婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 16:16
我相信一講暗黑料理我99同你99應該係姊妹……我99的暗黑料理已經係bk出左名
...

男爵府

章魚妹妹 發表於 17-11-29 16:26
避無可避時我都會慢慢研究,最起碼係要擺得入口同全熟,所以得盡量都食飽先,而家有埋呀女更要確保佢既健 ...

你說話要小心,因為一齊住,唔好傷到佢自尊心,影響佢情緒,如果唔係煮時嬲得濟,唔知邊樣搭邊樣,糖又當鹽,鹽又當糖,又煮唔熟你仲死

男爵府

koalachan2002 發表於 17-11-29 16:31
你說話要小心,因為一齊住,唔好傷到佢自尊心,影響佢情緒,如果唔係煮時嬲得濟,唔知邊樣搭邊樣,糖又當 ...

我好少同佢食,一係返婆婆度,一係出街食,一係趁佢未返就煮左先(就嚟生所以暫時無煮)!佢既生活習慣得永世都唔會習慣到,連老公都好難慣,所以...避得就避!

侯爵府

回覆樓主:

最慘過期几年都係雪櫃攞出黎煮俾你食,同你講新鮮冇問題,而且衰到講大話係剛剛買。

人地內地客窮都要來港買食材唔慳呢d,佢就上去買兩筒冇牌子冇包裝的黑色地溝油

前日我去請安見到有隻端午節種放係冰箱

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

章魚妹妹 發表於 17-11-29 16:26

你99幾多歲?
我個位先5x歲識字,唔係阿嫲打仗年代文盲冇讀書, 都唔明點解甘冇衛生意識
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 17:44
你99幾多歲?
我個位先5x歲識字,唔係阿嫲打仗年代文盲冇讀書, 都唔明點解甘冇衛生意識
...

一樣!但衛生意識真係嚇死你!明明有盒裝紙巾都要去廁所拎廁紙抹咀抹手抹碗筷!一塊布,可以抹碗抹地抹台同爐頭再用嚟抹鑊!

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 17:40
最慘過期几年都係雪櫃攞出黎煮俾你食,同你講新鮮冇問題,而且衰到講大話係剛剛買。

人地內地客窮都要來港 ...

咁我99好得多,貴婦黎,食慣貴野嫁,佢亦有買埋比我,不過d錢就唔係佢搵既

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 17:44
你99幾多歲?
...

咁我99 就多數over cooked 多過唔熟既,但唔熟都有試過,又或者過咸,即場係已上台碟餸上灑砂糖,或過甜即場豪落豉油咁囉。
衛生個方面我就無睇過佢洗,不過都係懶嫁啦,d野成日浸住唔洗,不過一家一主,我又唔會干涉佢咁多

侯爵府

koalachan2002 發表於 17-11-29 18:08
咁我99 就多數over cooked 多過唔熟既,但唔熟都有試過,又或者過咸,即場係已上台碟餸上灑砂糖,或過甜即 ...

先唔講衛生乾淨& 創意新奇餸菜 & 大陸食品題目。

只講我99對熟的定義已經好恐怖~

雞骨要見血流出黎,甘先叫剛剛熟,你同佢講有血水,佢堅持話係骨髓。

話自己[佳寶]買係和牛,三成熟就夠。

炒帶子話自己買百佳急凍新鮮貨,一成熟就得,你信唔信百佳佳寶有刺身級數食材?

侯爵府

回覆樓主:

雞係大陸自己偷運過黎,
話香港冇晒黃油雞

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 18:39
先唔講衛生乾淨& 創意新奇餸菜 & 大陸食品題目。

只講我99對熟的定義已經好恐怖~

唔好買佳po啦,d 肉唔估邊度黎,食落肚好危險

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 18:41
雞係大陸自己偷運過黎,
話香港冇晒黃油雞

生定熟運過黎?

侯爵府

koalachan2002 發表於 17-11-29 19:07
唔好買佳po啦,d 肉唔估邊度黎,食落肚好危險

我99覺得佳寶d肉冇問題嘛~

雞生/熟都有,而且黃色得似螢光黃,好明顯染左色

俾屋企人食落肚黑心食材幾危險都唔理

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 19:20
我99覺得佳寶d肉冇問題嘛~

雞生/熟都有,而且黃色得似螢光黃,好明顯染左色

佢自己食嗎?

侯爵府

koalachan2002 發表於 17-11-29 19:29
佢自己食嗎?

Outdate delete

男爵府

Huuu 發表於 17-11-29 20:15
睇下咩嘢喇~

佢知道我跟老公返去食,會故意買6點後10蚊一盤 街市將會掉垃圾堆的死魚爛菜肥豬膏,個d佢就 ...

好似我咁,唔返去食咪得囉,食親都話出街

子爵府

Huuu 發表於 17-11-29 12:50
痾到七彩,試過痾左4日

紅菜頭花膠合桃湯…………有冇人聽過?

同「蕃茄薯仔果皮煲海參湯」有異曲同工之妙,蕃茄既酸配上又腥又「喼」既海參,夾雜住果皮味有多種層次

我食飯又係要研究食咩最穩陣,因為豬肉經常唔熟,我通常食飽先,上去裝碗飯配湯/湯渣/烚菜

侯爵府

koalachan2002 發表於 17-11-29 20:38
好似我咁,唔返去食咪得囉,食親都話出街

我地唔同住已經盡力唔返去食,
係99成日覺得我霸住佢個仔,玩埋三上吊。

其實留得住個男人就要留住佢個胃,
但我99覺得自己識煲大婆湯水就足夠,

而佢煲湯只 求其掉落電飯煲就算,懶到試過無花果紅棗,冇洗冇浸,煲出黎平均每碗百幾條蛆蟲。

侯爵府

艾森 發表於 17-11-29 20:40

同「蕃茄薯仔果皮煲海參湯」有異曲同工之妙,蕃茄既酸配上又 ...

黑暗料理有分不同屬性:

清潔系
創意系
過期系
生熟系

你中一條Q,我連4條Q串晒中大四喜woo~~
我個位上出採野生草,講大話煲俾你飲,冇乜99贏過佢!

男爵府

艾森 發表於 17-11-29 20:40

同「蕃茄薯仔果皮煲海參湯」有異曲同工之妙,蕃茄既酸配上又 ...

你個組合都好唔錯,蕃茄薯仔真係唔知點解搭到海參

首頁

尾頁

跳至