自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

姸媽 發表於 17-12-10 17:18
樓主!我好明妳架!我係驚狗,所以我都好介意,如果我女係咁,我都會頂唔住!再加上妳工作繁忙,導致妳會忟 ...

希望你先生早日康復保重身體

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,如果覺得壓力太大,索性叫自己唔好care 咁多啦,我都有懶既時候,覺得唔想做家務,咁咪就一兩日唔好做,chill out,等個人開心d先再做

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主明白妳的感受,我和妳一樣怕我和老公是但一個有事唔知頭家點算。
怕外出有菌,返到屋企要換過晒 D 衫+洗手、洗腳至好行入廳坐係唔係?
我患的是焦慮症,無醫生帮到我,唯一自救方法係自己……
張被我會拎出廳太(凳),之後攞濕紙巾抹吓佢,再(凳)一次,我會感覺舒服些。個廳會掃一掃D塵
知妳好攰,由其係小朋友考試時,妳會更加緊張,這些只是過渡期,待小朋友大些,妳便會無咁辛苦了。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

yukiyukipang 發表於 17-12-10 02:33
明呀,我明你,我都係咁緊張架!會覺好污漕!不過希望你睇開d! 我仲等緊晾衫!攰到死咁滯!
...
Agree !明白樓主心情!好辛苦的,但都發生了唯有買一張頂住先!
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

BingoJoey 發表於 17-12-11 06:05
樓主明白妳的感受,我和妳一樣怕我和老公是但一個有事唔知頭家點算。
怕外出有菌,返到屋企要換過晒 D 衫+ ...
原來我們有焦慮症,我連呼吸也困難,臨睡前扎醒幾次先睡到!
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

牛年勳章

BingoJoey 發表於 17-12-11 06:05
怕外出有菌,返到屋企要換過晒 D 衫+ ...

張被我昨晚洗左啦!我冇你咁嚴重要洗腳同換曬出街衫先可以入屋,不過出街衫唔可以上床,最好換左褲先坐沙發。但地一定要日日抹,以前一日最少抹兩次,宜家減少一次,改在仔女沖涼前抹,因為佢地係屋企唔著鞋,所以地板一定要乾淨

公爵府

牛年勳章

rayrayus 發表於 17-12-11 05:29
樓主,如果覺得壓力太大,索性叫自己唔好care 咁多啦,我都有懶既時候,覺得唔想做家務,咁咪就一兩日唔好 ...

越唔開心就會越加唔想出街,會係屋企執乾淨企理間屋,以前唔開心出街仲衰,會忍唔住買嘢,買完一大堆返來又會責怪自己亂洗錢,又要搵地方擺嘢。反而會仲加唔開心。宜家改為執屋,屋企少D雜物,整齊D,返到去都感覺舒服D

珍珠宮

回覆樓主:

換咗個被套咪得,好小事姐

珍珠宮

rebeccalin 發表於 17-12-11 07:58
越唔開心就會越加唔想出街,會係屋企執乾淨企理間屋,以前唔開心出街仲衰,會忍唔住買嘢,買完一大堆返來 ...

係。我都係。唔開心寧願係屋企執乾淨間屋,見到啲野乾乾淨淨心情會好返好多

伯爵府

回覆樓主:

講出來呻吓好!
加油,明天又是新的開始
事事順利,一定會好的!

公爵府

牛年勳章

ChloeMa 發表於 17-12-10 22:44
似乎你好大壓力,要爆煲咁。 放個假,令自己輕鬆返。 如果兼顧唔到家務,考慮揾個鐘點。 太忙就唔好煑, ...

多謝你呀!昨晚都同老公講,我地真係要放低D嘢。我老公又係揹好多嘢上身的人,其實好多job佢唔洗接來做,但周不時有人問佢有冇工開,佢又擔心其他人手停口停,因為自己都試過手停口停。搞到佢不停接嘢做,但其實自己搵的唔多,接左幾乎都係俾其他人做。昨晚佢先話前一排太多人冇嘢做,打電話俾佢,搞到佢冇揀到嘢就接左好幾單嘢,結果宜家搵返之前問佢有冇嘢做的人得唔得閒,佢地又話唔得閒,焗住自己一個人做。老實講,有時我都好嫐佢,成日唸其他人,都唔唸下我幾仔乸,成十年年流流長都冇陪我地去過旅行。今個聖誕我唔理佢了,打算自己帶亞媽同兩個仔女去珠海玩下。

水晶宮

回覆樓主

放鬆d,加油呀!

公爵府

牛年勳章

chillimom 發表於 17-12-10 12:44
「公認好」就是壓力來源!!!你要保持這個光環呢!!

說真的,公認好,很多時並非當事人(老公、仔女)會 ...

多謝你的提醒。確實如此,就算我好努力做好人地老婆同亞媽的角色,佢地都會有諸多不滿,日日辛苦到成隻狗咁樣煮飯做家務,又嫌我煮來煮去嗰幾味,又先間屋唔夠整齊,其實相比起身邊D朋友,我屋企自問絕對屬於乾淨企理嗰種。所以宜家已經冇以前咁執著,煮左佢地食就食,唔食就算。有時真係好攰都會食外賣。

伯爵府

回覆 rebeccalin 的帖子

唔好咁忟, 放鬆D, 細佬仔係咁, 為有事後清潔, 隻狗有人養, 唔會太dirty

公爵府

牛年勳章

patpat234 發表於 17-12-10 10:38
家務嘅野叫小朋友幫手,摺衫掃地,幾歲人仔都做到。
功課呢啲擺埋一邊,唔洗睇得太詳細,望下見到有做就算 ...

功課宜家都係問下佢地做曬未,如果佢地話做曬就係手冊劃隻龜就算。有精神先會對下。JM,你都加油^0^~啊!照顧SEN真係唔容易,我教會好多SEN小朋友,有時我都會係特殊兒童主日學做義工,所以好明白你。加油^0^~

公爵府

牛年勳章

登!登!登! 發表於 17-12-11 08:13
回覆 rebeccalin 的帖子

唔好咁忟, 放鬆D, 細佬仔係咁, 為有事後清潔, 隻狗有人養, 唔會太dirty

大伯住村屋,屋後面係泥地,兩隻狗成日去泥地玩,我個女又跟住去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MissUmuch 發表於 17-12-10 01:44
做你嘅女同你c6都好慘, 你太神經質,要放鬆

你唔係當事人,唔知道個情況,點可以話人哋神經質。 工作`家務`小朋友真係可以令到一個人好煩!

公爵府

牛年勳章

Fishqqma 發表於 17-12-11 08:18
你唔係當事人,唔知道個情況,點可以話人哋神經質。 工作`家務`小朋友真係可以令到一個人好煩!
...

佢可能未結婚或者冇仔女

公爵府

牛年勳章

333s 發表於 17-12-10 11:04
放工攰到死 日日做唔完的家務,睇唔完的功課 : 是主要。壓力大。

謝謝你!之前每晚都會去公園踢毽放鬆一下的,宜家小朋友返學,踢毽那班人又少左出去,變左晚上我都少左出去了。你的提議好好,我要同C6講下,要俾我係屋企種返兩盆花,之前我種的,佢話惹蚊蟲,趁我去旅行,全部掉左。但其實屋企有D花草,感覺有生氣好多,人都開心D

首頁

尾頁

跳至