用戶登入

找回密碼 | 註冊

紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
18oC.60%

義工

出埠旅行 今日: 107|主題: 132656

跳至
[日本] 想自己一個人去日本旅行,有冇媽媽有同樣諗法?  

大宅

國民生產總值:3564

BKXmas勳章

好多年無去過日本,剛剛同朋友去完,發覺大家想食及想睇嘅野都好唔同。突然想自己一個人去(因老公要睇阿仔小學功課,所以唔可以一齊去),食咩行邊都自己話事,唔洗就住哂。有冇媽媽試過? 但係日本可自己一人食放題嗎? 試過嘅媽媽分享一下心得呀 !

王國熱話
隧道公司招聘員工
招聘幼兒教育顧問 ( 時間自由, 無需經驗 )
晚間兼職
招募 餐飲編更操作員 JNL

大宅

國民生產總值:3692

BKXmas勳章

ShingYan1 發表於 17-11-24 21:50
好多年無去過日本,剛剛同朋友去完,發覺大家想食及想睇嘅野都好唔同。突然想自己一個人去(因老公要睇阿仔 ...

試過,超正,我自己一個有去食放題

Cheuk2012    發表於 7 天前
wcpcelia    發表於 17-11-27 16:06

大宅

BKXmas勳章

ivy0508 發表於 17-11-24 22:33
試過,超正,我自己一個有去食放題

請問去東京定大阪?

複式洋房

國民生產總值:497

好多年無去過日本,剛剛同朋友去完,發覺大家想食及想睇嘅野都好唔同。突然想自己一個人去(因老公要睇阿仔 ...
我去日本出差, 基本上都係一條友開飯

Shabu, 燒肉, 居酒屋 ... 放題, 80% 以上都可以一人入座, 市區搵食完全冇問題, 當然一個人點菜, 就冇可能叫到太多不同種類了.
夜晚落街, 人來人往, 安全冇問題, 當然扒手之類還是要小心, 一樣有人由外國入境在旺區搵食.

大宅

BKXmas勳章

ShingYan1 發表於 17-11-24 22:37
請問去東京定大阪?

我去福岡

男爵府

國民生產總值:6667

2017勳章 BKXmas勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ivy0508 發表於 17-11-24 23:09
我去福岡
Hi Ivy, 我將會去福岡, book 酒店才發現訂 1 人房 over 12,000 yen, 同之前訂 double room 差不多, 有點失預算 ... 請問你住哪兒? 房價? 去哪裡食放題? Thanks.

大宅

BKXmas勳章

Puluma 發表於 17-11-24 23:08

Shabu, 燒肉, 居酒屋 ... 放題, 80% 以上都可以一人入座, 市區搵食完 ...

多謝你的分享

男爵府

2017勳章 BKXmas勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Puluma 發表於 17-11-24 23:08

Shabu, 燒肉, 居酒屋 ... 放題, 80% 以上都可以一人入座, 市區搵食完 ...
朋友知道我將一人去日本福岡, 有點擔心安全問題... 要注意的地方, 如早點回酒店 (e.g. 22:00之前) , 小心醉酒人士, 還有什麼要注意 / 分亨? Thanks.

大宅

BKXmas勳章

ivy0508 發表於 17-11-24 23:09
我去福岡

男爵府

國民生產總值:6247

BKXmas勳章

回覆樓主

我試過好多次一個人去日本,真係好free, 日日自然醒,行到攰就坐下tea吓,最中意去目黑區,果邊好多小店都好好食,不過我一定唔會食放題,費時嘥了一餐的quota!

大宅

BKXmas勳章

dw0501 發表於 17-11-24 23:49
Hi Ivy, 我將會去福岡, book 酒店才發現訂 1 人房 over 12,000 yen, 同之前訂 double room 差不多, 有點失 ...

我嗰陣住green hakata, 或者你check 下東橫Inn

複式洋房

國民生產總值:497

dw0501 發表於 17-11-24 23:49
Hi Ivy, 我將會去福岡, book 酒店才發現訂 1 人房 over 12,000 yen, 同之前訂 double room 差不多, 有點失 ..
福岡 (博多) 或天神區, 跟東京大阪同級酒店比較, 至少平 25~35%,

Single Room Yen 12K ? 除非你係訂日本長假, 或好短時間就出發吧.

講真, 博多區或天神區, 夜一夜都鬼咁多人, 只要你的酒店在大街大巷, 真係冇乜需要特別注意.

洋房

國民生產總值:60

我一個人跟團去北海道,費事煩,我OK呀!我唔會理其他團友點睇

男爵府

Puluma 發表於 17-11-25 01:15
福岡 (博多) 或天神區, 跟東京大阪同級酒店比較, 至少平 25~35%,

Single Room Yen 12K ? 除非你係訂日本 ...
我 Mid Apr 2018 去, 暫時 book 咗 Dormy Inn (12,000 yen with breakfast) (因有大浴場), 但 Nov 2017 book only 13,000 (double room with breakfast) yen, 或者這間酒店少 single room... 試找 Super Hotel 都要 8,000 yen, 算比較合理... 我會再 search 其他酒店, e.g. Green Hotel (suggested by JM)
如果博多同天神區比較, 你喜歡住那區? 有冇酒店介紹? Thanks.

大宅

BKXmas勳章

Umelee 發表於 17-11-25 00:19
我試過好多次一個人去日本,真係好free, 日日自然醒,行到攰就坐下tea吓,最中意去目黑區,果邊好多小店都 ...

多謝分享

大宅

BKXmas勳章

M-1 發表於 17-11-25 01:25
我一個人跟團去北海道,費事煩,我OK呀!我唔會理其他團友點睇
...

大宅

BKXmas勳章

dw0501 發表於 17-11-25 01:52
我 Mid Apr 2018 去, 暫時 book 咗 Dormy Inn (12,000 yen with breakfast) (因有大浴場), 但 Nov 2017 boo ...

天神我住過Hotel Monte Hermana,唔錯,今天4月先開。

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實諗住去4日3夜,最主要都係shopping及食野,係咪住近心齋橋便可,都唔洗點plan行程架喇?

wcpcelia    發表於 17-11-27 16:07

複式洋房

國民生產總值:170

ShingYan1 發表於 17-11-25 07:48
其實諗住去4日3夜,最主要都係shopping及食野,係咪住近心齋橋便可,都唔洗點plan行程架喇?
...

心齋橋已經係 shopping 集中地

男爵府

國民生產總值:6336

BKXmas勳章

我去過一次,心思思成日想自己再去
實在太自由了

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎