婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

結婚8年,頭五年同99住都相安無事,從沒衝突,好來好去,之後我和老公搬左去隔離座,和99關係都好好。今年有左99仲好開心,話佢幫忙湊,不用請工人陪月。但我已知佢冇可能搞得掂,所以叫左我媽來幫手,幫我坐月,幫bb沖涼及照顧等。
到B.B. 出世由醫院返左屋企,我99係完全唔識湊,佢主力係洗野,我坐月食乜,都係我媽安排,仲日日煮埋俾我6299食,幫bb沖涼等,99就話唔敢幫bb沖涼。99唔可同時間照顧bb 及煮野,如我不在,我不能好好坐月。我媽如可在我家過夜,我完全可以放心,可以好好坐月。
原本一直都ok,大家都夾得到。
但到今日,佢突然發脾氣,話我話佢開奶開得唔岩(導火線),繼而再講埋呢18日既屈結,話我當佢工人,又覺得阿媽好過佢(呢個係事實,我c6都覺我媽幫到好多)我心唸,當初信你一成就死,旨意你湊b及幫我坐月就慘,原來乜都唔識。唔知煮乜俾我食,唔知點湊bb。

而家我都唔知點面對99,我阿媽只會幫多我一排,不能日曰來,所以還是要交99湊,但我完全唔想了,俾99湊,除左佢唔識,我仲要受氣,冇話事權,票兼顧埋佢,我真係好憎呀!
我寧願請工人!

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

請工人或者本地姨姨啦
講明唔識湊,點放心交俾佢湊?

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

咁你係咪比氣佢受

侯爵府

回覆樓主

拿拿聲請工人,叫阿媽頂多一排先
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-26 02:13
你要唔要返工呀?要返工就請工人
唔洗就學習下自己一腳踢

我要返工的,所以先擔心俾佢一個人湊

男爵府

mini1204 發表於 17-11-26 03:40
咁你係咪比氣佢受

如做錯,唔通唔出聲,都要話返俾佢知架,有時湊b大家又急又忙又累,真係好難一字一句都笑口盈盈咁同99講野,呢個係我最唔想俾99湊的原因。

侯爵府

回覆樓主:

會唔會你唔覺咁講咗d 佢唔啱聽嘅說話,你99記住又屈埋丫? 大家都係為bb 好忍讓下啦

男爵府

lovececing 發表於 17-11-26 07:44
拿拿聲請工人,叫阿媽頂多一排先

我請左工人,如何阻止佢曰日上來看孫?佢而家有我屋企鎖鑰,如何攞返?又唔會反面?

男爵府

hontari 發表於 17-11-26 02:56
請工人或者本地姨姨啦
講明唔識湊,點放心交俾佢湊?

冇錯,當初呃我,叫我放心生,佢幫我湊,但原來乜都唔識,只想抱住bb 玩

男爵府

藍尾巴 發表於 17-11-26 03:03
唔識湊,煮野時又顧唔到bb,涼都唔敢沖。。。 仲點交個b比佢。請工人啦,叫媽媽頂多陣
...

係呀!當初仲話自己識湊
好嬲

男爵府

fifiyi 發表於 17-11-26 08:55
會唔會你唔覺咁講咗d 佢唔啱聽嘅說話,你99記住又屈埋丫? 大家都係為bb 好忍讓下啦
...

應該係啦,如俾佢湊,我每日講野都要唸過度過,真係慘過死,我真係唔識下下笑住講野,如當我發現佢做錯的時候。
成日用抹臉的清潔棉幫bb 抹patpat,
抹patpat 的棉佢發用來抹臉
唔識分
仲有好多事。。。

我自問語氣唔係不敬,只係指出正確做法
佢話我傷佢自尊

C6話佢可能冇唸過而家湊b同幾十年前咁唔同,又要用bb專用洗衣液,洗奶樽液,奶樽又要蒸,換片都咁講究,有專用棉。。。。。

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

佢有你鎖匙,你好難唔俾佢上來嘅。不過工人就一定要請。

別墅

回覆樓主

咁就請工人啦,錢解決到就唔係問題。你叫奶奶湊就預左唔會聽晒自己話,好正常呀,又唔係打你工。

大宅

qq6a 發表於 17-11-26 08:56
我請左工人,如何阻止佢曰日上來看孫?佢而家有我屋企鎖鑰,如何攞返?又唔會反面?
...

姐姐嚟左之後,搵日借頭借路話姐姐唔見左鎖匙要換鎖,跟住當然唔再俾佢啦

侯爵府

回覆樓主

個女係你的鍾意比邊個湊比邊個湊。呢啲嘢根本唔需要讓步。佢自己唔識仲喺度發脾四。叫你c6叫佢唔使再上嚟。話遲啲再帶BB探佢。你哋自己搞得掂。

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

佢發得你脾四即係同你反枱冇分別啦
你老公點睇呢單嘢先
贊成個b唔比佢湊定係又要顧住阿媽嘅感受照比佢湊?
如果唔駛靠佢嘅就直頭換鎖咪鬼比佢入屋啦

大宅

回覆樓主

會唔會你講野既語氣有問題,所以佢覺得委屈?可能你太緊張所以將你媽同奶奶已經作左比較,佢做小小野你已經覺得唔順眼。
再加上襯家又系度,係有比較下,你奶奶可能會覺得冇襯家做得咁好,所以就爆出來。你地一齊住左幾年,都相安無事,所以大家平心靜氣坐低傾,問題一定會解決到。千祈唔好將件事無限放大到不可收拾地步。

首頁

尾頁

跳至