新年自由行/ 跟團好呢? - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 7248|主題: 966949

跳至
新年自由行/ 跟團好呢?

男爵府

國民生產總值:9346

2018勳章

新年好想同小朋友去日本旅行(兩公婆8年未去過, 小朋友一次都未去過)以前都會係跟團多, 唔駛諗搭咩車,又有人安排晒唔怕迷路
今次同小朋友覺得跟團又要morning call, 限時限刻又要
自由行又唔識編排行程, 又要book 酒店, 又要揾交通, 上網揾又一大堆都唔知邊D啱

唔知邊樣好呢

水晶宮

國民生產總值:59866

2018勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2017媽媽節

自由行好玩D, 不過就要先做功課, 日本好易行,
跟團都係走馬看花, 不過就唔洗自己煩,
睇你懶定唔懶

水晶宮

國民生產總值:63389

2018勳章

小朋友幾大? 如果仲要坐bb車我就建議跟團, 因為坐鐵路要上要落好麻煩

子爵府

國民生產總值:12267

2018勳章

自由行依家先book應該會好貴

同埋小朋友幾大?4,5歲以上可以跟團

4歲以下反而自由行方便D,就算小朋友拖慢左行程都唔緊要,可以hea遊

伯爵府

國民生產總值:15018

puppydon 發表於 17-12-8 10:26
新年好想同小朋友去日本旅行(兩公婆8年未去過, 小朋友一次都未去過)以前都會係跟團多, 唔駛諗搭咩車,又有人 ...

跟團㗎話,如果唔換酒店果日,又近近地市區,咪唔好跟車,自己瞓下岀去行下~

子爵府

國民生產總值:10133

回覆樓主

淨係個morning call已經咩心情都無,小朋友仲要預備好多野一大朝早起身,行程又要同其他人一齊更加唔想,想玩得開心d做下功課,唔睇書睇網頁大把資料

wcpcelia    發表於 17-12-10 17:23

大宅

國民生產總值:2058

睛靈勳章

回覆樓主

我都明自由行有自由行既好,如果鍾意plan行程同做資料首集都真係唔錯,可以hea返幾曰既渡假,但我就唔熱衷,老公又唔會做,咁要我安排一切,我就諗起都怕怕,所以我剛剛都join左日本既旅行團,一家3口去

子爵府

國民生產總值:14976

2018勳章

回覆樓主:

自由,小朋友大,可以去探險下

男爵府

國民生產總值:9074

回覆樓主:

講緊2019年農曆年?

如果係2018年新年, 依家先book應該book唔到酒店.

未試過自由行, 2月可能落大雪, 航班/JR可能取消,跟團好d

揾次試下4月5月9月10月, 天氣好試下自由行.

侯爵府

國民生產總值:21250

跟團好d...你咁耐無去旅行,怕煩就跟團啦…有d團無咁趕,日本跟東瀛x啦,佢辦日本團唔錯

子爵府

國民生產總值:10722

回覆樓主:

自由行,行程,住宿可以自己安排,唔係去山旯旮地方,盡量去有公共交通到嘅地方,日本自由行好過跟團

伯爵府

國民生產總值:18231

回覆樓主:

自由行加KLOOK或KDAY一日團,我JOIN過唔錯,平過自己搭車

彩鑽殿

國民生產總值:644136

2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章

自由行

大宅

國民生產總值:4310

回覆樓主

去日本用google map超方便,教埋你點搭車、搭幾多個站,落車再點轉車、喺幾多號月台轉,完全係零障礙,你而家都可以用google map試下,由一個地點去第二個地點,教學超詳細

珍珠宮

國民生產總值:35138

新年好想同小朋友去日本旅行(兩公婆8年未去過, 小朋友一次都未去過)以前都會係跟團多, 唔駛諗搭咩車,又有人 ...

check咗機票先,貴到嘔,係咪budget內?

珍珠宮

國民生產總值:36481

2018勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

有得揀當然自由行好過跟團,我們已經17年無去日本,今年暑假因為懶所以跟團,希望下次可以自由行,如果你現在先plan要新年自由行去時間太趕了

男爵府

國民生產總值:5407

回覆樓主

自由行自己會好hea, 之前同兩歲仔去韓國每天差不多十點先出發,一日去得一兩個行程。

侯爵府

國民生產總值:21152

開心吸收勳章 BK Milk勳章

帶住小朋友我真心寧願跟團
分享小小: 前年暑假尾1家3口去韓國, 由於本身2公婆都有成6年無去過旅行(以前一向都係跟團), 又第1次帶小朋友(3歲半)去, 所以都係跟團啦, 基本上一早Morning Call我地都無咩所謂, 反正係香港就算放假都一定係早起身, 跟團好在咩都有人安排晒唔洗自己煩, 景點與景點之間又有車接送, 買左嘢又可以放係車上面, 有時候大人小朋行累左玩累左, 大家都可以係車上休息下恰下, 玩到累又有車車你返酒店, 當然有時見D朋友分享自由行時, 自己都有諗過想試下, 上年就有呢個機會, 同屋企人去左東京玩左6日, 嘩! 呢個Trip我真係唔太Enjoy, 雖然唔洗我plan行程, 我地只係跟住食同玩, 但由朝行到晚先返酒店, 有時小朋友玩到累瞓左又要抱(因為日本D車站下下都行樓梯, 所以一早都無打算帶車仔, 加上小朋友都4歲半), 仲有就係完全唔敢買嘢, 因為買左嘢一係放背囊, 一係就拎住到夜晚, 所以最後成個Trip我都無咩點買嘢, 嚟緊下星期又打算帶小朋友去玩雪, 我地都係選擇返跟團

最後: 我覺得如要我plan行程都無咩所,
但最緊要另一半肯分擔湊住小朋友嘅工作(當搵路時),自由行要經常拎住手機搵路搵車站, 有時仲會行左D寃枉路, 果要一邊搵路仲要照埋小朋友同另一半嘅話, 我寧願跟團玩好過

侯爵府

國民生產總值:21152

開心吸收勳章 BK Milk勳章

popochu 發表於 17-12-8 13:16
我都明自由行有自由行既好,如果鍾意plan行程同做資料首集都真係唔錯,可以hea返幾曰既渡假,但我就唔熱衷 ...
同意, 我老公成日話, 放假旅行要享受, 點解仲要煩去邊點行搭咩車同食咩嘢, 所以我都係跟團算, 最重要係想去就去得, 唔洗要預早半年plan行程Book機票Book酒店
我都係上星期先報團去北海道, 下星期出發喇

男爵府

國民生產總值:8653

如果你想今次新年去但又咩都未攪,咁你都係跟團算啦!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.