論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人走左佬,自己大住個肚, 又要返工又要湊大仔又要做家務, 就黎抑鬱....主任答我話要睇下新姐姐record 好唔好, 唔好就會阻慢進度, 佢會寫底我既情況睇下有無得加快.......聽完都無咩信心, C6叫我下個星期再上過去, 唉, 大家點睇?

水晶宮

dybb2014 發表於 17-12-6 12:34
工人走左佬,自己大住個肚, 又要返工又要湊大仔又要做家務, 就黎抑鬱....主任答我話要睇下新姐姐record 好 ...

我當然見當值主任, 佢都算官腔。 話佢寫低左我情況, 會比哂d文件主任。 至於會唔會快批或早幾多就睇個審批主任決定。仲講如果入境處要查外傭資料, 就會比原本預計出證期遲d添。

但我見當值主任後第2朝上入境處網站查, 已經批左證。 所以唔好灰心, keep住上入境處網站查。

wcpcelia    發表於 17-12-7 11:20
天空之城, 快樂之地

大宅

工人走左佬,自己大住個肚, 又要返工又要湊大仔又要做家務, 就黎抑鬱....主任答我話要睇下新姐姐record 好 ...

正如2樓講,不需要灰心,他們官腔是正常。當值主任的職責是寫低資料,交上司批。他講那番說話,就是規條,以免他講錯嘢,引起你有期望,到最後又落空!

ccysj01    發表於 17-12-6 18:25

複式洋房

回覆 PCCW2319 的帖子

想問樓主由出case no. 後計總共等左幾多星期批出呢?

水晶宮

dybb2014 發表於 17-12-6 14:25

想問樓主由出case no. 後計總共等左幾多星期批出呢?

Agent收到入境處信件, 即刻whatsapp信件比左我(睇到ref# / case #) 。我第2天就上入境處求情。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

咁你真係好快呀, 希望我都可以咁好彩~~~

水晶宮

dybb2014 發表於 17-12-6 15:31

咁你真係好快呀, 希望我都可以咁好彩~~~

祝你順利, 明天上網可以見到簽證已批
天空之城, 快樂之地

大宅

快同慢都要睇下工人是否完約或斷約。你新工人如果完約咁就會可以好快。

子爵府

唔好唔開心。如果工人真係有bad record ,其實要多謝入境處,請着件衰工人,比無工人慘10萬倍。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

佢一定係咁講架! 唔好灰心!
放下自在

寶石宮

2023年兔年勳章

祝一切順利

大宅

回覆樓主

多得呢度JM 教路,我星期一收到agent 個 ref No., 琴日就自己寫急信拎上去入境處,無錯,個官員係超官腔,今日打電話上去再催,再一次面對官腔。到大約5pm, 收到入境處主任電話,話 visa已批,大喜!即打俾agent 連佢都唔太信,希望OEC 都可以快d 拎到 :)

首頁

尾頁

跳至