自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Happymami8 發表於 17-12-11 00:34
孖女媽好叻㗎喇,希望快d如她所願搵到好工人。全職湊仔不是她專長。 14年果個,買完餸話要等自己架車,都痴 ...

我都係揸車去買餸,因為我一次買兩三日,如果老公車我去,我買到差唔多就打俾佢,等一等佢車返我走

14年工人果兩公婆,應該係唔習慣做家務,同埋咁搶人工人,真係有d過份

男爵府

回覆樓主

我姐姐做4年,我地出街唔會帶姐姐,姐姐負責一般家務,照顧小朋友,兩星期一次清潔車(emoji)面,洗車搵洗車公司,其實姐姐做足本份,我地返到去可以親子就ok
好多家庭用姐姐只係要親子時間

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Angelice-BeBe 發表於 17-12-10 19:55
確實有好多女人,就算老公有能力,都唔想湊小朋友做全職媽媽
呢個先係重點, 其實3個case嘅女人都係唔想做FTM, 在家湊仔做家務的

公爵府

yl88 發表於 17-12-10 19:38
無工人,我真係連工都返唔到,仔都唔敢生
有誰唔想自己湊??
個香港d男人,有幾多個能一個養 ...

冇工人我唔使返工

琥珀宮

Jnam 發表於 17-12-10 23:47
有小朋友都叫有需要,有仔大女大,或得兩公婆,或一隻狗都請工人,連照顧自己或隻狗都做唔到,更不知所謂
...

我請咗廿一年工人,我覺得好「有謂」,請到好外傭,比咁既人工真係超值!

咩為之「需要」?仔大女大,全家都要食飯,屋企有清潔家務要做,就有「需要」啦!識做唔代表想做,一間公司係咪唔應請清潔工人,叫其他員工洗埋廁所?請local part time 做家務又係咪不知所謂?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

木土土 發表於 17-12-11 13:13
我請咗廿一年工人,我覺得好「有謂」,請到好外傭,比咁既人工真係超值!

咩為之「需要」?仔大女大,全 ...
我唔係講工人超唔超值,請得工人都有自己所謂的"需要",我都識人一個男人請個工人就係因為計過度過工人煮飯平過佢出街食,又係一個男人,未養狗之後已經度定要請工人湊狗,亦有人全家移民要兩個工人睇空屋,亦大把人話自己有潔癖要請工人清潔(題外話,真潔癖唔會覺得工人清潔OK,靠工人清潔)。佢地個個都覺得自己好需要工人,外人點睇你阻唔到人。

琥珀宮

Jnam 發表於 17-12-11 14:19
我唔係講工人超唔超值,請得工人都有自己所謂的"需要",我都識人一個男人請個工人就係因為計過度過工人煮 ...

你可以覺得人地請工人不知所謂,我也可以覺得你既言論不知所謂。

「外人點睇你阻唔到人」--> Agreed,

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

工人姐姐真係幫咗好多香港婦女,香港生活指數昂貴,好多家庭都要兩公婆一人一份,媽媽們放工後仲要打理小朋友,根本無時間再做家務,香港婦女身兼數職,真係做到抖唔到氣,請姐姐幫輕吓好有需要。

水晶宮

木土土 發表於 17-12-11 13:13

咩為之「需要」?仔大女大,全 ...

侯爵府

幸福花 發表於 17-12-10 19:18
希望有日嗰D姐姐!可以唔洗黎打工!

佢地唔黎 咁香港小朋友就無人揍了 好多雙職先養得起一個家

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我唔會請工人!

侯爵府

CS_HON 發表於 17-12-11 12:25
我姐姐做4年,我地出街唔會帶姐姐,姐姐負責一般家務,照顧小朋友,兩星期一次清潔車(emoji)面,洗車搵洗車 ...

最緊要幫輕到自己又負擔到
如果返到去仲要分配家務
甚至為咗家務分配而爭執
甚至犧牲了親子時間
請工人可以解決問題也是值得

男爵府

Iris-Lo 發表於 17-12-10 22:12
其實在職媽媽請工人唔係因為有錢唔想做而請工人,而係有需要先請工人姐姐。依家做嘢差不多每日都8點先可以 ...

認同。

男爵府

開心吸收勳章

Angelice-BeBe 發表於 17-12-10 19:55
確實有好多女人,就算老公有能力,都唔想湊小朋友做全職媽媽
So true!

不能同意更多....

有好多女人, 把口就話做好媽媽, 事實上, 要佢地放棄扮靚, 無私人時間咁去照顧仔女, 佢地寧願唔生

子爵府

我覺得社會成日將「好媽媽」有一個定形: 放工返到黎要用盡晒所有時間做家務、冇時間出街見朋友、所有時間比晒仔女、日日都好tight每日都唔夠訓、花少少時間化妝扮靚或同老公出去拍下拖都冇,呢D先係社會眼中既一個好媽媽。

無論請工人又好、搵EE幫手又好,其實比得起錢,換返有質素既親子時間、自我增值、甚至好似做生意對夫婦咁係可以搵更大既收入比屋企,可樂而不為? 好多時請左工人既媽媽就係怕旁人眼光、怕比人誤會為逃避責任或唔捱而去請工人,怕聽到呢d說話,其實根本唔洗理人點睇。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我覺得工人真係好重要,因為我唔想因爲湊小朋友,就好似坐牢一樣,冇得出街。我要自由。我唔希望出去同朋友食餐飯都冇機會。
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

翡翠宮

milkteabb 發表於 17-12-11 16:06
我覺得社會成日將「好媽媽」有一個定形: 放工返到黎要用盡晒所有時間做家務、冇時間出街見朋友、所有時間比 ...

係 bk 將好媽媽定型
睇呢個帖已經知

侯爵府

1mocha 發表於 17-12-11 10:58
炒咗佢,自己做返咪唔洗勞氣。

炒自己做我咪冇錢洗?開拖咪照開,之後正常生活

伯爵府

bigyanb 發表於 17-12-11 18:49
炒自己做我咪冇錢洗?開拖咪照開,之後正常生活

醒目

伯爵府

回覆樓主

我媽請了工人幾十年,由20幾請到而家60幾,佢講明一日在生一日都請工人,有人做家務,有人幫拎嘢,有人幫收件。多個人back up點都好既

首頁

尾頁

跳至