0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個BB未夠1個月,琴晚飲1支3安奶,掃完風再抱半小時,放落BB床平訓,點知嘔左3次奶,將墊頭果條巾巾嘔濕晒。
第二次,我比個枕頭佢訓,墊高左佢個頭,佢冇嘔奶
但個陪月叫我唔好比佢訓枕頭,佢話對頸骨唔好同埋好危險
咁點算,嘔奶咪仲危險,你地BB有冇訓枕頭架?

大宅

回覆樓主

我未夠一個月用緊gio pillow
無係床上嘔過奶

宜家陪月專業資格可圈可點

大宅

Bido 發表於 17-11-24 18:33
我未夠一個月用緊gio pillow
無係床上嘔過奶

有冇相比我睇,麻煩你了

別墅

回覆樓主

我有用普通cotton pillow,因為我b 則頸,物理治療師建議用pillow 等佢識得頭仔訓番中間,當然唔可以用太厚的pillow 浪得太高對頸仔唔好。

水晶宮

美小姐 發表於 17-11-24 18:31
我個BB未夠1個月,琴晚飲1支3安奶,掃完風再抱半小時,放落BB床平訓,點知嘔左3次奶,將墊頭果條巾巾嘔濕晒 ...
我兩個B都冇用枕。用枕頭亦會增加嬰兒窒息風險。
你陪月啱。不過佢可能冇提其實最正確方法係墊高床褥床頭位置,即放三角枕或其他物件如摺厚咗嘅毛巾喺床褥床頭位嘅底部,令床褥有斜度,而唔係放嘢喺床面。咁樣就唔會對BB構成危險。

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-11-26 08:52
我兩個B都冇用枕。用枕頭亦會增加嬰兒窒息風險。
你陪月啱。不過佢可能冇提其實最正確方法係墊高床褥床頭位 ...

我試下用三角枕整高個床玉位先

珍珠宮

回覆樓主

咁你個枕頭係咪好高架?我都有比枕頭,不過好低,同毛巾差唔多

禁止訪問

複式洋房

美小姐 發表於 17-11-24 18:31
我個BB未夠1個月,琴晚飲1支3安奶,掃完風再抱半小時,放落BB床平訓,點知嘔左3次奶,將墊頭果條巾巾嘔濕晒 ...

不如你試下zin高張床郁等佢有d斜度..咁bb訓時張床冇咁平bb就會冇咁易嘔奶.
私家醫院d bb床都係咁..
我自己就用d tissue box 喺床郁(頭嗰邊)既底部sip高去..

首頁

尾頁

跳至