1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1歲半

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

大約一歲識講簡單的單字
:cheeze:  :wave:

大宅

原本12個月時已經識講媽媽爸爸.. 但過左1個月之後就唔再聽佢講.... so sad...

別墅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

歲半識得叫爸爸, 媽媽, 爺爺, 嫲嫲, 伯伯 等

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

女仔歲半前講到兩字詞,男仔遲啲啲,但歲半都講唔到有意義單音字,最好去排做評估。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

mamamoney 發表於 17-11-29 10:12
原本12個月時已經識講媽媽爸爸.. 但過左1個月之後就唔再聽佢講.... so sad...

唔肯講同唔識講有分別,同埋要睇佢聽唔聽得明大人講嘢,會唔會跟指令做簡單嘅嘢。

子爵府

honoluluwendy 發表於 17-11-28 01:17
你哋啲bb都好叻,兩歲都識講嘢喇!我識幾個朋友,仲喺bb女添 !要三歲先識講嘢,嚇到佢爸爸媽媽帶佢睇醫生 ...

因為工人姐姐湊?定係本身有言語delay?

大宅

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

回覆樓主

囡囡歲半識叫爸爸媽媽

侯爵府

回覆樓主

我就得歳半返健康院姑娘會問識唔識十個詞語,我阿囡都好似講到6-7個咁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

食得好勳章

回覆樓主:

大宅

男仔,一歲開始學講野

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

禁止訪問

別墅

笑得好勳章

回覆樓主:

男仔會遲d,去到2歲半

別墅

honoluluwendy 發表於 17-11-28 01:14
其實bb女係叻啲㗎!我個女11個月就識得講嘢 ,又戒咗片,不過而家啲bb可能俾工人湊,對爸爸媽媽嘅時間小, ...

珍珠宮

回覆樓主

男仔,2歲已經識講成句話。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我嗰個真係好遲好遲先開金口,2歲半仲未講到有意思GE短句子,不過最大GE問題係我自己,自己顧自己做野,唔會引佢講野

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺吖,好多小朋友越黎越遲先識講嘢。我在仔仔果時候1歲半就肯講好多嘢喇,不過就係發音唔準確

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我大囝講嘢早過識行,15個月之前就識講喇。

男爵府

honoluluwendy 發表於 17-11-28 01:14
其實bb女係叻啲㗎!我個女11個月就識得講嘢 ,又戒咗片,不過而家啲bb可能俾工人湊,對爸爸媽媽嘅時間小, ...

11個月戒片?
完全唔使用片?
識得表達vee vee同poo poo??

首頁

尾頁

跳至