0-6個月

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cleclesze 發表於 17-12-6 14:44
所以我都係堅持餵人奶! 可惜既係呢一個月難左谷奶…
睇黎要諗定轉奶粉 但係一轉奶粉我就好驚BB食唔慣…
有 ...

你多久餵一餐?有沒有補粉?泵或是埋身?
Feed on demand, feed often 你身體會造更多奶。人奶是最好的,你要加油!

禁止訪問

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有 ...

Sharing a post from BK

每日都有媽媽同我講:「姑娘,我冇谷奶呀,唔餵bb住喇」
「執媽,我冇谷奶呀,bb唔可以一直餓落去架,我想補奶粉」到底,「谷奶」呢個感覺係唔係真係咁重要呢?

呢杯人奶,係我朋友生完第六日,
一直都覺得冇谷奶既情況之下,
我教佢手渣出黎架~~~~

我地好多時可能都比感覺蒙蔽左
覺得谷奶先叫做有奶
覺得個乳房好重好脹bb先至食得飽
但原來乳腺已經係神不知鬼不覺既情況之下儲起左好多「甘露」比bb架喇

手渣可能只係見到兩滴
但bb埋身食或者姑娘幫你手渣
得出黎既奶絕對絕對會比你想像中多好多
如果可能比bb埋身用正確姿勢吸啜
食到既份量更加超乎你想像

都係果句,餵人奶係好抽象
永遠只可以估佢食到幾多、食得夠唔夠飽
唔可以好似餵奶粉咁控制住佢食幾多安
對於追求實質數據同證據既香港人黎講
要放低呢個一貫認知真係好難
每個媽媽都天生具備「餵飽bb」既能力
唔好懷疑自己!激發你既潛能
大家一齊努力喇

Share比你身邊既新手媽媽
因為頭一個月對自己係最冇信心最充滿疑惑架
如果各位媽媽有問題隨時歡迎搵我

男爵府

有 ...

沒谷奶唔等於冇奶!

別墅

回覆樓主

我一開始都唔夠奶比bb食,如果塞埋奶,奶量仲立即減半,我就兩個鐘泵一次,每次泵奶前飲一大杯水,持續甘泵左大半個月,唔洗補粉都夠食啦,上左奶依家就唔洗泵得甘密,三四個鐘先泵一次,開頭係辛苦d,相信自己係得ge,加油呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

埋身最快既,而且要2個鐘左右就埋一次

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多D埋身,飲多D湯水。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

煲多D魚湯,同埋堅持比bb埋身,會越啜越多架!

禁止訪問

大宅

回覆樓主

唔洗太擔心唔夠奶,我不嬲無谷奶,但都無補過奶粉,bb成長線都正常。

就算真係無奶未食奶粉囉,我媽話我係飲奶粉大,一餐人奶都無飲過,但由細到大都身體好健康,感冒都好少

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至