夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

Stellady 發表於 17-12-6 09:18
佢唔認因爲返工唔高興而情緒唔好。我唔認為真係我得罪佢,如果真係,我唸離婚不遠。
今次因水龍頭水細,其實 ...

其實佢應該認真去睇睇醫生. 如果佢無朋友, 無嗜好, 淨係番工搵錢番工搵錢, D 錢又唔易搵, 屋企一大班人洗錢, 人都癲, 重唔睇醫生, 到佢真係冧落黎就唔知點算.

翡翠宮

回覆樓主:

佢壓力大成咁,你係咪返工幫輕下好D

別墅

tammy2008 發表於 17-12-6 02:14
可能都係經濟方面既壓力.....小朋友幾大? 或者佢返咗學你去做PT ? 開頭唔洗同佢講, 只要影響唔到照顧小朋友 ...

依位JM講得啱,非常獨到

大宅

Nancy20090615 發表於 17-12-6 09:38
其實佢應該認真去睇睇醫生. 如果佢無朋友, 無嗜好, 淨係番工搵錢番工搵錢, D 錢又唔易搵, 屋企一大班人洗 ...

大宅

回覆樓主:

多謝你吔

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 09:18
佢唔認因爲返工唔高興而情緒唔好。我唔認為真係我得罪佢,如果真係,我唸離婚不遠。
今次因水龍頭水細,其實 ...

咁佢工作同經濟厭力都大,你無同佢嘈,試下溫柔D同佢講,知道佢辛苦,扮小女人安蔚下佢的情緒(需然難度高,你試下,可能有意想不到的後果)值得你去試。

大宅

回覆樓主:

洗洗洗

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 10:16
多謝你吔,有地呻真係好好多,我仲未同屋企人講,我父母都返工,屋企已經有個唔夠生性細佬,62 99對我再好 ...

佢責任心咁強,工作壓力咁大,放工返來總有幫手,是好老公來的,你就下佢啦,不要同佢嘈,更不要有離婚2個字出現係你個腦到,好小事,要想辦法安撫佢。

大宅

SY1213 發表於 17-12-6 10:21
咁佢工作同經濟厭力都大,你無同佢嘈,試下溫柔D同佢講,知道佢辛苦,扮小女人安蔚下佢的情緒(需然難度高 ...

我就係衰在唔得善解人意, 陰聲細氣,忍多陣就還口。改我嘅豪情壯語,真係要花唔少腦細胞。

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 10:29
我就係衰在唔得善解人意, 陰聲細氣,忍多陣就還口。改我嘅豪情壯語,真係要花唔少腦細胞。
...

所以要學下,改變下自己,贊美下個老公,為左頭家咁辛苦,又無出去玩,放工就返屋企,又比家用父母,廿四孝仔,廿四孝老豆,廿四孝老公,你溫柔D,識時安富佢,比到佢溫暖,佢就會好有動力,不會向你發脾氣發洩了,你有得著的,試下啦。

大宅

SY1213 發表於 17-12-6 10:41
所以要學下,改變下自己,贊美下個老公,為左頭家咁辛苦,又無出去玩,放工就返屋企,又比家用父母,廿四 ...

努力,好似咁樣做會比較快。其他返工轉校,都可能有手尾,不過我唔會放棄,最差入小學就易D搵parttime,做唔返老本行,過期白紙。

大宅

SY1213 發表於 17-12-6 10:41
所以要學下,改變下自己,贊美下個老公,為左頭家咁辛苦,又無出去玩,放工就返屋企,又比家用父母,廿四 ...

下學期,我打算停做學校固定義工,隨時準備搵到野做,但係C6講過多做家長義工了解學校,我要先斬後奏,停呢項。第一次咁決心,唔聽佢支笛。

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 10:29
...

JM,我都覺得你應該搵份工,一來c6 會冇咁大壓力(搵錢方面),二來自己有d 寄托都好,小朋友方面,儘量搵全日班(我知要排,冇計),做d資料搜集,等c6心情好時,話比佢知道,小朋友返全日班嘅好處(更合群、學多d野、自理食飯更快上手⋯等等,同埋承諾佢就算小朋友返全日學而自己返工的話,都一定會將小朋友同c6放在第一位,要軟硬兼施;搵工方面,唔知你之前做開邊行,其實而家好多小型公司都會請半日文員,都係做d 簡單工作,甚至獅子銀行好多時都會請一d 教人用櫃員機之纇嘅part time ,冇乜特別要求,可以試試

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 10:44
努力,好似咁樣做會比較快。其他返工轉校,都可能有手尾,不過我唔會放棄,最差入小學就易D搵pa ...

你都是好老婆,原上賞試,信我,有效的。但長遠要搵份工做,幫輕下佢同自己都會開心D。加油(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 10:48
下學期,我打算停做學校固定義工,隨時準備搵到野做,但係C6講過多做家長義工了解學校,我要先斬後奏,停 ...

你出來做嘢是為左減輕佢負擔,當然唔可以直講,只可以話小朋友返學後你太悶,想返下工,講時要語氣嗲D。佢需然大男人D,把口唔贊成,心入面其實是好甜的,會更愛你的。

大宅

joejoelove 發表於 17-12-6 10:49
JM,我都覺得你應該搵份工,一來c6 會冇咁大壓力(搵錢方面),二來自己有d 寄托都好,小朋友方面,儘量搵 ...

多謝你!我試試!

大宅

SY1213 發表於 17-12-6 10:59
你都是好老婆,原上賞試,信我,有效的。但長遠要搵份工做,幫輕下佢同自己都會開心D。加油(emoji)(emoji) ...

洗啦

大宅

SY1213 發表於 17-12-6 11:09
你出來做嘢是為左減輕佢負擔,當然唔可以直講,只可以話小朋友返學後你太悶,想返下工,講時要語氣嗲D。佢 ...

嗲唸家功夫,我冇天份,我唸我應該學習拿捏唔嘔心又有效先。

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 11:17
嗲 嗲唸家功夫,我冇天份,我唸我應該學習拿捏唔嘔心又有效先。

嗲,唔是叫你太做作,只是語氣溫柔D,夫妻是要時間去磨合的,但就一定要付出真心,不能太程強。相處之道真是大學問,為左有個完美的家,要用心學。

別墅

Stellady 發表於 17-12-6 11:17
嗲 嗲唸家功夫,我冇天份,我唸我應該學習拿捏唔嘔心又有效先。

嗲工大婆是無天份的,只有小三先有,你只需改溫柔些少就得啦,有些少效,你就知點做先啱架啦,個個是你老公,試下啦。

首頁

尾頁

跳至