醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家腦出血中風後活動能力有限,現在仲係醫院。本來醫生話情況唔樂觀,要用胃喉,手腳不能動等,但我地有請人針炙,佢依家食到野同埋手腳都動到少少。前幾日醫生催我地搵老人院,之後我地搵左間要月中先有位就同返醫院講,今日醫生打來話覺得佢有進步空間,想調佢去黃大仙療養院會有物理治療,我有少少感覺係想快D要我地交返床位出黎,我都明床位好緊迫。想問下有冇有經驗人士,到底接佢返附近老人院加針灸好?定係轉去黃大仙個邊療養做物理治療?但過左黃大仙就未必每日探到佢。謝謝解答(emoji)

多謝大家熱心幫忙,最後我們安排了去老人院,食中藥+針灸+少量物理治療,不得不說針灸對我的家人很有幫助,希望其他人有機會見到此帖不要灰心,把握治癒黃金時間,希望在明天!

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇搵醫務社工幫手俾名單你搵?轉過療養院最緊要有物理治療。如果冇就當俾時間長者同俾時間家人搵護老院。有啲都未必俾住咁耐。。。睇情況咋。
我女2001年1月8日QE出世  

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

禁止訪問

大宅

浪花一朵朵 發表於 17-11-30 12:01
老人家腦出血中風後活動能力有限,現在仲係醫院。本來醫生話情況唔樂觀,要用胃喉,手腳不能動等,但我地有 ...

去黃大仙先,急症醫院根本無空間無人手做物理治療,療養院會半晝做職業治療,半晝物理治療。

男爵府

回覆 浪花一朵朵 的帖子

理解樓主既問題係屋企附近老人院?亦話黃大仙護養院舍?
有幾個範疇要思考。

(1)經濟條件
私人當然比貴。有案例老人家一住10年。所以要計清楚負擔係咪許可。

(2)院舍環境(硬件+軟件)
私人一般比政府院舍接收多啲人,地方可能比較迫。好處係私人既院舍有可能裝修好啲,有共享花園。護理/工作人員同院友既比例,私人亦會高啲。即係話,私人院舍人手更加短缺。

(3)家屬/照顧者探訪
探訪時間一般好開放,比如朝8晚8。院舍位置一般係屋村附近,方便保持同社區既接觸。呢點好個人,如果論方便探訪,有時係車程,有時係直接交通,有時係附近商鋪。要自己諗清楚。

(4)長遠復康計劃
係私人又好,係政府院舍又好,都唔可以同居家安老,居家復康比較。在家千日好,對任何人都正確既,特別老人家,中風復康更加係有效。

係呢幾個範疇,考慮自己既想法,按自己既意願去做。你要先決定你既意願。點樣達成? 再睇你既情況再建議。

大宅

多謝大家的意見(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

笑得好勳章

黃大仙,療養院醫護人手同經驗好過老人院

別墅

rebreather 發表於 17-12-6 10:54
回覆 浪花一朵朵 的帖子

理解樓主既問題係屋企附近老人院?亦話黃大仙護養院舍?

珍珠宮

回覆樓主:

黄大仙醫院有針灸,可以問吓會否安排到!

大宅

黄大仙醫院. 私人護老院安排物理治療會好貴, 人手亦冇療養院咁充足.

複式洋房

經濟點先

複式洋房

經濟無問題一定係療養院

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

負擔得到去療養院

禁止訪問

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

要睇吓經濟能力
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

首頁

尾頁

跳至