用戶登入

找回密碼 | 註冊

16oC.71%

義工

自由講場 今日: 737|主題: 943596

小朋友證實患adhd

複式洋房

國民生產總值:148

要食藥!好擔心個仔!
有冇同路人

伯爵府

國民生產總值:15769

BKXmas勳章

回覆樓主:

去EK有個forum,好多同路人

伯爵府

國民生產總值:16407

BKXmas勳章

吾好太耽心, ADHD係一個特質, 吾係病.

教育王國果邊都好多分享同埋資料, 可以參考.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

國民生產總值:2909

BKXmas勳章

你去EK果邊睇,好多同路人的。
我侄都有adhd,要食藥,見佢長大會慢慢進步的,而家仲讀緊band 1中學添!
我仔雖然唔係adhd, 但有自閉譜系同專注力不足。只要搵岩方向都可以一步一步進步,加油!

複式洋房

國民生產總值:148

taptap83 發表於 17-11-24 23:50
你去EK果邊睇,好多同路人的。
我侄都有adhd,要食藥,見佢長大會慢慢進步的,而家仲讀緊band 1中學添!
我 ...

佢情緒都易波動
好難安撫
每晚喊,我好痛心

大宅

國民生產總值:2909

BKXmas勳章

回覆 1000001 的帖子

明白喔,我仔情緒都好波動,細d時基本上日日都發癲咁不受控,最慘唔知幾時佢無端端黎料,一攪就攪一個鐘去平伏。一直以來我用既方法係同佢建立非常友好關係,平時會花時間同佢玩講故事講道理,佢都好鍾意我重視我。即使佢日日發癲,但每次我都照教佢人地感受同後果,日日洗腦,佢say sorry 完又繼續無限loop發脾氣,日復一日咁堅持。而家7歲啦,長大了不少,情緒都改善左好多,老師都話佢講道理左,外人唔覺佢有咩問題。所以建立深厚關係好重要的,小朋友聽得入耳願意改善。

Adhd如果食藥應該情況好好多,不過小心觀察小朋友既藥物反應,持續教導,會改善的。最重要媽媽你要keep住positive,樂觀面對。

公爵府

國民生產總值:28690

BKXmas勳章

回覆樓主:

同佢多啲出街做運動,只要搵啱佢喜歡既運動,保證不藥而癒,加油

男爵府

國民生產總值:9951

畀面勳章 BKXmas勳章

1000001 發表於 17-11-24 23:13
要食藥!好擔心個仔!
有冇同路人

樓主,你可以先搵下一d課程專係教大人怎樣教adhd嘅小朋友,和一些課程專比小朋友上去學習怎樣處理自己嘅情緒,我之前去過小童群益會上過堂。
另外,要通知學校,等佢哋知佢有呢種情況,學校會作出合適嘅安排。
小兒也是剛吃藥2個月情況有些改善,情緒好咗很多。
最重要家長保持正能量,加油!

大宅

國民生產總值:3131

BKXmas勳章

回覆樓主:

佢想做乜就做乜,佢想食乜就食乜。
有時間要陪佢多D。
如果唔係到時就後悔

男爵府

國民生產總值:5247

BKXmas勳章

回覆樓主

如果醫生要你仔食藥,一定要食。我仔前排入院,對面床12歲仔攞刀斬呀媽,父母報警。佢呀媽就係覺得個仔食左藥瘦左又呆曬,所以私自停藥。本來無人知,但因為醫生訓話佢時太大聲,全房都知了。

民房

國民生產總值:6

BKXmas勳章

請問你們說的EK在那裡找到呢?

男爵府

國民生產總值:7032

BKXmas勳章

回覆樓主

我朋友個囝係adhd,但讀band1喇唦仲要考第一。只係情緒難控制d。

珍珠宮

國民生產總值:30046

hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

vchwai 發表於 17-11-27 14:05
請問你們說的EK在那裡找到呢?

教育王國,另一個app

珊瑚宮

國民生產總值:105239

笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1000001 發表於 17-11-25 00:15
佢情緒都易波動
好難安撫
每晚喊,我好痛心

樓主加油

大宅

國民生產總值:4618

BKXmas勳章

Reduce sugar and food with artificial coloring in diet, also no candies particularly in the afternoon.
The child may be more calm and sleep better at night.
包容等于接受不同的观点和意见。

但愿人世间有
多一点包容,少一份执著。
多一丝关怀,少一些嗔怒。

子爵府

國民生產總值:13529

BKXmas勳章

waiching55 發表於 17-11-25 08:52
佢想做乜就做乜,佢想食乜就食乜。
有時間要陪佢多D。
如果唔係到時就後悔

你指後悔D咩?請教

男爵府

國民生產總值:7601

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 BKXmas勳章

回覆樓主:

我女升小二先評估到
食藥真係專注啲定啲,做父母真係要了解到個病點黎,我屋企人講極都唔明,怪佢太 曳曳,打鬧根本無用……
想認識多啲屯門友

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎