網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

痾屎唔出賴地硬!大陸倉亂曬,香港倉無人手,集到你手己過五關斬六將,橫掂都亂到7彩,客服都費事彩你.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tungchingkai 發表於 17-12-8 15:10

我29/11比錢,仍然未出庫,日日打去追都冇用

反而早幾日再買用順豐已經收埋貨

子爵府

回覆樓主

我昨天2點幾合併, 3點幾就見到發咗貨, 頭先就收到短訊通知可到自提點取貨。

伯爵府

虎到金來勳章

我11月18日集運, 今天都未出

大宅

rachie 發表於 17-12-8 20:41
我昨天2點幾合併, 3點幾就見到發咗貨, 頭先就收到短訊通知可到自提點取貨。
...

咁快你就好彩啦

轉載消息

4xp苦主/任何速遞公司遇到問題都可去國家郵政局申訴,會罰佢錢的

如果唔好彩, 集運速遞係停左無郁過成個星期(超過7日).

http://sswz.spb.gov.cn/ 註冊之後就可以申訢.

申诉条件
已向企业投诉,但七天内没有任何处理结果
已向企业投诉,但对企业的处理结果不满意
满足其中一个条件就可以申诉,申诉中心会本着公正、公开、公平的原则,尽最大的努力来处理您的申诉信息,申诉请先注册

物流公司(有物流公司名, 如無或可選其他)
快遞單號

寄件人, 寄件資料可以自己係物流單, 寄件電話可以SEARCH下間鋪既客服既售後電話, 再唔係自己問客服拎

要填自己資料, 電話要填大陸電話

投訴日期最好填發貨既第2日, 仲要係個OPTION選已向企業投訴, 一定要選呢個, 你就算未真正投訴過都得.

跟住投訴內容要自己打

內容大致係:

本人在XX月XX日, 在淘寶XX店買了貨, 貨品是由XX快遞由XX月XX收件, 到今天還停留在XX地點.

如此之類, 投訴會好快有人跟, 唔洗1,2個鐘, 本來停左成個星期既野就會更新左

Copy from lihkg

子爵府

tungchingkai 發表於 17-12-8 21:54
咁快你就好彩啦

我都奇怪咁快, 不過我嗰d唔係雙十一貨

大宅

都算快,今朝收到SMS可到自取點收貨了
晚上檢查完,齊件。

男爵府

回覆樓主

雙11集左6件貨唔見左3件貨, 追都係比D官腔答案. 打哂輸數. 今日突然又收通知取件搵到一件. 仲有兩件睇下年底前收唔收到(emoji)

子爵府

回覆樓主

我最近過去既一個星期,用官集4px 同私集4px 都係4日咁上下到香港有得取貨

男爵府

回覆樓主

首次淘寶,不清楚流程,想請問我見到部份貨物是待發貨,另一部份貨物是待評價,請問這是什麼意思呢?是否仍未運送?thx

男爵府

減齡達人勳章

twotigers2 發表於 17-12-12 10:04
首次淘寶,不清楚流程,想請問我見到部份貨物是待發貨,另一部份貨物是待評價,請問這是什麼意思呢?是否仍 ...

待發貨-即係賣家仍未發貨。
待評價-即係賣家已發貨,而且過了10天,已確認收貨,你可以評價下件貨好定唔好,俾其他買家參考。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 Lqueenie 的帖子

11/11 買, 唔見了2件貨, 宜家都未找到.
開心過每一天吧!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

w2b 發表於 17-12-11 15:52
雙11集左6件貨唔見左3件貨, 追都係比D官腔答案. 打哂輸數. 今日突然又收通知取件搵到一件. 仲有兩件睇下 ...
我唔見左2件貨. 是否不可要求賠錢 ?
開心過每一天吧!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

希爾達 發表於 17-12-12 10:57
回覆 Lqueenie 的帖子

11/11 買, 唔見了2件貨, 宜家都未找到.

你搵手淘寶cs幫手

男爵府

anniefish 發表於 17-12-12 10:47
待發貨-即係賣家仍未發貨。
待評價-即係賣家已發貨,而且過了10天,已確認收貨,你可以評價下件貨好定唔好 ...

首先,謝謝你的回覆!

我的情況是:所有貨物賣家已發貨,而集運倉已收貨及入倉,我集齊所有貨物及比晒錢集運公司,之後見到部分貨物'待收貨',另一部分是'待評價',係咪代表我的集運商仍未集齊我的貨物,所以無法運送呢?

珍珠宮

tungchingkai 發表於 17-12-11 11:26
都算快,今朝收到SMS可到自取點收貨了
晚上檢查完,齊件。

你係咪在國家郵政局申請完後好快處理?如果超過7日先收貨,可以叫轉運商賠一半運費

珍珠宮

twotigers2 發表於 17-12-12 11:47
首先,謝謝你的回覆!

我的情況是:所有貨物賣家已發貨,而集運倉已收貨及入倉,我集齊所有貨物及比晒錢 ...

待收貨同待評價同轉運商冇關,要睇轉運商出庫未

大宅

Lqueenie 發表於 17-12-12 11:47
你係咪在國家郵政局申請完後好快處理?如果超過7日先收貨,可以叫轉運商賠一半運費
...
我未到7日,不過我催了2次發貨。官集有24小時發貨 承諾。

男爵府

Lqueenie 發表於 17-12-12 11:48
待收貨同待評價同轉運商冇關,要睇轉運商出庫未

明白,如何睇到轉運商出庫未?

首頁

尾頁

跳至