自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

superpiggychan 發表於 17-12-11 22:39
買得幾多個?邊洗得切啊!
我見過,個個飲口水尾...

點會呀!我同我啲家姐 1x,2x 年前結婚,敬完茶,飲完放返上盤,受茶者送利是,金器俾新人,又要映相又要戴,呢啲時候個大姈姐或伴娘就去洗杯換茶架啦,唔係仲 on 居居企度呀!同埋近呢幾年啲人轉用印有龍鳳,雙喜嘅紅色紙杯,淘兩筒乜都夠用。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

趙元嵩 發表於 17-12-11 22:00
認真mode:
我係受茶嗰個寧願要囍字紙杯

Yes,同意。最近我姨甥女結婚,佢淘咗啲印有龍鳳,雙喜字嘅紅色細紙杯,好靚,又襯返佢套掛同氣氛。晚上帶一筒去酒樓用唔使用酒樓啲杯。又靚又方便。 LC 嗰啲我真麻麻,隻紅色好瘀色,如果貪佢心型,我會留俾自己同老公情人節,週年紀念用。

男爵府

waterbbb 發表於 17-12-15 21:39
有無相睇下呀~

Pink color

子爵府

11B 發表於 17-12-16 07:24
點會呀!我同我啲家姐 1x,2x 年前結婚,敬完茶,飲完放返上盤,受茶者送利是,金器俾新人,又要映相又要 ...

會洗,但酒楼裡無洗手盤水喉,大多未又係用返同一個盤洗同埋一定吾會落洗潔晶,因为無得冲水

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

fghjkl 發表於 17-12-16 11:23
會洗,但酒楼裡無洗手盤水喉,大多未又係用返同一個盤洗同埋一定吾會落洗潔晶,因为無得冲水
...

哦!玻璃龍鳳我哋喺屋企用咋,唔會帶去酒樓。酒樓敬咪用酒樓啲杯囉,用完侍應會收走唔會翻用。 講真,唔係屋企飲嘅親極有限,好多都只係俾個面而敬茶。好似我62咁,去到酒樓呢個又叫我哋敬,嗰個又叫我哋敬,有啲連利是都無俾我哋,飲完點吓個頭笑吓就起身走人。唔俾利是唔緊要,阻住我映相先大件事。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wksin 發表於 17-12-16 11:06
Pink color

唔係大紅,老人家未必接受。傳統上妾至用粉紅 (當婚禮一人一把咀,咩事都會發生)

呢條link值得參考下。
https://wedding.esdlife.com/articles/wedding-marry/20150721_things_which_old_people_would_mind/

子爵府

11B 發表於 17-12-16 11:42
哦!玻璃龍鳳我哋喺屋企用咋,唔會帶去酒樓。酒樓敬咪用酒樓啲杯囉,用完侍應會收走唔會翻用。 講真,唔係 ...

明白!你的情况就吾同,可以用酒楼杯,源源不绝供應

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 17-12-16 11:46
唔係大紅,老人家未必接受。傳統上妾至用粉紅 (當婚禮一人一把咀,咩事都會發生)

呢條link值得參考下。 ...

其實係,我哋又唔係鬼佬,敬茶係中式傳統嘢。返頭嫁同妾士,後底乸先唔用大紅,但我打完費事 post 。 LC 嗰套就算唔用粉紅,紅嗰套都好暗啞,唔夠喜慶。

男爵府

waterbbb 發表於 17-12-9 22:26
請問邊度買LC敬茶茶具最抵呀?

Rose Quartz

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

11B 發表於 17-12-16 15:25
其實係,我哋又唔係鬼佬,敬茶係中式傳統嘢。返頭嫁同妾士,後底乸先唔用大紅,但我打完費事 post ...

尤其敬茶對象一定係長輩,最多三姑六婆聚集一堂,更要小心

珍珠宮

superpiggychan 發表於 17-12-11 22:39
買得幾多個?邊洗得切啊!
我見過,個個飲口水尾...

同意
唔係想hea洗,而係趕時間,只可以hea洗,洗下啲姨媽,姑媽既唇膏印架咋

不過樓主或想之後用得返呢

伯爵府

用龍鳳喜字紙杯真係最好又衛生, 我就是見過洗來洗去都係果盆。

伯爵府

jwybb 發表於 17-12-12 14:10
我嗰時係有3對杯,一路敬茶一邊有人洗杯,我完全接受唔到咁樣俾人飲口水尾
...

洗來洗去都只係同一盤水

wcpcelia    發表於 17-12-27 14:46

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果唔係粉紅色,有冇紅色?紅色應該會好少少
得四隻杯一定唔夠用㗎
我結婚特登買有六隻杯嘅
同埋預定幾盤嚟洗杯,會換水嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主

我都諗緊買夠6隻.. 同埋姊妹梗係開住水喉黎洗啦 我諗今時今日邊會有人咁吾衛生 哈哈

子爵府

親子王國15週年勳章

waterbbb 發表於 17-12-27 07:39
我都諗緊買夠6隻.. 同埋姊妹梗係開住水喉黎洗啦 我諗今時今日邊會有人咁吾衛生 哈哈
...

唔夠就長老用杯,其他用囍字紙杯啦

大宅

kakabee 發表於 17-12-27 11:43
唔夠就長老用杯,其他用囍字紙杯啦

都係好方法

首頁

尾頁

跳至