用戶登入

找回密碼 | 註冊

紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
18oC.60%

義工

自由講場 今日: 1239|主題: 942677

叫外賣App

珍珠宮

國民生產總值:45492

醒目開學勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

妳哋有冇用過d叫外賣app? 比起自己打電話去該店落order係咪貴d架?

公爵府

國民生產總值:26816

BKXmas勳章

回覆樓主:

呢啲apps係方便你食到無送外賣嘅餐廳,二三十配送費,叫得多咪著數。

珊瑚宮

國民生產總值:106634

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

國內大城市非常流行,但香港應該好難做,因人工貴車又多人又多,這類公司好難生存~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

咁即係送貨者係咪該食肆員工呢?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

國民生產總值:693

無呀,直接叫外賣仲平

男爵府

國民生產總值:6971

BKXmas勳章

lyh80115 發表於 17-11-24 17:36
呢啲apps係方便你食到無送外賣嘅餐廳,二三十配送費,叫得多咪著數。

你說的是國內的嗎?
我還真沒用過。

原來如此,怪不得「餓了麽」那些公司搶走了速遞公司的員工。

公爵府

國民生產總值:26816

BKXmas勳章

平平常常 發表於 17-11-24 18:00
你說的是國內的嗎?
我還真沒用過。

樓主應該講香港,Ubereats、Deliveroo、Foodpanda,毎單收20到30配送費,時不時會有優惠。

内地我就未試過,我住深圳個同事就有啦,佢話好抵,配送費5蚊,但買得多有優惠往往唔只平5蚊。

大宅

國民生產總值:2622

回覆樓主:

超貴,我會落去食

男爵府

國民生產總值:6971

BKXmas勳章

lyh80115 發表於 17-11-24 18:06
樓主應該講香港,Ubereats、Deliveroo、Foodpanda,毎單收20到30配送費,時不時會有優惠。

内地我就未試 ...

哦,原來二三十元係香港!
我還以為國內的外賣費已經要這麼貴。

其實大部份食物,即場係餐廳煮好即場吃,會比外賣好吃。

子爵府

國民生產總值:10929

BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-11-24 17:45
國內大城市非常流行,但香港應該好難做,因人工貴車又多人又多,這類公司好難生存~
...

香港有喎,岀名嘅都三四間~

子爵府

BKXmas勳章

babytt2 發表於 17-11-24 18:39
超貴,我會落去食

堂食,加一都唔止喎~

子爵府

BKXmas勳章

Giant 發表於 17-11-24 17:54
咁即係送貨者係咪該食肆員工呢?

no,車手或步行哥哥去餐廳拎野,再送上黎~

珍珠宮

終極熊貓 發表於 17-11-24 20:01
no,車手或步行哥哥去餐廳拎野,再送上黎~

明白喇,即係俾錢中介公司,佢搵人做跑腿,中介公司就係賺取嗰$20-$30嘅酬勞,再拆帳俾跑腿,是嗎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

BKXmas勳章

Giant 發表於 17-11-24 22:42
明白喇,即係俾錢中介公司,佢搵人做跑腿,中介公司就係賺取嗰$20-$30嘅酬勞,再拆帳俾跑腿,是嗎?
...

大概係咁

大宅

終極熊貓 發表於 17-11-24 20:00
堂食,加一都唔止喎~

貴價食物,個盒送上嚟凍哂都麻麻地

其中消委會發現,在實測中點選的137款食物中,83款(即61%)食物在點餐平台的價格較外賣自取的收費高。最中差額最大的,是「Deliveroo」所提供的「活壽司」,其外賣自取售價為128元,在平台點餐則須付200元,相差72元,還另加20元送餐服務費。如以百分比計算,溢價最高的食物為「麥麥送」出售的「新地蘋果脆」,外賣自取售價為11元,但於平台點餐則須20.5元,兩者相差達86%。

消委會指,點餐平台

大宅

回覆樓主:

不過hk人向來怕煩 $ 不是問題

子爵府

BKXmas勳章

babytt2 發表於 17-11-24 23:57

其中消委會發現,在實測中點選的137款食物中,83款(即61%)食物在點 ...

我知有啲會mark up左啊~
但小店果啲我見都係堂食價

唔緊要,大家咪睇呢二十值唔值,值咪嗌
避開太忙時間,質素會穩定啲好啲~

男爵府

國民生產總值:7644

BKXmas勳章

平平常常 發表於 17-11-24 19:03
哦,原來二三十元係香港!
我還以為國內的外賣費已經要這麼貴。

我有叫過西餐都無問題

男爵府

國民生產總值:7644

BKXmas勳章

babytt2 發表於 17-11-24 23:57

其中消委會發現,在實測中點選的137款食物中,83款(即61%)食物在點 ...

1。佢係有保䁔同堂食一樣熱
2。你上m記online訂都係貴好多

男爵府

國民生產總值:8737

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

千萬別用food panda. 叫過兩次,兩次都送唔齊食物,follow up又慢,要搞多成粒鐘先收齊食物!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎