陸人均收入上升,內需比以前增加好多倍,正所謂此一時彼一時,任何國家經濟發展改革進行中,都需要時間去處理及改善,並適時調整,大陸亦不例外!

珍珠宮

BBgaga 發表於 17-11-25 12:26
So 咩?咪個朵夠紅夠響囉

哦!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

大力大力 發表於 17-11-24 17:42
國內也有大型連鎖店,如屈臣氏......... 應該沒有問題~

我想講 我係大陸超大型係超大型嘅百貨公司都買到假野

珍珠宮

fantasygirl 發表於 17-11-25 12:25
唔好咁開心住啦, 大家唔好齋睇標題唔睇內文
係特殊奶粉免關稅咋, 佔香港市場 2%奶粉貨咋!!
其餘98%普通奶粉 ...

關稅是0%,但不要忘記國內還有17%的增值稅(類似銷售稅),所有進口的商品也要付17%。
其實類似iphone這樣的電子產品早就是零關稅,只是付17%的增值稅。

男爵府

BBgaga 發表於 17-11-25 10:42
2008年毒奶粉事件!

「包括伊利、蒙牛、光明、圣元及雅士利在内的多个厂家的奶粉都检出三聚氰胺。该事件 ...

連自己人民都唔敢食自己國家嘅食物,算咩大國(emoji)

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

淘寶 發表於 17-11-24 17:40
講真, 我都信唔過國內買嘅野。 專門店都有可能係假

早4年前我老爺試過幫我地係某國際4星酒店擺酒, 因為漏 ...

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

Pulmma 發表於 17-11-25 12:45
我想講 我係大陸超大型係超大型嘅百貨公司都買到假野
...

其實間超市係咪都係假架

首頁

尾頁

跳至