1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我有俾b食益生菌,有時食吓omega3魚油,不過唔係日日食,盡量食新鮮食物為先,奶都戒咗冇日日飲。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我自己系覺得食咁多補充品,不如飲食營養均衡d?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我呀b都係兩歲,唔食肉,但食魚食菜, 比緊佢食魚油和奶鈣片

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

好唔好我就唔知,因為要試,我地在 USANA 買。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Linda_lady 發表於 17-12-2 04:05
因為呀B佢成日都唔食肉同菜, 好多時淨係食飯同麵,
有時整D肉湯比佢飲, 但D肉大粒D佢就會吐返出來, 真係唔 ...

魚肝油同魚肝其實係唔同, 我初時都唔太識分.

魚肝油,顧名思意,是取自魚的肝臟。一般白魚(WhiteFish),例如鰵魚(Cod Fish),會把油份儲存於肝臟內,是魚肝油主要的來源。魚肝油主要提供的營養為維他命AD,前者可助骨骼、牙齒及毛髮生長,而後者可維持骨骼及牙齒的健康。而維他命AD都屬於脂溶性維他命,攝取過多會令身體不能排出而引起中毒。

而魚油(Fish Oil)則取自深海脂質魚的魚肉,主要提供Omega-3(當中包括DHAEPADPA),當中以脂質魚(Fatty Fish)如三文魚(salmon)、鱒魚(Trout)、鲭魚(mackerel)、鲔魚(Tuna)等,Omega-3含量最豐富。Omega-3(DHAEPADPA)屬於多元不飽和脂肪酸(polyunsaturated fatty acid, PUFAs),對腦部及視力發展,增強學習能力及專注能力,心腦血管及氣管健康皆有莫大的幫助。魚油與魚肝油兩者所補充的營養各有不同,因此並不能混為一談。

Linda_lady    發表於 18-1-2 05:22

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Linda_lady 發表於 17-12-2 03:57
我都有買左益生菌比BB食, 因為朋友話BB有濕疹食左會好D.
另外, 請教一下Omega3魚油係唔係即是魚肝油? 而肝 ...
唔係魚肝油,兩樣嘢嚟架

肝油丸,即係魚肝油個類產物,主要係補充維他命A,我冇刻意去買俾小朋友食。

Linda_lady    發表於 18-1-2 05:22

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

不如努力研究食譜,點樣令佢食得均衡d,唔通食supplement 食一世

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至