自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小詠 發表於 17-11-25 12:07
放心, 一命二運三風水四積陰德五讀書, 我有個舊朋友自小唔讀書, 仲學壞, 無讀完書就出來社會做野靠自己而 ...

你咁回應老師好有guts.

琥珀宮

jesswu 發表於 17-11-24 17:43
朋友環境ok, 私樓600幾呎爭幾年供斷……
老公月入5萬左右,佢做保險大約平均2萬……一子一女津校、冇養車
...

小學補習仲有d用,中學補真係作用不大,無謂嘥錢

珍珠宮

畀面勳章

blue02 發表於 17-11-25 22:50
有好師父好紧要,我工作運唔好,跟一個縮骨卸膊上司,冇嘢學唔只,只會appraisal 寫衰你,往往我出八分力都得唔 ...
讀書階段可以100%靠自己控制。出來做野返而 主要睇際遇。遇到貴人好重要。
成日見 d 人讀書/做野吾好但坐高位,主要係佢地識擦鞋 / 遇貴人

公爵府

jesswu 發表於 17-11-24 17:43
朋友環境ok, 私樓600幾呎爭幾年供斷……
老公月入5萬左右,佢做保險大約平均2萬……一子一女津校、冇養車
...

真的!
萬般皆是命!

琥珀宮

jesswu 發表於 17-11-24 18:23
冇厚多士,係朋友惆悵個女成績差好苦惱,問我意見……講完佢唔啱使我都冇意見……
但佢兩公婆每晚見不到仔 ...

佢自己由細都冇比時間係個女到,出現咁嘅情況好正常。其實小學階段好重要,扶到佢上去,唔係話一定要頭幾名,但青春期前根本就係要有大人係佢身邊,人嘅成長期係好耐架,心理成長尤其重要,佢係小學階段太多挫折,完全冇成就感,點讀落去?佢唔捨得份工,但唔捨又點會得呢?

大宅

jesswu 發表於 17-11-25 03:49
我識佢仔女……睇住佢地大……
好明顯佢女唔係讀書型,但我見佢玩泥膠、畫畫,會好enjoy好專心,一對住d書 ...

你朋友只係想不勞而獲,想考到好學校,但又咩support都無比個女

學你話,如果個女唔係讀書料,咁咪引道佢另外嘅材能,無可能咩都唔理咁放養

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

讀書叻又唔代表d乜~
個家長睇得好開

大宅

回覆樓主:

我覺得讀書唔叻,大過都會睇際遇,同埋我覺得最緊要係自理能力同埋執行力,以我叔仔為例,30歲仲讀書唔做野,零家用,係讀好多書,但自理能力係零,全部我99,仲要養埋女朋友,我99日日膽心佢過活。

反而我老公中三出來做地盤,肯捱,有目標,現在唔係富貴,但從未失業,無工後即日自然有人搵我老公做,識人多,人際關係好,家慢慢變得好。

不過每個媽媽都想自己仔女讀多點書,條路容易行,我都唔例外,但如果發現自己小朋友無能力,就唔好逼,同埋我識得一個醫生3個護士,佢地同我分享,佢地由細巳經好鍾意得閒攞書來睇,係好自然既事,父母從沒逼過,自己努力。

首頁

尾頁

跳至