少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你們的小孩對早餐是否特別冇胃口?食少少就話飽?

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

有時唔食.一早已都話飽

大宅

kcm 發表於 17-11-28 09:15
有時唔食.一早已都話飽

其實唔食早餐真係唔得架,早餐係全日最重要的一餐,因為會影響上課,都唔明點解家下D小孩咁難教,要求多多,以前我個代,亞媽煮乜就食乜,佢地真嘴刁

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我仔都好鍾意食野, 但惟獨是趕返學時成日話無胃口食, 但早餐係一日最重要, 我都堅持要佢食.

大宅

benalg 發表於 17-11-28 10:45
我仔都好鍾意食野, 但惟獨是趕返學時成日話無胃口食, 但早餐係一日最重要, 我都堅持要佢食. ...

係呀,我都堅持佢地一定要食,但好多時都要又氹又鬧才完成,真失敗

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

氹佢食少少就算, 又唔好為咁樣罵, 一早比人罵, 全日都會無心情架.

大宅

benalg 發表於 17-11-28 10:57
氹佢食少少就算, 又唔好為咁樣罵, 一早比人罵, 全日都會無心情架.

所以現在一般會係晚上傾清楚明早想食乜才煮乜,但有時佢地都唔想食,先出口罵,成日為左個早餐,都好鬼勞氣。

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Joannechau777 發表於 17-11-28 10:42
其實唔食早餐真係唔得架,早餐係全日最重要的一餐,因為會影響上課,都唔明點解家下D小孩咁難教,要求多多 ...

但星期六日亞囡又食好多,我估同心情有關
可能返學前太趕

大宅

回覆 Joannechau777 的帖子

我仔有時真係好唔想食, 我都會準備定小食或乾糧等佢小息(10點左右), 個時佢已經肚餓同有胃口食咁就算, 果時食都仲算早餐卦.

大宅

kcm 發表於 17-11-28 11:05
但星期六日亞囡又食好多,我估同心情有關
可能返學前太趕

我仔話起床後一小時才有胃口,呢D真係唔知乜道理

大宅

benalg 發表於 17-11-28 11:11

我仔有時真係好唔想食, 我都會準備定小食或乾糧等佢小息(10點左右), 個時佢已 ...

我好少準備小食,因為知道我準備有益的小食,一定唔食 我知佢最喜歡問同學拎零食

大宅

可唔可以同佢一齊去買定啲有益而佢有鍾意既小食? 不過佢地又係鍾意食同學啲小食, 自己小食請人食.

大宅

benalg 發表於 17-11-28 11:24

可唔可以同佢一齊去買定啲有益而佢有鍾意既小食? 不過佢地又係鍾意食同學啲小 ...

咁又係,都係一種好方法,謝謝你呀,其實好耐之前,我帶水果比佢回校食,好多時佢都總是退貨

大宅

總之同佢一齊買, 問定第二日佢想食咩早餐, 希望改善到.

大宅

benalg 發表於 17-11-28 11:47

總之同佢一齊買, 問定第二日佢想食咩早餐, 希望改善到.

好,謝謝你呀,其實我今早整左炒飯,佢竟然食曬,真開心

benalg    發表於 17-11-28 12:03

禁止訪問

大宅

hellosweetieeee 發表於 17-11-28 18:47
好多中學生都冇食早餐既習慣.....

真唔知喎

子爵府

親子王國15週年勳章

如果早餐食麥包、提子包的話,我一定食得慢同冇胃口,食烏冬、Cereal、炒飯,一定食得快同好開胃。

所以早餐整 d 小朋友比較鍾意食嘅野,會事半功倍。就算趕時間都會同你食曬。

大宅

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 03:15
如果早餐食麥包、提子包的話,我一定食得慢同冇胃口,食烏冬、Cereal、炒飯,一定食得快同好開胃。

所以早 ...

今早整左芝士蛋治佢嘆,條友話,媽媽好好食呀,但佢依舊食得好鬼。。。慢。 我個件,除垃圾食物外,乜正餐都食得好鬼慢架 叫佢食快D,佢話你好想我好似哥哥咁肥咩?我唔想肥呀,嘩!人仔細細,原來已經懂得減肥理論

dw0501    發表於 17-12-31 18:33

別墅

MommyPanel勳章

我細個成日冇食早餐就返學,成日上堂恰眼瞓.

首頁

尾頁

跳至