想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛於11月份放3個day 3雪胎,有懷孕但7週自然流掉。本人高齡,仍有3個day 3 雪胎在台灣。

剛睇過香港醫生,醫生極力不建議放3個胚胎,甚至乎兩個,佢亦不排除其他不成功著床既胚胎會影響成功的那個...感到非常疑惑。但我知道台灣既模式似乎係偏向高齡放3個以增加懷孕機會,所以我仍猶豫下次放胚胎既數量.....

所以想問問大家在台灣做ivf 既朋友,你地係咪通常放3個?多唔多成功例子可以分享下?

大宅

yanyanyan1128 發表於 17-12-9 22:16
剛於11月份放3個day 3雪胎,有懷孕但7週自然流掉。本人高齡,仍有3個day 3 雪胎在台灣。

剛睇過香港醫生, ...

我醫師係建議放一個就好,不過我係day 5唔知會唔會唔同。

醫師連放兩個都同我講唔好,話twins既話會危險多左,對小朋友同媽媽都唔好。

我自己係覺得有緣既話放一個都會中..所以都計劃放一個only

大宅

kevama 發表於 17-12-9 23:17
我醫師係建議放一個就好,不過我係day 5唔知會唔會唔同。

醫師連放兩個都同我講唔好,話twins既話會危險 ...

明白
你會不會未到高齡年紀,所以醫師建議只放一粒?

我其實都唔想/唔敢中孖、因為都知風險太高了

大宅

yanyanyan1128 發表於 17-12-10 01:50
明白
你會不會未到高齡年紀,所以醫師建議只放一粒?

我差一年都跌入高0~

別墅

香港醫生一般唔建議放2粒或以上。
我喺台灣ivf 醫生建議放3粒,最後我自行決定放2粒中咗1粒(我是高齡吖)。
祝妳好運吖

大宅

Jess00寶寶 發表於 17-12-10 20:49
我喺台灣ivf 醫生建議放3粒,最後我自行決定放2粒中咗1粒(我是高齡吖) ...

你係睇邊個醫師?
可以PM我嗎

大宅

我喺台灣ivf 醫生建議放3粒,最後我自行決定放2粒中咗1粒(我是高齡吖) ...

恭喜你
好幸運

複式洋房

yanyanyan1128 發表於 17-12-9 22:16

我都係台灣放雪胎, 第一次放就放左三粒,最後就9wk胎停,放時age 35 ,所以醫師都建議放3, 我餘下有四粒,我今次都想放番兩粒,因為小產時QE姑娘解釋多胞case 好 complicated,所以今次想分開2+2甘放。

大宅

panghope 發表於 18-3-14 22:50
我都係台灣放雪胎, 第一次放就放左三粒,最後就9wk胎停,放時age 35 ,所以醫師都建議放3, 我餘下有四粒, ...

我睇香港醫生都極力唔建議我放咁多粒~但因為我三個胚胎放喺同一支試管、所以一定一次過解凍晒,只係諗緊解凍之後好冇培養到day 5,西走一啲唔好嘅但就可能到時一粒都冇得放

咁你如下嗰四粒胚胎是分開試管儲存?

複式洋房

yanyanyan1128 發表於 18-3-14 22:56
我睇香港醫生都極力唔建議我放咁多粒~但因為我三個胚胎放喺同一支試管、所以一定一次過解凍晒,只係諗緊 ...

係呀,2+2 ,所以我可以解一支就有兩粒,不過如果到時其中一粒生長慢,醫師會再幫我解埋另外一枝

大宅

真係唔贊成放3粒, 太危險喇, 如果真係中3粒, 分分鐘要減胎, 好冇陰公, 如果唔減, 媽媽都危險, 我識2個媽媽最後中晒3個, 都係要減一胎, 佢地都好後悔, 好對唔住BB......要三思呀~

別墅

你係睇邊個醫師?
可以PM我嗎

別墅

你年紀多大?我今年38。在美國做IVF. 他們不建議我放多於一個。因為我身邊偏瘦。他們話就算成功懐孕。小産機會高。

別墅

回覆樓主:

第一胎,放3個day3鮮胎,成功生了一個。當時唔係高0

大宅

小青子 發表於 18-3-16 04:23
你年紀多大?我今年38。在美國做IVF. 他們不建議我放多於一個。因為我身邊偏瘦。他們話就算成功懐孕。小産 ...

我37,我真係好驚再面對小產
但因為餘下3個存於同一試管,令我更加難決擇下次應放多少個...

大宅

yanyanyan1128 發表於 18-3-16 09:52
我37,我真係好驚再面對小產
但因為餘下3個存於同一試管,令我更加難決擇下次應放多少個...
...

同一管基本上無得揀

大宅

你好
我来緊都會解凍台灣2016年的三個雪胎
决定一次植入三個如果三個都解凍成功
希望大家来緊都成功有好消息

男爵府

回覆樓主:

我在香港做,放兩個中一個,我38

別墅

qq6a 發表於 18-3-21 06:10
我在香港做,放兩個中一個,我38

放day幾胎呀?