少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔仲有幾個月就五歲,讀緊k2, 一直都係偏向文靜思考型小朋友,專注力幾好。但自從妺妹前年出世之後,佢性格改變左,扭計比以前多,情緒起伏又大左。我明白可能係因為妹妹的原因,所以已經盡量小心處理。上年k1時佢好似慢慢改善左,直到今年k2開學,問題便來了...首先響屋企,不論任何玩具,佢必定會同妹妹爭奪,仲次次都會出手推或打妹妹(佢以前唔會打人,我對郁手郁腳的行為一直立場堅定),好言相勸試過,嬲起上來好惡咁鬧又試過,但完全沒有改善過,而且仲開始牙尖嘴利,同佢講親道理佢都用歪理寸返我轉頭,激到我死....
有時同佢去街,同其他小朋友玩,又係一有小小不滿就大發脾氣,滿口怨言...我都俾佢嚇親,總之就會擺出個生人勿近咁款,佢性格一向比較計較d,但呢半年真係嚴重左好多,我覺得直頭有點影響佢的社交....
另外就係課堂表現,無論係學校定興趣班,老師都有講佢脾氣暴躁左,稍有不滿就會喊同發脾氣,亦因為咁影響左佢上堂時的專注力,我也發現佢學術比以前差左,聽人講野冇耐性(以前唔會),做事又心急又煩躁等...
其實我心知佢係想做attention seeking的行為,但坦白講湊住兩個,有時真係已經好攰好冇心機。我已經好努力咁解釋過佢知爸媽冇偏心任何人,永遠愛佢,講到口水乾但佢行為表現出來依然係咁,真係好心灰....真心請教有冇過來人可以俾d意見我,非常多謝你地!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

多d在佢表現好,無發脾氣時,讚下佢。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

試下比啲特定既相處時間囝囝,即係只屬於你倆既拍拖時間,比佢覺得佢都係你寶貝,受你重視既

珍珠宮

falalala 發表於 17-11-26 07:52
試下比啲特定既相處時間囝囝,即係只屬於你倆既拍拖時間,比佢覺得佢都係你寶貝,受你重視既
...

同意呀

珍珠宮

回覆樓主:

媽媽其實係一面鏡,你都要有好好耐性及脾氣去慢慢感染佢。

大宅

試下同佢一齊做義工去幫人

大宅

falalala 發表於 17-11-26 07:52
...
多謝你呀!其實我都經常有同佢出街,但唔知點解我反而覺得同佢出完去之後,佢返屋企對妹妹會更差,好似想我再多d時間只陪佢咁....搞搞下我有少少怕左同佢兩個人去玩...

大宅

heidys 發表於 17-11-26 00:00
多d在佢表現好,無發脾氣時,讚下佢。
多謝你呀!我會努力試下,有時俾佢日日激到好嬲時真係冇曬讚佢的動力....

大宅

cakii 發表於 17-11-26 09:57
媽媽其實係一面鏡,你都要有好好耐性及脾氣去慢慢感染佢。
多謝你!可能呢個係主要原因都未定,因為有時躁起上來我自己脾氣會好大...希望我可以做到!

大宅

佚名 發表於 17-11-26 21:11
試下同佢一齊做義工去幫人
也是好方法!我會試試,多謝你!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

gillgillmama 發表於 17-11-26 23:39
多謝你呀!其實我都經常有同佢出街,但唔知點解我反而覺得同佢出完去之後,佢返屋企對妹妹會更差,好似想我 ...

試下同佢定時,亦同佢講明呢個係甜蜜拍拖時間,講明只熟你(emoji),等佢覺得你都重視同祈待呢個時段,可能每星期一次

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

大宅

回覆樓主:

小朋友會爭寵,無安全感。你試下搵人揍個細女,然後帶個仔出去玩下,兩母子獨處,然後解釋比佢聽媽媽都好錫你,慢慢就會好d

首頁

尾頁

跳至