嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我諗大概五日前塊面生咗少少粒粒,點知越來越多到到尋日好多,帶咗佢睇醫生,醫生話有少少嬰兒痤瘡,最大問題係有濕疹。跟住佢又開多一支藥膏比我,話如果真係繼續嚴重左,我可以考慮搽。我第一次接觸濕疹,仲要係我BB未滿月,先20幾日大,乜都唔識,請問有冇人有經驗可以教樓下。我坐月期間有餵人奶,食咗好多好多燥熱野,我相信呢個都可能係其中一樣引佢濕疹原因,我唔知道食補野及餵之前要隔一段時間。

回覆 nikiliu 的帖子

Hello nikiliu ,新生兒痤瘡 (BB暗瘡),係由於懷孕期間媽媽嘅荷爾蒙經由胎盤傳至BB體內而引起,一般只要保持BB 皮膚清潔乾爽,無需要擠壓或塗抹任何藥膏,會慢慢自然消失架。濕疹原因仍然不明,家族成員有敏感,BB有濕疹機會就大D,媽媽餵哺母乳已經將BB患上濕疹風險減低,如果有需要可以用醫生處方含有類固醇成份藥物俾BB去舒緩濕疹,最有效減低濕疹就係避開致敏源,常見致敏源有牛奶蛋白、化學物、花草、塵蟎。BB皮膚幼嫩,媽媽有冇同佢做保濕?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

放鬆D唔好太大壓力俾自已.... 我以前都試過係咪自己食得太多薑醋之類... 最終係轉隻CREAM 攪掂... AVEENO BABY 出咗隻浸浴粉好似可以舒緩BB 敏感同痕... 你可以睇睇喎

子爵府

nikiliu 發表於 17-12-7 13:28
我諗大概五日前塊面生咗少少粒粒,點知越來越多到到尋日好多,帶咗佢睇醫生,醫生話有少少嬰兒痤瘡,最大問 ...

我初初都好似你一樣咁擔心,
好番嘅方法係狂搽cream,最起碼一餐奶搽一次,沖完涼又搽,或者見到乾再搽,但我試左好多不同cream,最後要兩溝先得。同埋沖涼唔用沐浴露。

複式洋房

kayso527 發表於 17-12-9 12:15
放鬆D唔好太大壓力俾自已.... 我以前都試過係咪自己食得太多薑醋之類... 最終係轉隻CREAM 攪掂... AVEENO B ...

謝謝你

複式洋房

MommyPanel勳章

要放鬆d , 初初仔仔發現有濕疹, 我都好唔開心架, 見JM介紹試左 aveeno 燕麥沖涼粉, 宜家秋冬季節真係最岩, 用左一輪仔仔既濕疹好番左, 皮膚感覺滋潤保濕左添!

首頁

尾頁

跳至