家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 12:05
我呢種係基金相連人壽,滿10年就不用退保手續費,可以隨時cut/部份提取/減低人壽保額/減保費,好靈活,基 ...

如果投資同保險分開,咁幾時都不用退保手續費,亦都可以隨時cut,何止部分提取,我想成份投資提取現金都得,但又唔影响保險果part,想提高或減低人壽保額又得,想加減保費更加得,投資方面除咗基金,仲有好多其他投資方法,例如股票,人仔等等都可以任君自由選擇,總而言之,你講嘅好處我全都有,但我嘅好處你卻未必有

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 14:17

你其實有無詳細睇我topic寫既嘢?我沒有任何不定期供款, ...

如果你份基金保險回報係跟5%呢條線,供咗十年,睇圖退保金額係12325,呢個係帳面數据,如果真係退保扣除管理費同其他行政費應該再少啲,同你講嘅14400兼已扣哂所有費有啲差距
再講遺產,我都講咗係投資+純保險,一瓜咗家人可以係保險度拎錢,資產方面香港又無遺產税,只要跟正常程序,一定可以攞返錢,費用亦唔高,呢啲係你睇來算唔算諗得長遠呢

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 11:09
危疾人壽都係,保障額一開始就hkd50萬,遂年遞增。(我d圖表係計美金*7.8)

...

講完基金再講人壽保險,如果你將保費轉作投資,保費合共29080美金,港幣約226824,計一年回報4%,即係9千多啲,上滙豐網以25歲,男士,唔吸煙,50萬純人壽,計出每月保費28.4,即每年約340蚊,扣除保險,仲有八千幾可以再加入本金度,滚大個雪球

如果不幸過身,你份儲蓄保險可攞人壽50萬+紅利

但投資+純保險,可得人壽50萬+本金22萬幾+投資收入

睇唔睇到差距有幾多,明明可以自己賺嘅點解要俾保險公司賺

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

oneone11 發表於 17-12-14 20:45
講完基金再講人壽保險,如果你將保費轉作投資,保費合共29080美金,港幣約226824,計一年回報4%,即係9千 ...

29080?你係咪睇錯咗"危疾人壽"個圖表?無得咁樣同純人壽比較㗎,我呢個係供18年就供斷,保到100歲。不用byebye先拎,touchwood中咗危疾,都拎得。

侯爵府

oneone11 發表於 17-12-14 19:58
如果你份基金保險回報係跟5%呢條線,供咗十年,睇圖退保金額係12325,呢個係帳面數据,如果真係退保扣除管 ...

咁我講錯咗,我依家不是跟5%行緊,係跟5%再多d咁行,ok?因為我依家既退保價值的確係有大約14400.

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 21:06
29080?你係咪睇錯咗"危疾人壽"個圖表?無得咁樣同純人壽比較㗎,我呢個係供18年就供斷,保到100歲。不用b ...

我咪講緊下面果份危疾人壽險囉,總保費29080美金

侯爵府

回覆樓主

其實你有無申領過遺產?我c6 &奶奶就有,其實無你想像中咁快咁簡單.

侯爵府

oneone11 發表於 17-12-14 21:12
我咪講緊下面果份危疾人壽險囉,總保費29080美金

你個匯豐係純人壽,byebye先有得由受益人拎,我呢個係危疾你不防計吓純危疾假設你俾到80歲,要俾幾錢出來。

侯爵府

回覆樓主

我自己果份人壽儲蓄保額係:93750(hkd731250),每月62.5*10年=共供咗7500,依家網站e-service戶口顯示既退保價值都係大約7500(hkd58500)。即係呢10年,我大約慳咗匯x既hkd4380純人壽保費(73萬保障額,女25歲買)。
而且匯x只保證25-35歲保費不變,你要考慮到你35歲,佢仲受唔受你續?35歲健康狀況有變,續保費會否好貴?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

進行了一日的辯論會~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

回覆樓主

這圖表係我10年前買純危疾既保費(依家唔知咩價),(個表係講緊每usd1000保障額每年收費),你可以計吓買到80歲共要幾錢?而且呢種只係保46-52種危疾,只能續保到85歲。我依家18年供斷果隻,保65種危疾,保到100歲。
(危疾我係唔打算cut,因為我爸80歲中咗腎癌)。

侯爵府

大力大力 發表於 17-12-14 21:45
進行了一日的辯論會~

這是好事呀,有意義過copy & paste.

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 21:08
咁我講錯咗,我依家不是跟5%行緊,係跟5%再多d咁行,ok?因為我依家既退保價值的確係有大約14400.
...

如果你扣除管理費之後退保額為14400,回報率約為8%,咁我加返2.5%管理費計到你嘅基金回報率約為10.5%,仲要呢十年平均每年都要達到呢個回報率先可以維持到咁高回報,你自己都話頭幾年又揀錯基金又金融風暴,回報好差,好難令人相信真係有基金年年都可以做到咁高回報

侯爵府

oneone11 發表於 17-12-14 22:09
如果你扣除管理費之後退保額為14400,回報率約為8%,咁我加返2.5%管理費計到你嘅基金回報率約為10.5%,仲 ...

係呀,我都估唔到會有咁好回報,呢d就係月供平均成本法既好處,因為我低位最低位都有keep住買入,要唔要開電腦上e-service cap圖俾你睇?

侯爵府

oneone11 發表於 17-12-14 22:09
如果你扣除管理費之後退保額為14400,回報率約為8%,咁我加返2.5%管理費計到你嘅基金回報率約為10.5%,仲 ...

講漏咗,佢圖表個假設回報率係已經扣咗管理費既

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 21:21
其實你有無申領過遺產?我c6 &奶奶就有,其實無你想像中咁快咁簡單.

我幾時有講過申領遺產又快又簡單? 唔好屈我

我只係記得自己講過申領遺產跟程序做係可以攞到嘅喎

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 22:06
這是好事呀,有意義過copy & paste.

同意,在辯論中可以讓大家有所得益,何樂不為

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

oneone11 發表於 17-12-14 22:19
同意,在辯論中可以讓大家有所得益,何樂不為

唔阻妳們,慢慢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

oneone11 發表於 17-12-14 22:16
我幾時有講過申領遺產又快又簡單? 唔好屈我

我只係記得自己講過申領遺產跟程序做係可以攞到嘅 ...

sorry咁係我誤會咗,我意思係話你有無諗過如果你資產多&複雜,短則幾個月、長則幾年時間去申領?等候期間資產會否貶值?繼承人又清楚知否你香港/大陸/海外有d咩資産?

男爵府

hfl2000 發表於 17-12-14 22:25
sorry咁係我誤會咗,我意思係話你有無諗過如果你資產多&複雜,短則幾個月、長則幾年時間去申領?等候期間資 ...

我係窮人一個,所以資產一啲都唔複雜 , 屋企人亦知道我有啲乜,所有重要文件都擺喺一個地方, 資產亦全部都係香港,大吉利是走咗都唔會太難搞

首頁
12345...7

尾頁

跳至