懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為ivf剛驗到有左,有出血,打左針後止左血,但心大心細,想睇中醫安胎,但又怕中藥成份,大家會睇中醫安胎的嗎?thx

大宅

回覆 sukihys 的帖子

唔會食中藥,因為咁早期,食左d唔食得既野,個b可能有問題。你盡量休息訓床,有冇塞藥?
煲d花膠湯飲都好,休息多d。

大宅

debby51 發表於 17-12-9 21:20

唔會食中藥,因為咁早期,食左d唔食得既野,個b可能有問題。你盡量休息訓床,有冇塞 ...

有塞藥,同有油針打,都有日日煲魚湯飲,但反而煲左花膠湯飲之後先有血,唔知關唔關事,本身有朱古力瘤,而家就日日魚湯豬骨豆腐,或,魚湯蕃茄薯仔好似正氣d,而家希望2星期後有心跳,呢關希望過到,我上一次就系過唔到,所以好緊張

大宅

豆腐,豆奶,豆漿唔好食住,中醫話係涼野,蕃茄都話會影響內膜。未夠3個月都唔好食住。
我都無飲咁密,通常一星期飲一至兩次湯。
最重要而家要休息,唔好行太多。
你而家幾週? 食兩隻烚蛋,都對個胎好。
訓到就訓多d,阿b都長胎。

大宅

debby51 發表於 17-12-9 22:25

豆腐,豆奶,豆漿唔好食住,中醫話係涼野,蕃茄都話會影響內膜。未夠3個月都唔好食住 ...

謝謝你提醒喔~我得4w幾,原來5食得,豆腐同番茄,唔敢食了,我日日早上食2個雞蛋白。

別墅

回覆樓主:

中醫無睇開就唔好試啦,又要睇夾唔夾,休息多啲仲好

大宅

egyptegypt 發表於 17-12-10 07:21
中醫無睇開就唔好試啦,又要睇夾唔夾,休息多啲仲好
都系,為有訓多d床。

別墅

咁早期盡量唔考慮中醫,飲食肉餅/排骨/烚菜/雞蛋盡量清淡。
鯽魚煲蕃茄薯仔 or 鯽魚煲節瓜排骨<-安神補元氣(花膠/雞湯而家小飲為妙太補身體唔受又會出血㗎)
小心D唔好行太多盡瞓床過3個月先穩定D(keep 住如果有出血打油針&唔駛驚最緊要瞓得好就好快無事)加油吖。

大宅

Jess00寶寶 發表於 17-12-10 20:41
咁早期盡量唔考慮中醫,飲食肉餅/排骨/烚菜/雞蛋盡量清淡。
鯽魚煲蕃茄薯仔 or 鯽魚煲節瓜排骨 ...
謝謝你,為有努力好好休息

洋房

如果見紅,試下㷛蓮藕排骨湯,如寒㡳可加二片陳皮,羗,和6 粒紅棗(去核)今日我問我中醫,他說可以止血,希望幫到你。

或考慮看中醫,要找一個夾到你先得。

大宅

Nicholasmm 發表於 17-12-30 16:28
如果見紅,試下㷛蓮藕排骨湯,如寒㡳可加二片陳皮,羗,和6 粒紅棗(去核)今日我問我中醫,他說可以止血, ...
謝謝你,可惜我在6w時,已經流產左啦

別墅

再接再厲,建議你預備再生bb前就睇中醫調理,我之前試左兩三年,用埋排卵紙,都唔成功,最後做埋針灸,終於成功,加油!
但中醫也是人夾人,我看了很多個,有些一看就大半年,都未必有用。不過最緊要繼續試,試左至有希望!祝福你&#128591;&#127996;

大宅

sukihys 發表於 17-12-9 21:05
因為ivf剛驗到有左,有出血,打左針後止左血,但心大心細,想睇中醫安胎,但又怕中藥成份,大家會睇中醫安 ...

休息一下繼續努力,加油呀。我見議找中醫調理下,睇左夾到個中醫,第日有左第一時間可以找番呢個中醫安胎,可讓柸胎痴實D。我第一胎和最近一胎一發現有左(4weeks)就睇中醫,兩個都健健康康出世。反而中間試過小產,那胎冇找中醫安胎,所以我個人覺得找中醫安胎好重要。

大宅

wongpp 發表於 18-1-6 08:41

再接再厲,建議你預備再生bb前就睇中醫調理,我之前試左兩三年,用埋排卵紙,都唔成 ...
Thx會再努力

大宅

day_bo 發表於 18-1-6 09:59
休息一下繼續努力,加油呀。我見議找中醫調理下,睇左夾到個中醫,第日有左第一時間可以找番呢個中醫安胎 ...
Thx現開始睇中醫

大宅

回覆 day_bo 的帖子

你找邊個中醫安胎?

大宅

lalalalala 發表於 18-7-3 15:53
回覆 day_bo 的帖子

你找邊個中醫安胎?

新都會遲興毅

首頁

尾頁

跳至