用戶登入

找回密碼 | 註冊

紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
18oC.60%

義工

今日: 35|主題: 58398

del

大宅

國民生產總值:1107

BKXmas勳章

del

大宅

國民生產總值:3043

回覆樓主

一斤薑基本就要一斤醋,醋可以買定多少少備用,因為一定要浸過薑面。黑糯米醋係後期覺得d醋過份甜先加落去的。

大宅

國民生產總值:1207

BKXmas勳章

Valentinaxoxo 發表於 17-11-24 17:24
應該要幾多斤醋同要用幾多斤薑

黑糯米醋係幾時先加落去

以8珍為例,陪月話通常每10 斤醋就要一支黑糯米醋。佢話一斤姜要一斤醋,如果自己一個食,就10-15 斤都夠,但預埋老公,阿媽,屋企人,就多少少,20 或25 斤,但如果計埋親友,就冇眼睇。

男爵府

國民生產總值:8603

BKXmas勳章

potato38 發表於 17-11-24 19:54
以8珍為例,陪月話通常每10 斤醋就要一支黑糯米醋。佢話一斤姜要一斤醋,如果自己一個食,就10-15 斤都夠 ...

好好笑 冇眼睇

別墅

國民生產總值:955

回覆樓主

想搭單問薑醋係咪12朝後食?我聽聞過人奶媽唔好食,食完d奶會燥,bb飲左唔好,係咪架?

大宅

國民生產總值:1207

BKXmas勳章

ambermatt 發表於 17-11-24 23:52
想搭單問薑醋係咪12朝後食?我聽聞過人奶媽唔好食,食完d奶會燥,bb飲左唔好,係咪架?
...

12 朝後派俾人食,唔係自己食,派到滿月就唔派得,再想派嘢就用餅卡,唔派醋卷。自己食就睇開刀定順產,開刀起碼20-25 日先食得,順產就10 幾日都得,睇吓惡露排得少未。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎