自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珊瑚宮

至愛朱古力 發表於 17-12-6 16:01
唔好係到講喇,費時樓上果幾位人士有排講,叫佢講下有咩牌子推介,有咩好,有咩唔好,佢永遠得過吹,一係 ...

講靚唔靚, 梗係講精油成份, 唔會講牌子。
好似茶樹係萜品烯4醇, 薰衣草係睇沈香醇及乙酸沈香酯。
呢d咪係基本知識囉。

伯爵府

cbeyond 發表於 17-12-6 14:14
覺得價錢好抵仲要問? 唔係呀

原來又係吹

伯爵府

至愛朱古力 發表於 17-12-6 16:01
唔好係到講喇,費時樓上果幾位人士有排講,叫佢講下有咩牌子推介,有咩好,有咩唔好,佢永遠得過吹,一係 ...

咪係。得個吹字。。。。

珊瑚宮

ivycwl 發表於 17-12-6 16:28
原來又係吹

吹都要有得吹嫁
我想聽喎, 樓主話有睇過資料, 吹來聽吓, 我想學吓野

珊瑚宮

ivycwl 發表於 17-12-6 16:28
咪係。得個吹字。。。。

咁JM吹囉, 我會留心睇

大宅

myaisha0435 發表於 17-12-6 12:33
梗係食藥啦.....

都唔知講咩好

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

初起作病,食elderberry 同維他命C,好過用油,但當然,你可以同步兩樣都做

如果唔得,睇中醫

(我d仔無食西醫3年左右,用油兩年,都係食supplement 快d好!)

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ivycwl 發表於 17-12-6 11:27
我小朋友3歲幾,佢一作病我就用油,但多數用1至2日見佢仲未得,我就心大心細,多數就去食葯。
其實係咪應該 ...

3歲小朋友, 用返正常方法較好, 除非你有使用精油的專門知識, 切勿亂聽人講

伯爵府

小曳人 發表於 17-12-6 17:32
初起作病,食elderberry 同維他命C,好過用油,但當然,你可以同步兩樣都做

如果唔得,睇中醫

初起感冒時,點食elderberry和vitamin c 來舒緩?

大宅

myaisha0435 發表於 17-12-6 12:33
梗係食藥啦.....

都唔知講咩好

水晶宮

我小朋友3歲幾,佢一作病我就用油,但多數用1至2日見佢仲未得,我就心大心細,多數就去食葯。
其實係咪應該 ...

請問樓主用咗邊種精油喺小朋友度?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

cbeyond 發表於 17-12-6 12:17
所有有良心芳療師根本唔會建議太細小朋友用精油。
傳銷常用精油, 好似薄荷精油, 根本唔會用係3歲以下小朋友 ...

翡翠宮

畀面勳章

次次有topic講精油,一定俾人騎刼拉去攻擊傳銷,正正經經分享點樣用油得唔得呢?

話人唔識用,咩討論下點用,有咩禁忌囉,呢個post入面睇唔到有邊位jm介紹緊傳銷精油

哈爾濱    發表於 17-12-7 20:45
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

回樓主,我有用油,一般傷風感冒我全家都唔會睇西醫,會食supplement +用油,但覺得預防同紓緩比較有效。

如果小朋友太細,我唔會直接搽,最多diffuse,如果病情冇改善,真係睇下醫生穩陣。
日日是好日

男爵府

其實係咪應該 ...

過來人,以前我都係用幾次唔得,我就俾藥佢食,但無左用精油既意思。
用油就係唔想小朋友食西藥,想幫佢舒緩下,等佢身體自己打杖!
用油唔咪一時三刻可以即刻好,但要堅持,亦都要轉下油,搽密小小!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

monkeydiary 發表於 17-12-7 01:28
初起感冒時,點食elderberry和vitamin c 來舒緩?

唔係舒緩,係幫手打杖!
elderberry嘅功效,對增加免疫能力已經係well documented (search at pubmed, 會見到唔少research paper)
vitamin C 係antioxidant, 當有病原入侵時,會消耗vit C, 高劑量vit C能補充身體所需,繼續抗戰
我會一日一份elderberry for預防 (當去旅行/轉天氣/重要日子前)
一日兩次 for 作病 or 病緊

Vit C ,細仔仲食緊gummy, 125mg,每日1-2次,病時加次加量,e.g. 飲C粉沖果汁
大仔吞到capsule,每日250mg,作病加次加量,可以食到500mg x 10

我自己(+小朋友) 流感都係食vit C,無食西藥(我有用油,diffuse多)

如果對用營養補充劑治病有興趣,可參考
http://www.doctoryourself.com/
作者嘅註作有中文譯本 "無藥可醫" 、"拒絕庸醫",大書店有售
佢特別之處係拒絕所有商務機構,全個人獨立發表,亦同時會响大學醫學院任教

珍珠宮

cbeyond 發表於 17-12-6 16:17
講靚唔靚, 梗係講精油成份, 唔會講牌子。
好似茶樹係萜品烯4醇, 薰衣草係睇沈香醇及乙酸沈香酯。
呢d咪係 ...

好深喎

珊瑚宮

mother904 發表於 17-12-7 06:07
次次有topic講精油,一定俾人騎刼拉去攻擊傳銷,正正經經分享點樣用油得唔得呢?

話人唔識用,咩討論下點 ...

自由討論區, 你有權講好, 其他人都有權發言, 何來騎刧。
正正經經分享? 叫唔好做亂用精油,都係正正經經分享。

子爵府

mother904 發表於 17-12-7 06:07

話人唔識用,咩討論下點 ...

次次都係咁架啦... 正正經經分享都唔得, 實有人走出黎叉呢樣叉果樣, 我深信佢真係識好多, 對精油有豐富既認識. 有心分享就大大方方講羅, 但每次都隱隱晦晦咁, 其實當插花淘寶咁分享下心得之麻... 何必又BAN人地, 但自己又唔肯講下自己用既野, 然後又想人地露啲料出黎比佢criticize.

我有用過精油, 主要都係薰香提神, 未識用到食咁高技術.

珊瑚宮

cakii 發表於 17-12-7 07:54
好深喎

只係講緊精油基本成分, 一d都唔深。
去圖書館, 搵本正式講精油書,已經一定會提及。
講得有病用精油代替藥, 睇西醫用藥有醫生把關, 用精油就要靠自己。
咁, 基本知識應該要有, 正確用精油分量, 用精油禁忌, 絕對應該要知。唔係其他人話好, 跟住去用。
精油係舒緩, 輔助, 唔係治病, 要分清楚。
當然, 你有專業資格就另計。

首頁
12345...11

尾頁

跳至