自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

浩霆豬豬 發表於 17-12-7 18:25
祝一切順利,小朋友早日康復!

多謝你!

水晶宮

pppsze 發表於 17-12-7 18:19
謝謝你!除左蘋果,其他水果係咪唔好食住?

西醫話可以食車厘子, 火龍果。
中醫話寒涼嘅生果好似西瓜, 蜜瓜...唔好食, 我都避免食。

男爵府

回覆樓主

燉肉汁,飲足一個月,當同佢坐月一樣,盡量留家休息,食得正氣

別墅

回覆樓主

Hi,我女女而家5個月,3個月時確診DDH,戴左一個月吊帶都復唔到位,上星期打左石膏,打完照電腦素描發現位唔啱,又拆了,下星期又打過,醫生話如果都失敗就等9個月大做手術,係屯門醫院睇緊,我都好擔心照顧嘅問題,身邊資訊又唔多,有無媽媽可以傾下

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

ivatung 發表於 17-12-24 02:45
Hi,我女女而家5個月,3個月時確診DDH,戴左一個月吊帶都復唔到位,上星期打左石膏,打完照電腦素描發現位 ...

你好呀,晌香港呢方面嘅資訊同分享少啲,fb有多啲外國嘅ddh group,仲有個台灣嘅DDH group幾好,幾多人分享,你有join嗎?
咁你小朋友係咪全脫位?

子爵府

蛋牛海鮮一定要戒。
我個女做完股骨截骨,有日唔記得泡芙有蛋,即日個傷口就痕。
清淡為主。豉油就會令傷口深色,少吃為妙。
石祟魚湯,我就無煲,因為相熟肉檔話好多唔係真係石崇魚,我又唔識分。就算飲好似話一、兩星期先可以飲,如果唔係會生肉芽。
我就每日都用瘦肉煲湯(加,蕃茄、瓜、菜、白百、蓮子、不等)。
傷口埋好,就開始煲花膠,牛筋。用除疤貼,用了6個月,就開始用除疤膏。

伯爵府

mimuib 發表於 17-12-8 02:05
燉肉汁,飲足一個月,當同佢坐月一樣,盡量留家休息,食得正氣

多謝呀!岀院後我日日都有燉肉汁俾佢,佢唔肯飲,但我撈落飯俾佢,so far ok,食曬

伯爵府

MRSYUNG 發表於 17-12-24 05:13
蛋牛海鮮一定要戒。
我個女做完股骨截骨,有日唔記得泡芙有蛋,即日個傷口就痕。
清淡為主。豉油就會令傷口 ...

多謝你!宜家做完手術差不多兩星期,我都一路無俾蛋牛海鮮佢食,早兩日覆診睇左傷口,暫時埋口埋得好靚。幾時可以食返蛋?

子爵府

回覆 pppsze 的帖子

佢都唔敢食、後來都有差唔多過咗,個幾兩個月先再食就無嘢。

子爵府

芋頭,鵝鴨都無食。
另外好似話田雞對內部傷口好,但我個女死都唔肯食。

伯爵府

MRSYUNG 發表於 17-12-24 05:31
回覆 pppsze 的帖子

佢都唔敢食、後來都有差唔多過咗,個幾兩個月先再食就無嘢。 ...

哎呀,咁聽晚同親戚開Christmas party,都唔好俾佢食蛋糕住

伯爵府

MRSYUNG 發表於 17-12-24 05:33
芋頭,鵝鴨都無食。
另外好似話田雞對內部傷口好,但我個女死都唔肯食。 ...

明白!
田雞我個仔應該食左都唔知
等我研究下點煮

子爵府

吾好食用是油整既野
Eg是油雞翼

別墅

pppsze 發表於 17-12-24 05:03
你好呀,晌香港呢方面嘅資訊同分享少啲,fb有多啲外國嘅ddh group,仲有個台灣嘅DDH group幾好,幾多人分 ...

有興趣啊,我可以join嗎?我囡全脫位啊,想問多少少點解仔仔咁大先發現DDH?佢行路完全唔覺有問題?因為我都有個2歲10個月大的仔,聽完你講有少少擔心佢都有事

子爵府

回覆樓主:

千其不要煲生魚湯

伯爵府

ivatung 發表於 17-12-24 09:42
有興趣啊,我可以join嗎?我囡全脫位啊,想問多少少點解仔仔咁大先發現DDH?佢行路完全唔覺有問題?因為我 ...

台灣嗰個 DDH fb group: https://www.facebook.com/groups/ddhkids/

另外,我pm你吖

首頁

尾頁

跳至