婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

俾得奶奶湊就預左BB會跟佢生活習慣,通常除非會對BB安全有影響(如獨留BB在大人床)我才會叫c6出聲。況且bb也有自己喜好,我99也喜歡抱住我個b看電視,一日睇三丶四個鐘,但我b對電視毫無興趣。

大宅

回覆 Wannii 的帖子

樓主都唔係話唔俾99睇電視, 99可以睇, 但唔可以同亞b講一齊睇law, 細個睇電視會大近視, 我自己就係咁, 細個亞媽同細佬妹瞓晏教就叫我去睇電視, 結我我有1千度近視, 細佬妹under500度. 為左個bb我唔會由得佢睇, 有咩辦法我唔知, 要你自己諗, 我99都係咁, 一開眼就睇到瞓教, 但佢唔敢叫我女睇的, 我係家佢亦唔敢睇太耐, 我不在梗係不停睇喇. 我自己ftm3年, 囡囡返學就好好多, 少左好多時間係家, 我仲要我女讀全日班.

別墅

Wannii 發表於 17-11-29 13:38
我夠想請工人,但奶奶唔肯,我知佢辛苦,又做家務又湊b, 好多時候都唔干涉佢點湊,但講到睇電視,睇住自己 ...

我都係同99住,我明。但你無得控制,亦唔到你控制。小朋友睇得多電視係唔好,但只眼開只眼閉啦,小朋友大個你仲會有愈來愈多唔鐘意。例如: 寵啦,亂俾野食啦,亂買野啦…你管唔到甘多。放假帶bb去玩,安排下。唔好留係屋企睇電視,令bb鐘意同你出去玩。早d俾佢番playgroup..當玩下分散下。
99唔好嘗試改變,因為好多案例話你知改變唔到。講完就算,唔聽都無計,除非你放棄工作湊。係甘架啦

別墅

Wannii 發表於 17-11-29 08:46
我真係頂唔住,我同老公都要番工,同奶奶住,佢幫我地睇仔,老爺係我未入門前走左,佢一個人都好辛苦下,佢 ...

我奶奶之前都比我仔睇電視,我即時出聲話BB眼睛唔可以睇電視嫁,電視有藍光,會影響視力,好彩佢都聽我講,但知道佢條氣有小小唔順囉

首頁

尾頁

跳至