母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB黃,所以姑娘要我補奶粉,仲要我照燈期間唔好埋身餵母乳阻住BB照燈,叫我夜晚抖下唔好來餵奶。。我個胸已經谷了,我話想比BB食多啲奶去退黃,但姑娘都唔建議。。
我真係好唔明,BB黃所以要補奶粉,咁我點樣可以做到全母乳?
咁我今次補奶粉後,BB唔再黃喇,我又全母乳餵返既,佢再黃,我係咪又要補奶粉呢?咁我點先可以做到全母乳啊?咁餵全母乳既媽媽,啲BB未試過黃嗎?我真係諗唔明,求解答!

複式洋房

sbtw 發表於 17-12-6 00:14
BB黃,所以姑娘要我補奶粉,仲要我照燈期間唔好埋身餵母乳阻住BB照燈,叫我夜晚抖下唔好來餵奶。。我個胸已 ...

奶粉比人奶更快去黃,因為人奶有媽媽荷爾蒙,係導致bb黃既其中一個原因。我bb出院後都黃,兒科醫生叫我全奶粉3日,呢三日我pump出來造晒冰奶,三日後bb 黃退左好多,唔洗照燈,跟著返屋企後就全母乳。
同埋想講,bb 第八至十日係會黃既peak,退左基本上唔會再升返架喇

大宅

回覆樓主

其實間間醫院做法唔同,我隔離床既媽媽係問醫院借機泵奶再去餵bb。我自己全母乳,bb一開頭黃膽、收水都踩界,差啲出唔到院,但最後keep住努力餵,最後無補奶粉都唔洗入院照燈

男爵府

回覆樓主:

補咗粉退黃先,之後再餵返母乳

大宅

回覆樓主

妳覺得bb退黃重要d?定妳堅持餵全母乳重要d?

洋房

回覆樓主

個陣我個b出世都係黃,係醫院補奶粉多,出左院後keep 住去check黃,係屋企都係埋身,後來啲黃升左去入返院照燈,就揀個時段去埋身,其實佢都啜唔到架因爲太攰,但都可以全人奶起碼兩個月,無問題的

別墅

naomiii 發表於 17-12-6 01:31
奶粉比人奶更快去黃,因為人奶有媽媽荷爾蒙,係導致bb黃既其中一個原因。我bb出院後都黃,兒科醫生叫我全 ...

原來係咁,咁我努力啲留意依幾日先,起碼知道原來黃疸都有高峰期,過左就會好,我仲係度諗黃完又退,退完又黃咁點算,謝謝解答,安心晒

別墅

Ember 發表於 17-12-6 02:16
其實間間醫院做法唔同,我隔離床既媽媽係問醫院借機泵奶再去餵bb。我自己全母乳,bb一開頭黃膽、收水都踩界 ...

你好犀利我過唔到依關呀,我都係聽左姑娘講補粉先,而我自己就手唧住先咋

別墅

Pepero 發表於 17-12-6 07:00
補咗粉退黃先,之後再餵返母乳

係呀係呀,而家我都係咁揀,搞掂左先再睇下可唔可以全母乳

別墅

szeue 發表於 17-12-6 09:33
妳覺得bb退黃重要d?定妳堅持餵全母乳重要d?

無話邊樣重要啲,我覺得唔明就要問

別墅

回覆樓主:

雖然阿B要留醫照燈,滿月都仲未退黃,但醫生叫我keep住喂唔洗停。

別墅

bbellchung 發表於 17-12-7 08:34
雖然阿B要留醫照燈,滿月都仲未退黃,但醫生叫我keep住喂唔洗停。

你好強呀
我今日發現亞b唔肯再埋身了,一見到乳頭就喊唔肯埋身,我諗我想埋身餵都幾難,之後又一番搏鬥都似。。

大宅

bbellchung 發表於 17-12-7 08:34

我都係 滿月都重黃要返醫院
但醫生無叫過我停過人奶
2個月就退哂喇

別墅

回覆樓主:

咁奇怪嘅,你邊間醫院?我係那打素好好喎,係咁借奶泵泵奶,姑娘都係好nice好支持。又會俾你每餐先啜下再補奶粉

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

1係全奶粉快退黃,1係全母乳抽1x次血 我當時係選擇全母乳,阿女就慘啦。如果再選擇我會補奶粉。
想認識多啲屯門友

別墅

sbtw 發表於 17-12-7 10:27
你好強呀
我今日發現亞b唔肯再埋身了,一見到乳頭就喊唔肯埋身,我諗我想埋身餵都幾難,之後又一番 ...

可以再試下。
我BB因為留醫,出咗世第三個星期先學埋身,一開始都好抗拒,又唔識啜,試咗一星期就好咗,而家直頭愛上埋身添^^

大宅

回覆樓主:

屎多尿多,退黃自然快,我個b 出院時都黃疸踩界,又未到照燈標準,本來想全埋身,最後都係俾姑娘鬧,話餵唔夠,叫我補粉。我最後手段係泵出嚟餵,訓緊都照塞佢飲,飲到夠數為止,夜晚臨訓前果餐餵粉,等佢訓到天光,自己又有足夠休息。一星期已退左一半,好快就做返全母乳。

經驗分享,唔好為全母乳而逼自己同bb 做,bb 黃疸訓多過食,黃疸好難退。幫佢退哂黃疸追返全母乳都唔遲。

大宅

sbtw 發表於 17-12-7 10:27
你好強呀
我今日發現亞b唔肯再埋身了,一見到乳頭就喊唔肯埋身,我諗我想埋身餵都幾難,之後又一番 ...

我第一胎時,bb 初時都唔肯埋身,好抗拒,4~5個月先再訓練佢再埋身,都可以食得好好。慢慢嚟,唔好心急

大宅

退左黃就唔會再黃, 唔洗擔心, 可以餵番人奶我bb都係一個月大我先train番佢埋身, 佢地到時又會食得好左嫁, 所以都係唔洗擔心佢唔識
佢餓佢喊就會埋身食嫁喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊