心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

無人約我, 好輕鬆

奇趣蛋    發表於 17-12-15 16:20
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

男爵府

15週年勳章

有時大左唔岩傾都冇辦法

大宅

honoluluwendy 發表於 17-12-4 23:16
一直以來,朋友約到我, 我都會出席,但越來越覺得辛苦自己,終於懂得推卻,寧願自己留喺屋企 上網 睇番啲 ...

我都覺,有時去左以前中學同學聚會後覺得好無聊,好似大唔透咁,開始溝通唔到,覺得去來曬錢又曬時間

男爵府

回覆樓主:

我而家都係唔會迫自己去唔想去嘅聚會。有個朋友識咗十年,但佢份人好自卑。佢幾年前錯過上車機會,至今已放棄。近呢一、兩年,佢約親我和其他朋友一齊去聚會,次次都要話有樓嘅朋友(包括我),例如話「你層樓供完,咪巴閉囉」(但冇人想提有關樓嘅事,係佢不停問,人地唔答佢又話人唔答,答完又俾說話人聽)

然後知道有朋友升職,事業順利,master畢業攞獎學金,佢完全唔替朋友開心,只會話「升得高跌得快,我寧願唔升」、「讀咁多書有乜用,係咪一定有人工加?」之類

所以搞搞下,佢搞聚會我都唔想去,除非係其他朋友生日順便慶祝,咁我會為其他朋友而去。佢最鍾意揀埋啲貴夾唔飽嘅地方,我覺得貼錢買難受

大宅

如果唔係開心愉快,冇必要逼自己做。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jade78 發表於 17-12-5 12:46
要應酬嗰啲就唔係朋友啦!
朋友聚會應該係:事前令你期待,事後令你回味。 ...
AGREE尤其係「事前令你期待,事後令你回味」
好朋友, 就是這樣子。

樓主, TAKE IT EASY!
朋友, 都係緣來緣去。

Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

honoluluwendy 發表於 17-12-4 23:43
最近才知道,真難為自己,唔懂得愛自己的人真笨!

其實點解覺得辛苦呢~~

自己一個唔係問題, 只係唔好覺得自己最後冇朋友就好

大宅

honoluluwendy 發表於 17-12-4 23:16
一直以來,朋友約到我, 我都會出席,但越來越覺得辛苦自己,終於懂得推卻,寧願自己留喺屋企 上網 睇番啲 ...

樓主

今個聖誕節雖然沒有再參加什麼朋友舊同學等聚會。

反而覺自由自在隨意過節日,第一個自由聖誕節。

子爵府

牛年勳章

yuenmeimei 發表於 17-12-27 15:02
樓主

今個聖誕節雖然沒有再參加什麼朋友舊同學等聚會。

大宅

回覆樓主

人愈大,愈覺得同有d 朋友溝通唔到。好似勉強去遷就對方甘。

子爵府

牛年勳章

hellohappygirl 發表於 17-12-27 17:18
人愈大,愈覺得同有d 朋友溝通唔到。好似勉強去遷就對方甘。

係呀!我曾經都試過一段時期係咁㗎! 但係會咁樣會好勉強自己,同自己亦唔開心!

大宅

之前中同約我,我會期待,但次次都會後悔,因為話題唔岩同我只是後備,有人唔得閒才找我,慢慢我已放棄很少出席,留在家煲劇好過,過得更愉快,當然有時都會覺得自己無朋友,但深一層想,這是酒肉朋友,有事她們都不會幫我,談不上上真正朋友。

大宅

honoluluwendy 發表於 17-12-27 15:09

謝謝

覺得朋友聚會應該是美好回憶,一年比一年難頂,最後好幾次聚會唔開心時不時會想起。
所以決定不會再出現,已問過自己好多次是小氣嗎!
真的沒精神同時間浪費了這不快的經歷。

侯爵府

回覆樓主:

請教大家,如何推(whatsapp)?是否每次約都說有事,吾得閒?

我最近又有相同煩惱...讀書時代係某個學會的committee member,幾年前其中一位開左個whatsapp group。其實當年只有其中幾個女仔比較fd,我比較静,埋吾到佢地堆,一直同佢地都只係客客氣氣,應付工作上既野!

開左whatsapp gp初期,佢地約过一次出黎,我吾得閒無出(亦吾想出)。之後佢地傾偈我都有搭吓咀,但試過出完聲反應冷淡(可能自己敏感,總覺得同以前一樣,有被人忽略既感覺)!之後每年每逢果幾個特別fd既女仔生日,佢地會在group內互祝生日快樂,但當然無我份,佢地吾会記得我生日!我其實好想exit group,但咁做又好odd,漸漸我變左隱形人。(其實我見group內兩三個一早已隱形)

呢幾日其中一個話好耐無見,提議農曆年約gathering!我好吾想去!大家會點做?又話吾得閒吾去?吾回應(但人地又睇到你read左) ?

其實呢d group真係好無意義(對我黎講),佢地fd既幾個,自己開個group咪好,我而家quit又吾係,吾quit又好煩

伯爵府

回覆樓主:

2018年的第一天,深深明白上面jm 所說,不再勉強自己和d 話不投機的朋友來往,樂得自在

當機立斷quit 了所有冇謂群組,吾理佢哋點想,只想活得自在.

子爵府

牛年勳章

pingu_k 發表於 18-1-1 13:52
請教大家,如何推(whatsapp)?是否每次約都說有事,吾得閒?

我最近又有相同煩惱...讀書時代係某個學會的co ...

我同你一模一樣,早年中學同學聚會後開了一個group ,但佢哋不停放自己去威既相片上去,好煩擾!我即離開咗 !我覺得無需要去諗咁多囉! 唔會勉強自己去應酬人,如果你話嗰幾個同你friend嘅,而佢地又想繼續同你做朋友既,佢地會自動再搵你嘅!

侯爵府

honoluluwendy 發表於 18-1-1 16:27
我同你一模一樣,早年中學同學聚會後開了一個group ,但佢哋不停放自己去威既相片上去,好煩擾!我即離開 ...

果幾個女仔吾係同我fd的,只係佢地之間fd,但個whatsapp group就係包括哂d committee members...我而家先突然exit group又好似吾多好意思咁,始終佢地又無對我做過/講過d乜...煩...或者我接着吾睇message吾回應算

侯爵府

honoluluwendy 發表於 18-1-1 16:27
我同你一模一樣,早年中學同學聚會後開了一個group ,但佢哋不停放自己去威既相片上去,好煩擾!我即離開 ...

btw,不停放自己d相去呢類 group度又好煩啫!平時真係好fd果d就話圍內share相啫!

大宅

MM2005 發表於 17-12-6 23:05
對啊,
真朋友就算去大排檔都傾得好開心

這樣日子對我來已成過去式了

首頁

尾頁

跳至