用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.75%

義工

自由講場 今日: 388|主題: 942851

跳至
小朋友真係自然有佢地條路?  

男爵府

國民生產總值:7038

BKXmas勳章

朋友環境ok, 私樓600幾呎爭幾年供斷……
老公月入5萬左右,佢做保險大約平均2萬……一子一女津校、冇養車
生活絕對冇太大壓力……

仔升中冇報任何直私,上左Band2C中學,女小四成績差,唔去補習,亦不打算報直私……而家驚個女二線尾小學以咁嘅成績派位唔知派去咩學校……

叫佢到時考定d直私backup,又話唔會考,唔想比$讀書,叫佢而家比個女補下習,又話唔想谷個女,叫佢唔好做野全職睇個女d功課,又話唔想放棄事業……講多兩講又話小朋友自然有佢地自己條路……
總存僥倖心理……

公爵府

國民生產總值:26175

BKXmas勳章 2017媽媽節

jesswu 發表於 17-11-24 17:43
老公月入5萬左右,佢做保險大約平均2萬……一子一女津校、冇養車
...

說真的,係,佢自然有自己既路
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

複式洋房

國民生產總值:281

...

幾好呀,有心讀比佢點補點學出幾多錢都冇所謂,係冇心讀,父母比幾多佢都唔會收到,留番啲錢比佢將來想讀時讀,想創業時創業仲好啦,讀得書唔代表成功既你朋友好好呀,冇比你左右到佢思想

公爵府

國民生產總值:25414

環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

小朋友係有自己條路, 但絶對唔係放養, 另外如果只係差少少, 做家長可以扶佢一把, 補下習如果可以提升少少, 條路可以行得舒服D, 而唔會袖手旁觀。

但我又唔會死谷爛谷, 中庸之道! 起碼盡了人事, 得唔得就係靠小朋友自己。

APIGMA    發表於 17-11-25 10:59

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

國民生產總值:452

其實都可以試下去補下習,小朋友係會有條路,但完全放任又唔係好得既

侯爵府

國民生產總值:22857

畀面勳章 BKXmas勳章

每個人都會有自己條路

大宅

國民生產總值:1208

BKXmas勳章

好醜命生成, 有D人讀好多書出嚟都係打份牛工,
有D人唔洗點讀書, 一世好命平步青雲,
亦好睇個小朋友本身易唔易滿足,
個小朋友大咗後可能每餐得粥水食, 外人覺得好慘,但可能個小朋友已經好滿足,

我自己本身讀書唔多,BAND3中五畢業, 打份文員仔工,
已婚生咗兩個小朋友, 有層私樓供緊,
老公同我係同學(即BAND3),佢依家靠自己搞緊生意,
讀得書多等於多出路我唔否認,但我又覺得讀書唔成唔等於無出路,
起碼我同老公讀書唔成, 但覺得依家生活好滿足

公爵府

國民生產總值:27561

BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-11-24 17:46
說真的,係,佢自然有自己既路

因為一出世已經知道父母係點

小朋友無的改變父母

子爵府

國民生產總值:14916

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔好天真地以為直私一定好過官津。如果家長喺屋企有跟有教,亦不一定要補習。小朋友能力如何,家長自己心中有數,旁人無須厚多士。
至於唔返工跟仔女功課,隨時連關係都無埋。

伯爵府

國民生產總值:19291

BKXmas勳章

...

其實佢父母有安排條路俾佢地噃,只係佢嘅方式理念同你唔同啫。

伯爵府

國民生產總值:19597

BKXmas勳章

回覆樓主:

係,好醜命生成,有人讀飽書做份牛工,眼見不少讀唔成書嘅,唔係做老闆就搵多多錢,當然我唔係話讀書多就唔好,讀書少就好,只是每人命運唔同
條路係佢哋嘅,家長只能從旁指導,唔會逼
人哋父母可能重親子關係,品格教育,而唔係追成績呢!旁人還是唔好厚多士,指指點點

大宅

國民生產總值:4961

BKXmas勳章

...

又唔系僥幸心理,讀直資,狂補習亦未必一定成材,父母接受自己子女的資質,冇狂催谷,有咩唔啱

男爵府

國民生產總值:7174

BKXmas勳章

回覆樓主

有時D嘢唔係你谷就得架,勉強無幸福

公爵府

國民生產總值:28020

BKXmas勳章

回覆樓主:

父母唔驚,你反而担心過佢地?

讀唔成書就跟老豆做保險啦。唔洗大学畢業先做得經纪,考幾個試就得。

別為他人的事發愁。或者人地有錢養仔女一世哩……

公爵府

國民生產總值:26175

BKXmas勳章 2017媽媽節

ash_yehyeh 發表於 17-11-24 18:02
因為一出世已經知道父母係點

小朋友無的改變父母

性格決定命運,出世已有先天性格
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

男爵府

BKXmas勳章

brindlewin 發表於 17-11-24 18:04
其實佢父母有安排條路俾佢地噃,只係佢嘅方式理念同你唔同啫。

問題係我唔明點解一方面又勁憂慮個女成績差派不到好中學,一方面又冇諗任何改善方法……

珍珠宮

國民生產總值:40524

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

唔覺得樓主朋友有咩問題,仔女資質做父母最清楚,補習又唔代表一定適合佢,谷佢讀書又唔一定有成效可能仲會破壞親子關係,唔補習唔代表就=放養/完全唔理,直資學校唔一定讀得好,band1學校唔一定讀得成書、band2、3學校都唔一定代表讀唔成書,我真係覺得小朋友有佢自己條路,做家長最多輔助下,提點下,讀書無得迫,讀唔成書又唔代表事業一定衰,咩讀大學=出黎社會既入場券,我唔認同,幾多大學生都係失業/由低做起,做人既野際遇重要過一張沙紙好多,樓主朋友心態其實幾好,知自己仔女咩料,堅持己見,呢個社會好多父母都被社會影響狂迫仔女要十項全能,一定要讀大學,迫到佢地痴線自殺都未讀大學啦⋯ 利申,呀仔讀緊中學,成績只中庸,相信佢讀到就會發奮讀,讀唔到無得迫,所以無補過習⋯

男爵府

國民生產總值:9732

BKXmas勳章

heilok 發表於 17-11-24 18:03
唔好天真地以為直私一定好過官津。如果家長喺屋企有跟有教,亦不一定要補習。小朋友能力如何,家長自己心中 ...

好欣賞你個句,旁人無須厚多士,仔女系人地既,奌解要將自己的handling way 或見解夾硬apply落人地度呢?再加上世事無絶對,由他父母去成担翻有乜問題

男爵府

BKXmas勳章

emilylam 發表於 17-11-24 18:06
係,好醜命生成,有人讀飽書做份牛工,眼見不少讀唔成書嘅,唔係做老闆就搵多多錢,當然我唔係話讀書多就唔 ...

冇厚多士呀……係朋友憂慮個女成績唔好驚入不到band 1中學求意見,我先比d愚見佢……

男爵府

BKXmas勳章

Bobo113 發表於 17-11-24 18:17
好欣賞你個句,旁人無須厚多士,仔女系人地既,奌解要將自己的handling way 或見解夾硬apply落人地度呢? ...

冇厚多士,係朋友惆悵個女成績差好苦惱,問我意見……講完佢唔啱使我都冇意見……
但佢兩公婆每晚見不到仔女的(太夜返),個女日日欠交功課,考試又冇人同佢溫,因為大人太忙,個細又唔肯溫……
情況係咁佢好擔心,想改善,我比少少意見而已……

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎