自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

明明係自己疏忽照顧喎! 真係

【on.cc東網專訊】女童墮樓慘劇懸案,2011年當時僅4歲女童因發燒在香港仔華貴邨10樓寓所休息,其母外出回家驚見女兒墮樓身亡。經警方調查後認為屬「意外死亡」,但死者母親有懷疑,控訴至死因庭,最後判決為「存疑裁決」,要求警方需進行更全面和徹底的搜證。死者母親陳女士力數警方多宗「Hea查」罪行,包括事後一直未有與她錄取口供、警員到場干擾案發現場且未有紀錄,及未有於現場進行指模搜查等,她批評警方做事馬虎,「好似對小貓小狗一樣,對貓狗都可能仁慈,但佢係個人呀!」

立法會議員涂謹申收到陳女士求助,指責警方處理案件馬虎。案件發生於2011年12月,警方接案調查發現一女童墮樓死亡,事後一直未有找過報案人(死者母親)錄取口供,即使她再三主動要求錄口供,卻遭當時調查的西區重案組一隊拒絕;直至報案人帶同律師到警署要求,才成功遞上口供。

陳女士指出,警方調查指其女兒於廚房爬上約60厘米煤氣爐後,再爬上80厘米的工作台然後從右方的窗跨到已打開少許的窗門,再墮下身亡。當時有警員自行將窗打開卻未有紀錄,直至在死因庭上才承認推開窗門。

死因庭經過一年研訊,一致裁定「存疑裁決」,死因裁判官陳碧橋就建議警方在搜證方面要徹底及更全面。涂亦就此事向警方查問,最終警方回覆指「除非具體指出警方搜證工作中哪一方面出現問題,否則本署不能就有關事件作進一步檢討」。

直至2014年,陳女士正式向警察投訴科進行投訴,事隔兩年後警方調查結果認為並無過錯;監警會同意其調查。陳女士批評警方的調查能力,未有跟足程序,「(警方)根本沒當是一回事,只是憑警員自己主觀和推測。」涂亦表示,會再要求監警會覆核事件,和要求警方改進,甚至要求道歉

放下自在

子爵府

回覆樓主

唔告佢疏忽照顧都偷笑啦

piklam1    發表於 17-12-1 17:09

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

推卸落別人身上,減輕自己的罪責。

珠媽    發表於 17-11-30 16:01

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

請勿打招呼~

大宅

回覆樓主:

議員教路

侯爵府

回覆樓主

自己獨留個女係屋企出左意外仲怪其他人

真係無言

大宅

ryan_mami 發表於 17-11-30 00:01
推卸落別人身上,減輕自己的罪責。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bb00 發表於 17-11-30 00:14
議員教路
涂律師無同佢講, 其實警方應該告埋佢疏忽照顧引致女兒意外死亡? 衰D都講, 唔係亞媽落左街, 個女點會死呢
放下自在

公爵府

cattz288 發表於 17-11-29 23:48
明明係自己疏忽照顧喎! 真係【on.cc東網專訊】女童墮樓慘劇懸案,2011年當時僅4歲女童因 ...

如果佢所列出係屬實都好誇張吓,因為始終係命案,而且仲係事主報警添。

[………事後一直未有與她錄取口供、警員到場干擾案發現場且未有紀錄,及未有於現場進行指模搜查等………]

水晶宮

cattz288 發表於 17-11-30 00:19
涂律師無同佢講, 其實警方應該告埋佢疏忽照顧引致女兒意外死亡? 衰D都講, 唔係亞媽落左街, 個女點會死呢 ...
涂生如果是一位真正律師應該要告訴事主!
自由太多會令世人失去平衡

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢唔被告疏忽都好彩,仲反咬人一口。

佢懷疑有人入屋掟佢个女落街?咁想法佢心會原諒自己?冇撬門痕跡,除了佢同家人,誰有鎖匙入屋。边个同佢咁大仇口。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

一個4歲小童獨留在家墜樓,死因存疑!

唔係意外 唔通謀殺?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

死者母親有咩懷疑?
以為係謀殺案?

TRUBIMA    發表於 17-11-30 13:18
大家好,我是子悠~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 17-11-30 00:19
涂律師無同佢講, 其實警方應該告埋佢疏忽照顧引致女兒意外死亡? 衰D都講, 唔係亞媽落左街, 個女點會死呢 ...
糊塗政棍

cissie    發表於 17-11-30 00:55

大宅

回覆樓主

唔明點解無告個亞媽疏忽照顧兒童?

珍珠宮

WWT1234 發表於 17-11-30 00:23

如果佢所列出係屬實都好誇張吓,因為始終係命案,而且仲係 ...

亞媽死左個女已經好慘!(差人好可能出於同情而無做足全套,錄完查完個亞媽可能被告疏忽照顧兒童罪被起訴)

個低智已經身為律師無理由唔明!借故擺個媽媽上枱只為達到某D目的

⋯⋯⋯正合曬你心意,right !
反正你地最憎警察&政府明既!

carcar2010    發表於 17-11-30 10:08
cissie    發表於 17-11-30 00:56

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

更係要查啦,有人疏忽照顧喎,點解唔拉佢?

琥珀宮

畀面勳章

WWT1234 發表於 17-11-30 00:23

如果佢所列出係屬實都好誇張吓,因為始終係命案,而且仲係 ...

跟足做個女人應該坐緊監囉,有些人真係唔應該可佢,而家反被咬一口真係慘

mother904    發表於 17-11-30 06:29

首頁

尾頁

跳至