自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

cbeyond 發表於 17-12-7 08:45
只係講緊精油基本成分, 一d都唔深。
去圖書館, 搵本正式講精油書,已經一定會提及。
講得有病用精油代替藥, ...

男爵府

小曳人 發表於 17-12-7 07:36
唔係舒緩,係幫手打杖!
elderberry嘅功效,對增加免疫能力已經係well documented (search at pubmed, 會 ...

elderberry有推介邊款?謝謝

用戶要求終止服務

cbeyond 發表於 17-12-6 12:28
用精油分量應注意, 完全唔明傳銷個d所謂用油叫安全? 睇吓其他國家訂出來用分量, 傳銷係超超高。
以精油代藥 ...

agree, 我有同事都係咁,日日當神油搽,仲要無稀釋咁搽。。。我同佢講,精油應該唔好直接同皮膚接觸同再好的油都唔可以日日搽(佢係搽白花油咁搽,仲要一日三四次),佢就話佢呢隻特別唔同,教佢既人話得。。。
反正身體係佢既,由佢啦,最緊要而家佢係我強烈投訴下終於上班時溝稀左用,唔駛燻得我頭痛頭暈

男爵府

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-12-7 07:36
唔係舒緩,係幫手打杖!
elderberry嘅功效,對增加免疫能力已經係well documented (search at pubmed, 會 ...
你好呀, 我想問如果5YRS 小朋友想食elderberry, 你有推介嗎..因為我上iherb..太多選擇..我唔太清潔邊隻會啱小朋友食多D..你可以比小小意見我嗎..謝謝

子爵府

回覆樓主:

精油不是藥,我自己用精油,係當平日保健,同埋舒緩情緒,的確普通傷風,就算唔食藥都會好,但係用精油同藥去比較,方向似乎不甚正確。

珊瑚宮

steppenwolf 發表於 17-12-7 09:19
agree, 我有同事都係咁,日日當神油搽,仲要無稀釋咁搽。。。我同佢講,精油應該唔好直接同皮膚接觸同再好 ...

用精油分量問題, 就算幾普通常用精油, 用得過量都會引起副作用。
好似薰衣草精油, 用得過量會引起頭痛, 作嘔。

珊瑚宮

回覆樓主:

2位小朋友都係傷風感冒睇醫生, 佢地要食西藥是否100%相同?
好多時, 有1-2種藥, 或更多不同藥。
若話以精油代藥, 就係個幾隻精油? 所有人都啱, 百發百中。
唔同人用唔同配方, 我自己手上用於普通傷風感冒去預防, 舒緩, 輔助的精油, 超過十隻。不同症狀用不同精油, 點分享。
所以會講要詢問芳療師, 因人用精油。
對精油有點認識的人, 根本唔會亂分享用精油, 尤其用係小朋友身上, 更加要特別留意。

伯爵府

回覆樓主:

樓主,唔好介意人地點講
自己鍾意用乜咪用乜囉

我自己小朋友有病,高燒我都無俾退燒藥,更加唔會用精油同佢退燒,我只會由佢發出唻同俾多啲水佢飲唻降溫,呢一樣嘢,由佢細個開始時我已經係咁做,因為佢既兒科醫生 (專業攞正牌) 都同意我既做法,如果一燒就俾藥,反而會對佢地身體仲差,但當然每個小朋友體質唔同,發燒情況亦唔同,如果佢燒緊又呆呆滯滯就有需要食藥既,但感恩我小朋友次次都可以自己recovery ! 用油定用藥都係個人選擇,都係一個分享post啫,何必要追擊人呢?

珊瑚宮

SJ6 發表於 17-12-7 12:59
樓主,唔好介意人地點講
自己鍾意用乜咪用乜囉

JM由得小朋友自然好, 係經過咨詢專業醫生, 用精油呢?
由頭到尾無講過唔可以用精油, 但係要咨詢專業芳療師。
呢點有錯嗎?
正確分享才是真分享。

禁止發言

伯爵府

cbeyond 發表於 17-12-7 13:32
JM由得小朋友自然好, 係經過咨詢專業醫生, 用精油呢?
由頭到尾無講過唔可以用精油, 但係要咨詢專業芳療師 ...

其實你又點知人地有冇徵詢過?
我都有徵詢過專業醫生意見
但都一樣有好多人唔贊成或覺得唔認同啦,有咩分別

自己覺得ok咪得囉
何必理人地點做

珊瑚宮

SJ6 發表於 17-12-7 14:11
但都一樣有好多人唔贊成或覺得唔認同啦,有咩分 ...

有, 就一早講, 唔係話自己睇過資料。
JM都一早講明啦。
自己覺得啱, 用, 無問題。
但係d咁多有小朋友家長forum分享, 資料求證有嗎?資料是正確嗎?
就是另外一個問題。

伯爵府

cbeyond 發表於 17-12-7 14:18
有, 就一早講, 唔係話自己睇過資料。
JM都一早講明啦。
自己覺得啱, 用, 無問題。

咁人講你就跟住做咩,傻
夠大把jm話食乜做乜可以減到肥
你估人人都啱咩
何必要咁認真

珊瑚宮

SJ6 發表於 17-12-7 14:11
但都一樣有好多人唔贊成或覺得唔認同啦,有咩分 ...

現在唔係講緊買衫邊度平, 食物邊度好食, 係講緊以精油代藥, 係咪應該有點責任感, 求證/專業知識才去分享呢。
否則有些耳仔軟家長, 信, 另小朋友病程變差就無謂。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

bbeasy25 發表於 17-12-7 09:09
elderberry有推介邊款?謝謝
我個人覺得無乜所謂,細路咪食gummy,大人咪食capsule囉,我地响iherb買,來來去去幾個牌子,我睇promo 買,我自己就特別鍾意 Effervescent Tablets
但有朋友話唔好味

珍珠宮

SJ6 發表於 17-12-6 11:56
無!! 因為病時我油同藥都唔用
睇下可唔可以自然好

除非發燒

珊瑚宮

SJ6 發表於 17-12-7 14:20
咁人講你就跟住做咩,傻
夠大把jm話食乜做乜可以減到肥
你估人人都啱咩

大把人會信, 唔會分析真假, 人話好就買。
唔係BK咁多所謂分享咩

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

yy2004 發表於 17-12-7 09:41
你好呀, 我想問如果5YRS 小朋友想食elderberry, 你有推介嗎..因為我上iherb..太多選擇..我唔太清潔邊隻會啱 ...
5歲,如果會俾糖佢食 (因為有d阿媽原全唔俾食糖) ,我會俾gummy,方便嘛!

伯爵府

cbeyond 發表於 17-12-7 14:23
現在唔係講緊買衫邊度平, 食物邊度好食, 係講緊以精油代藥, 係咪應該有點責任感, 求證/專業知識才去分享呢 ...

咁樓主又無極力推薦同叫人要跟佢方法用,佢只係問下有冇同路人啫

唔使咁激動既
呢啲post成日都有
唔啱睇咪skip咗佢囉

伯爵府

cbeyond 發表於 17-12-7 14:25

大把人會信, 唔會分析真假, 人話好就買。

笑下咪算囉

首頁
23456...11

尾頁

跳至