自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

抵死,坐監啦

公爵府

loved 發表於 17-12-5 11:30
其實印印知識水平低,可能都無意識咁做係不當以及係犯法。我覺得agent同僱主聘請佢地前要教育吓佢地 ...

睇報導呢個印印係乜都直播一餐的,可能初接觸 facebook,貪得意乜都share 。不過唔知唔代表唔駛罰,呢單真係要報警處理。最重要係唔好再發生,agent 有責任要教育下啲外傭。

公爵府

Poyau 發表於 17-12-5 13:18
外傭組織真係搬出文化差異
更指政府有責任提供指引給外傭
講culturally unaccepted behaviour

但事實又係文化差異喎,唔好話印尼,就算大陸,你去到啲窮鄉僻壤都唔難見到小朋友著開浪褲,j j 吊吊揈。响佢地黎講,小朋友露體係冇問題架,點會諗到犯法?
但唔知並唔係抗辯理由,外傭組織應該以此教育下啲外傭,唔係一味求情囉。

子爵府

個女傭黑心,請務必重判。
亦要警告其他家傭不可以隨便侵犯僱主私隱。

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

拉得好呀。

珍珠宮

milk323 發表於 17-12-5 15:55
睇報導呢個印印係乜都直播一餐的,可能初接觸 facebook,貪得意乜都share 。不過唔知唔代表唔 ...
當然要罰,不過日後agent同僱主都要提醒新工人,以免再有小童或老人家受害,到時候先拉佢地,但家人已受害

伯爵府

回覆樓主

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

Poyau 發表於 17-12-5 13:18
外傭組織真係搬出文化差異
更指政府有責任提供指引給外傭
講culturally unaccepted behaviour
又係政府的責任......

D外傭組織真係離晒譜。

珍珠宮

Poyau 發表於 17-12-5 12:48
真係見到要舉報
嗰800個人做乜

好難講。
一方面可以第一時間封佢,但就可能失去檢控衰人嘅機會,因為佢F B通常還有好多其他東西,咁比例上佢可以話一時錯手。。。所以我地通常見到“破案”的都是坐擁數千上萬條帶/相而無可狡辯的paedophiles用戶。
第二,800人:over 1 billion用戶,根本不足夠,佢都要hold住再研究....

子爵府

milk323 發表於 17-12-5 16:01
但事實又係文化差異喎,唔好話印尼,就算大陸,你去到啲窮鄉僻壤都唔難見到小朋友著開浪褲,j j 吊吊揈。 ...

報紙都有講小朋友自己有提出停止攝影但個賤女人都冇停止。呢樣已經唔係文唔文化差異。

我睇到極度憤怒,難以想像竟然用文化差異來申辯。難度印度人來香港集體強姦女人不犯法嗎? 佢地係自己國度唔係問題架! 文化差異咋嘛。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好離譜
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至