用戶登入

找回密碼 | 註冊

17oC.83%

義工

自由講場 今日: 731|主題: 955987

求意見,又一村vs佛教金麗

男爵府

國民生產總值:8090

DHA勳章

因為ek資料太少,又無人比下意見,
想係呢到問下各位媽媽,
金麗家姐讀緊,而兩間都有offer.
金麗學術比較好,但又一村校舍好正。

而兩個性格都不同,家姐比較中意讀書,
妹妹唔係,但我唔知佢入到金麗會唔會變得中意。
金麗比較谷,又一村比較happy school.

可能我試過金麗,想試下又一村。
另外,又一村升小的資料幾乎無,
想問下又一村媽媽用家。

同埋我想問如果家姐入左一間小學,
妹妹係個一間小學係咪必收?

珍珠宮

國民生產總值:47289

2018勳章 開心吸收勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

Leeleelau 發表於 17-12-8 11:20
想係呢到問下各位媽媽,
如果家姐入津小,妹妹是必收。又一村不是龍校,都是靠直私或派位。

所以,如果你唸住家姐都係升藍田津小,妹妹都係跟尾,去又一村都冇咩問題,讀咩學校都可以和家姐直升的了,可放心。

男爵府

國民生產總值:5843

Leeleelau 發表於 17-12-8 11:20
想係呢到問下各位媽媽,

金麗啲老師,姐姐 好嗎?

男爵府

DHA勳章

tester5 發表於 17-12-8 11:24
如果家姐入津小,妹妹是必收。又一村不是龍校,都是靠直私或派位。

所以,如果你唸住家姐都係升藍田津小, ...

咁想問直私的話,都係必收嗎

珍珠宮

國民生產總值:47289

2018勳章 開心吸收勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

Leeleelau 發表於 17-12-8 12:01
咁想問直私的話,都係必收嗎
當然不是,是看孩子能力。有沒有分加就問返個別學校做法。

男爵府

DHA勳章

seiko123 發表於 17-12-8 11:38
金麗啲老師,姐姐 好嗎?

好呀學術老師都好好。

公爵府

國民生產總值:27012

認識瑞士牛牛第二回 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

其實升小同幼稚園無咩關係, 除非係直屬可直上架姐, 否則私校, 直資都係要靠自己去考, 派位就計分, 跟住址派返區內學校, 所以兩間都無咩分別, 係睇你想佢去邊間姐, 我仔個時係讀又一村
[img][/img]

男爵府

DHA勳章

miu~miu 發表於 17-12-8 12:37
其實升小同幼稚園無咩關係, 除非係直屬可直上架姐, 否則私校, 直資都係要靠自己去考, 派位就計分, 跟住址派 ...

咁升小派位好嗎

公爵府

Leeleelau 發表於 17-12-8 20:23
咁升小派位好嗎

唔差,但派位只關好唔好彩事,同學校無咩關係,我仔已經中一,所以都好耐啦,當年我地係出去考私校,直資,就係驚唔好彩,派左唔知邊度,你有考慮金麗,應該同我同區
[img][/img]

大宅

國民生產總值:1984

回覆樓主:

又一村畢業左,無咩資料d小朋友讀咩小學原因是太多學生,又來自唔同區,所以好分散唔會特別去左邊間,但我以前果班派得幾好。

男爵府

DHA勳章

miu~miu 發表於 17-12-9 10:55
唔差,但派位只關好唔好彩事,同學校無咩關係,我仔已經中一,所以都好耐啦,當年我地係出去考私校,直資 ...

咁你最後揀左邊間幼稚園

大宅

國民生產總值:1564

回覆樓主:

金麗屋邨幼稚園之中,校舍一啲都唔差, 方便照顧,梗係兩個同埋同一間學校啦

公爵府

Leeleelau 發表於 17-12-20 20:51
咁你最後揀左邊間幼稚園
又一村, 我鍾意佢校舍夠大, 同埋各樣配套都唔差
[img][/img]

大宅

國民生產總值:2403

miu~miu 發表於 17-12-21 12:28
又一村, 我鍾意佢校舍夠大, 同埋各樣配套都唔差

又一村我囡當年(六年前)老師流失很快,大部分老師經驗很淺

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎