婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

qq6a 發表於 17-11-26 01:20
結婚8年,頭五年同99住都相安無事,從沒衝突,好來好去,之後我和老公搬左去隔離座,和99關係都好好。今年 ...

快快脆請工人,我工人100%幫到手,奶奶玩bb 15分鐘佢就攰,無可能旨意老人家湊b, 而家請工人最快2-3個月後至到,心動不如行動

侯爵府

qq6a 發表於 17-11-26 08:56
我請左工人,如何阻止佢曰日上來看孫?佢而家有我屋企鎖鑰,如何攞返?又唔會反面?
...

話拎鎖匙太大力斷左,成把鎖換,鎖匙係電腦鎖好難配,配到至比佢

男爵府

qq6a 發表於 17-11-26 01:20
結婚8年,頭五年同99住都相安無事,從沒衝突,好來好去,之後我和老公搬左去隔離座,和99關係都好好。今年 ...
只好多謝佢幫忙,真的我媽湊我地幾個,但呢家同以前真係好唔同,當時我媽幫我坐月都從未幫我bb沖涼,佢話佢唔識,以前佢地係去健康院沖,大d先自己沖,佢好驚整親佢,最初我都嬲嬲地,因為我開刀,同發現成日掂水好頭痛頭暈,anyway.我都覺得佢岩,個仔係我的,無理由要佢做晒,而且阿媽點湊係佢的自由,99仲要睇你面色,你要比佢湊你就要放手比佢試

男爵府

回覆樓主

只能講大家湊法唔同,而家我哋湊bb真係咩都講究好多,而嗎呢件事上面,看似99未能適應同配合到我哋新手媽媽嘅要求,兼且自尊心過重.....
我都會請工人,再邀請媽媽多啲上嚟睇下,唔好淨係依賴99,如果唔係真係日日打交都似。
加油,新手媽媽唔易做

公爵府

真係唔明,係e家嘅bb難湊,還是d媽媽要求高,經常3-4個大人都湊唔掂。其實照睇你99真係都好委屈,你一定表現出你媽媽什麽都好,你99講句話都覺佢廢,要佢做工人的角色,或者你自己唔覺啦。雖然你話99唔識湊b,咁都有幫其他工作,服侍你啦,但你都覺唔合你心意,對佢諸多怨言(你自己乜都無做,就等人服侍,你又何必咁鬧佢呢。)你認為媽好,你咪返阿媽度坐月,比個b阿媽湊囉,請埋工人,以後咪謝絕99踏入你家門囉。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

以前我都同奶奶好好,但有左小朋友就會好多意見不一,可以真係分開住比工人湊好D

同埋永遠自己呀媽好,你奶奶就會妒忌你媽

男爵府

xavierma215 發表於 17-11-26 13:10
佢發得你脾四即係同你反枱冇分別啦
你老公點睇呢單嘢先
贊成個b唔比佢湊定係又要顧住阿媽嘅感受照比佢湊?

我老公同意我媽在,我和老公都有覺好瞓,因媽湊得掂,但我媽不在,我和老公都要落手落腳自己做返或要睇住99做(因佢唔識,但又想湊,多啲見個孫)
我老公就想請工人加99睇住
我而家就想請工人,99都唔洗佢來

男爵府

AXG 發表於 17-11-26 23:02
以前我都同奶奶好好,但有左小朋友就會好多意見不一,可以真係分開住比工人湊好D

同埋永遠自己呀媽好,你 ...

分明係
我媽又同b沖涼,又同佢吸鼻涕,我99乜都唔識
連我老公都咁講
但老公又要顧住佢阿媽,所以想工人+99
我只想工人+阿媽,教識左工人後就只有工人

男爵府

Miulo 發表於 17-11-26 22:40
真係唔明,係e家嘅bb難湊,還是d媽媽要求高,經常3-4個大人都湊唔掂。其實照睇你99真係都好委屈,你一定表 ...

我真係冇罵過佢!發誓
只係話佢聽正確做法
我點敢罵99

男爵府

BabyFungT 發表於 17-11-26 22:24
只能講大家湊法唔同,而家我哋湊bb真係咩都講究好多,而嗎呢件事上面,看似99未能適應同配合到我哋新手媽媽 ...

我就係唔想關係再差先唸辦法
而家出現第一次衝突,我已想即刻處理

男爵府

ccgirlcc 發表於 17-11-26 21:43
只好多謝佢幫忙,真的我媽湊我地幾個,但呢家同以前真係好唔同,當時我媽幫我坐月都從未幫我bb沖涼,佢話佢 ...

問題係佢唔識湊

男爵府

ninachu 發表於 17-11-26 13:55
快快脆請工人,我工人100%幫到手,奶奶玩bb 15分鐘佢就攰,無可能旨意老人家湊b, 而家請工人最快2-3個月後 ...

你真幸運,請到個信得過的工人

男爵府

Naughty917 發表於 17-11-26 13:34
會唔會你講野既語氣有問題,所以佢覺得委屈?可能你太緊張所以將你媽同奶奶已經作左比較,佢做小小野你已經 ...

都同意
我係有比較
其實最嬲係佢之前拍心口話得

珍珠宮

回覆樓主:

俾99湊,最麻煩就係,你想有乜直接講都唔得,又話要顧佢感受,又話要好有禮貌,仲要笑住口,少少表情都要考慮,明明佢係幫手,你變左麻多幾樣!
不過樓主,你認真考慮清楚,俾99湊就係咁,你要學識隻眼開隻眼閉,你仲要欠佢人情架,但如果俾工人湊,我寧願賺少啲,自己湊囉~俾自己媽咪最好,有乜都可以直接講,默契都好啲,無隔夜仇,不過唔知你媽咪肯唔肯~

翡翠宮

回覆樓主:

所以我媽揍過最大既孫,之後點都吾再揍,真係極之明智

男爵府

qq6a 發表於 17-11-26 09:09
應該係啦,如俾佢湊,我每日講野都要唸過度過,真係慘過死,我真係唔識下下笑住講野,如當我發現佢做錯的 ...

我99都試過幫我仔抹完Pat pat抹嘴,之後比我見到我無即場爆,但我同我c6講,c6仲話呢d野好難同阿媽講。。。我叫佢攪掂佢,攪唔掂我幫佢抹嘴 之後咪無野,有乜事,叫佢個寶貝乖仔同佢媽講。。。。
請工人啦,比99睇吓玩吓就得

複式洋房

回覆樓主

伏已經中左
諗方法解決啦
著手叫老公搵中介請工人
幫阿b排育嬰院

大宅

坊間有D比老人家學湊孫既班. 如果樓主C6想佢媽幫手, 但又發現佢唔識. 不如, 安排佢上呢D班, 都係1千左右. 咁99就唔會覺得被比下去囉!

子爵府

回覆樓主:

好心D99就唔好犯賤,有乜好凑,得閒休息下好過啦。

子爵府

sinohk33 發表於 17-11-27 14:14
好心D99就唔好犯賤,有乜好凑,得閒休息下好過啦。

認同,睇完呢個貼後真係覺得第時做99千奇唔好湊孫,關於湊孫既野一句都唔好搭上口,最好咩都话唔識,唔知,唔做就得。(emoji)️謂吃力不討好,攞苦黎辛,都唔知為乜

首頁

尾頁

跳至