自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

shop_baby 發表於 17-12-10 19:36
同感,煮烏冬可以一齊煮,裝起2個女既先,最後落調味比自己,食野3個埋枱一齊食,2歲要開始自己食
...

大宅

月見草 發表於 17-12-10 20:58
佢自己洗車同打蠟果吓,我都呆一呆,我D窮鬼都搵出面專業洗車去搞,套票又唔係貴唔使自己咁辛苦搞幾粒鐘:q ...

佢話而家忍2個禮拜洗一次,即係之前個工人起碼個個禮拜洗車,辛苦哂!

男爵府

回覆樓主

四人家庭嗰個好搞笑,買送拎少少野都話唔得,洗碗又洗成個鐘,佢話仔女忙唔洗幫家務,咁咪兩公婆做囉,再唔係請個鐘點搞店,講到無個工人就乜都唔識咁,真係頂唔順

bebe12hk    發表於 17-12-10 21:54

大宅

fakyman 發表於 17-12-10 21:04
四人家庭嗰個好搞笑,買送拎少少野都話唔得,洗碗又洗成個鐘,佢話仔女忙唔洗幫家務,咁咪兩公婆做囉,再唔 ...

兩公婆,可止麻煩……奇實內裏很多野冇人知!用最绝方法去得到最佳回報……

大宅

eins 發表於 17-12-10 21:12
兩公婆,可止麻煩……奇實內裏很多野冇人知!用最绝方法去得到最佳回報……
...

我無證據,但做人咁多年,見到呢啲面口既人,我會避。尤其是個女主人,典型麻煩香港人樣。講多次,我只係憑直覺。

公爵府

四人家庭嗰個好搞笑,買送拎少少野都話唔得,洗碗又洗成個鐘,佢話仔女忙唔洗幫家務,咁咪兩公婆做囉,再唔 ...

有d人就係唔鍾意做家務,呢家人想放工就只係休息relax下,我都識人做全職媽咪,生1個,冇工人攪唔掂,點都要請工人
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

無工人姐姐已經一年,要翻工 、事實真係無左好多私人時間,去街都少左!放工要趕翻屋企做家務!

男爵府

回覆樓主

果倆公婆諗住去挖人地個工人,真自私,要不得。

珍珠宮

Toni22 發表於 17-12-10 21:22
果倆公婆諗住去挖人地個工人,真自私,要不得。

仲敢俾哂全港人知
神奇

大宅

feifei_baby 發表於 17-12-10 19:25
週圍去挖人角,我對此很有保留....

我第一個工人就係咁比人搶咗。 果個仲係ftm。 但我自己係working mum, 差啲要帶埋BB返工。 我仲記得個段時間好難過,差啲有憂鬱。當然工人比我知道後狂炳佢。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

eins 發表於 17-12-10 21:12
...

似乎交過手喎

大宅

我都識好多人話冇咗工人煮飯都唔識
我成日覺得係彎曲曬

男爵府

birdbird 發表於 17-12-10 19:38
我反而覺得孖女媽媽唔識凑仔做家務, 撹到自己勞碌。

我覺得你咁講 對孖女媽媽好唔公平 一個人湊兩個小朋友 真係好忙 我都有兩個兩歲以下小朋友 年齡好接近 每天都好忙 真係無乜私人時間 所以我好明白孖女媽媽的感受

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有錢請工人硬係咩都做唔到,嗌哂救命,我哋呢D無錢請工人,咩都一脚踢米又係咁過,錢作怪啫.

大宅

forgive?forget? 發表於 17-12-10 19:59
孖女媽咪其實無乜做家務嘅 concept , 小朋友係梳化旁玩時就唔應該用化學品(碧麗珠)抹梳化
...

我都見佢個女即刻打黑痴

水晶宮

Mooskha 發表於 17-12-10 21:41
我覺得你咁講 對孖女媽媽好唔公平 一個人湊兩個小朋友 真係好忙 我都有兩個兩歲以下小朋友 年齡好接近 每 ...

呢d 野冇話公唔公平。
連煮烏冬3母女吃都要分兩次, 2歲可自己吃飯但媽媽要餵, 我真係覺得個媽媽唔太識湊小朋友同分配時間做應做的事。我亦不是唯一一個指出問題。

男爵府

月見草 發表於 17-12-10 19:34
佢乜都怨,本身太倚賴工人,其實小朋友食飽先自己食,小朋友就唔會騷擾大人食嘢,佢自己找自己麻煩:igiveu ...

唔同意, 佢兩個女咁细, 就算食飽左, 都要大人倍佢地玩依樣玩果樣, 一做唔到少少野就chur大人幫, 你唔理佢就大喊, 好多细路兩三歲時就係咁。要坐低有餐安樂飯食, 就唯有ipad或電視卡通片。

珍珠宮

月見草 發表於 17-12-10 19:44
其實十個請外傭的家庭,真係有需要的可能少過一半,大多數都係令自己得閒D。
呢個家庭仔大女大,都唔明點 ...

又唔好咁講。。。有好多人兩公婆返工,冇長老幫,兩人收工返到屋企都7、8点,莫講做家務,買餸煮飯係冇可能。仲要講親子時間。真係做足,真係好累,人累會燥。。與其係咁不如找人幫輕下。

仲有,有時小朋友突然sick leave或打風不用上學,冇工人的在職父母有時真係好 "呢hea"

水晶宮

好多時d人話忙,其實係 management 問題

懂得的話,複雜一>簡單

公爵府

edutm 發表於 17-12-10 21:53
唔同意, 佢兩個女咁细, 就算食飽左, 都要大人倍佢地玩依樣玩果樣, 一做唔到少少野就chur大人幫, 你唔理佢 ...

唔同意用睇ipad同卡通令小朋友安靜,我2個小朋友從來唔使靠呢樣安靜,其實有2個仲好,可以同對方玩,我自己都有2個年齡好近既小朋友,我湊佢哋,我唔覺得好似電視咁,要半夜起身做私人野

其實如果佢學習到善用時間,時間好好用,教2個小朋友夠鐘就自己上床訓,自己食野,自己執玩具,其實已經多左時間用,唔好話小朋友得2歲,我自己小朋友1歲已經識行,已經自己執玩具

首頁
12345...6

尾頁

跳至