自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主

其實你朋友擔心都好正常

如果唔係咩叫養兒100長優99

佢同你呻下0者

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jesswu 發表於 17-11-24 17:43
朋友環境ok, 私樓600幾呎爭幾年供斷……
老公月入5萬左右,佢做保險大約平均2萬……一子一女津校、冇養車
...

人地仔女唔好理咁多啦

starrymama    發表於 17-11-25 08:52

伯爵府

jesswu 發表於 17-11-24 17:43
朋友環境ok, 私樓600幾呎爭幾年供斷……
老公月入5萬左右,佢做保險大約平均2萬……一子一女津校、冇養車
...

叻嘅學生去補習才會更叻,相反只是浪費大家時間及金錢。

珍珠宮

回覆樓主:

識好幾個朋友,仔女天資一般,由初小開始補習,父母非常緊張學業。
谷入到band one 名英中,有入英皇,加密, 黃芴南,林裘謀, 但最終都入唔到8大
所以我信小朋友有自己嘅路,唔使太緊張。
我信小時了了,大末必佳。讚書嘅天份,係迫都冇用。
仲有,家長千其唔好以為上到band one 英中就多數入到大學,我眼見例子真係太多連8大都入唔到,唔好講入3大。 最後要去外国讀.或者重考嫁,多到你唔信

伯爵府

有d.小朋友係唔谷得架,細個無谷開,無啦啦谷佢,佢會受嗎

珍珠宮

回覆樓主:

放養理念,我絕對唔認同,中學畢業就出嚟做野,可能家長仲覺得好輕鬆。

我都有朋友係呢啲家長,我唔認同但尊重佢決定,佢由幼稚園開始放養,現在小二已成績唔好,我真心佩服可以放手唔理

珍珠宮

畀面勳章

waic 發表於 17-11-25 08:05
識好幾個朋友,仔女天資一般,由初小開始補習,父母非常緊張學業。
谷入到band one 名英中,有入英皇,加密 ...
B1 英中當年都係大部份去外國讀,好多嫌辛苦會考都吾考的。
上本地大學的 overall 大比例地係吾出名的地區 b2 中學

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

IloveJJ 發表於 17-11-25 09:09
上次參觀英皇,有個學生咪呻英皇教得好快追唔到,佢就係小學時靠媽媽催谷,佢而家讀唔上之餘,仲怨媽媽點 ...

英皇好似不是band 1A? 我以為不是好谷的

子爵府

jesswu 發表於 17-11-24 18:13
問題係我唔明點解一方面又勁憂慮個女成績差派不到好中學,一方面又冇諗任何改善方法……
...

可能係有少少逃避或妥協心態。。。。

子爵府

畀面勳章

gracelam 發表於 17-11-24 17:57
小朋友係有自己條路, 但絶對唔係放養, 另外如果只係差少少, 做家長可以扶佢一把, 補下習如果可以提升少少, ...

Agree w/u

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點解要擔心呢?人人都由細長大,一日未死仲要做人時.慢慢就會明白好多野,佢女而家唔讀,唔為成績,人人睇唔好佢前途....到佢行出個社會,就會明白學歷唔夠,比人踩住自己上,佢就會諗,會為自己追返當年放棄過D野返來架啦.

你唔睇下22歲大學生,有書唔去讀去揸巴士,親戚搖哂頭咁又點,佢而家22歲咋,到佢再長大,有妻兒時,可能已經唔再做巴士佬啦,好多事唔係只睇現在架,歲月會令人改變架.

<br><br>

珍珠宮

回覆樓主

果日,我都聽一位長輩講,兒女自有他們自己的人生和福氣,不用過份保護和擔心!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

回覆樓主

我認為重點係要了解仔女讀得唔好嘅原因,並要盡力發掘佢哋嘅所長。
的確唔係人人都讀得到書,但有無盡力及學習態度好重要。

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果真係資質有限,老實點補都冇用,吸收唔到

男爵府

Cheddar85ang 發表於 17-11-25 09:58
我認為重點係要了解仔女讀得唔好嘅原因,並要盡力發掘佢哋嘅所長。
的確唔係人人都讀得到書,但有無盡力及 ...

絕對認同! 我信命運最重要,如果比我知道仔女條命好、多貴人,咁我就可放養。但我冇預知能力,唯有盡力,一個平凡人都可靠努力自我增值,呢種價值觀絕對要從小培養。

男爵府

熊貓小姐 發表於 17-11-24 19:02
我只係知當年讀書唔叻既同學,有些搵錢多過我,有d去左做生意,好叻,有d做化妝/攝影,生活自在又夠養活自 ...

很同意啊。有時候知識反而是障礙和包袱。當然知識重要,但天生我才,因材施教也很重要。

子爵府

jesswu 發表於 17-11-24 18:13
問題係我唔明點解一方面又勁憂慮個女成績差派不到好中學,一方面又冇諗任何改善方法……
...

佢又唔想谷到個女係讀書機器,又怕如果唔谷又驚佢入衰學校,做父母一定係咁諗,唔出奇,成日為左讀書攪到家嘈家閂都唔知為咩!如果有得選擇就想做正常人多過高分低能,支持你朋友做法

男爵府

littlefunpig 發表於 17-11-24 20:51
想迫無得迫
我教補習班見到兩個小一
一個普通小學但勁積極做功課,學習,好留心聽書,雖然有d錯但總算會肯 ...

愚見覺得,小孩沒有動力,是因爲讀的太深,根本力有不棣,又沒有成功感。

首頁
34567...9

尾頁

跳至