自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

自從有左小朋友後,自己都慳左好多,好少買太貴嘅嘢,但為左氹人開心,我會寧願自己慳,都會喺佢生日/節日花多少少錢,買件好d嘅禮物送比佢!但每次換來都係一肚氣!多謝都無句,仲要彈三彈四,有時甚至會一副嫌棄嘅樣,比面色你睇.....

真係唔明點解一個大人可以咁無禮貌?就連我兩個小朋友都唔會咁啦!搞到每次送完禮物,自己都會唔開心一排,覺得早知將呢d錢用來氹下老公同小朋友好過!我覺得對佢好其實唔係必然,但我仍努力待佢好,但結果?咪係貼錢買難受!

嘅然送比你食嘅、著嘅、用嘅全部都不合你心意,我決定以後慳返,咩都唔再送,反正有送、無送都係要睇你面色,倒不如我慳返自己洗好過!雖然每次送完,我都會咁同自己講,下次唔會再送!但到下一次又會繼續送!係好儍!我都覺得自己好儍!但儍左咁多次,我今次下定決心以後唔再送了,既然對人好,人地都唔領情,咁唯有對自己好d啦!人地唔駛咁難為收份咁唔鍾意嘅禮物,我又可以留返d錢自己洗!咁就你好、我好、大家好啦

大宅

回覆樓主

邊個人值得你咁樣氹,但又咁樣對待你嘅好意。
如果果個人好重要,不如下次問佢想要咩,我會咁對待我媽,問佢想要咩,有時帶埋佢去,都係想買完佢鐘意同啱用,我仲會講埋我預幾錢,自己媽媽我好坦白,冇野買就俾cash。我家姐我就會自己揀,揀完佢鐘意唔多鐘意都會逼佢用/著。自己屋企人,我好唔客氣。

大宅

咁就省番啦,買野比自己好過
題外話,我見到個標題,我諗起以前考高考,又要比錢考,又要溫書溫餐死

男爵府

回覆樓主:

唔洗太認真。我有個識左好多年既閨蜜都係咁。去完旅行買比佢既手信,佢會品評,但通常講缺點,好用既佢好小提,就算提都係:果樣野ok呀 ,不過xXxX xXxX...
其實佢個人無乜野,送左比佢就算,自己覺得好同岩自己唔等於佢識欣賞,當佢唱歌吧。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Stellady 發表於 17-12-11 01:27
邊個人值得你咁樣氹,但又咁樣對待你嘅好意。
如果果個人好重要,不如下次問佢想要咩,我會咁對待我媽,問 ...
邊個就唔講了,免得比人話xx版d怨氣帶到過來!純粹討論下貼錢買難受嘅谷氣乍!因為送禮比人,唔想佢知價錢,所以都係留意佢平時用開嘅style來揀,點知都係唔鍾意

珍珠宮

suetyiubb 發表於 17-12-11 01:34
唔洗太認真。我有個識左好多年既閨蜜都係咁。去完旅行買比佢既手信,佢會品評,但通常講缺點,好用既佢好小 ...
都係嘅!不過我都係決定以後唔再送了

珍珠宮

Ohoh2727 發表於 17-12-11 01:31
咁就省番啦,買野比自己好過
題外話,我見到個標題,我諗起以前考高考,又要比錢考,又要溫書溫餐死 ...
高考,又係喎!我覺得請著個衰工人都係

大宅

bu-b 發表於 17-12-11 01:49
邊個就唔講了,免得比人話xx版d怨氣帶到過來!純粹討論下貼錢買難受嘅谷氣乍!因為送禮比人,唔想佢知價錢 ...

哦⋯原來係XX
咁慳返囉,冇必要送禮討好。同佢見多D食多餐飯,佢見下個仔同小朋友,佢都會開心。

寶石宮

2023年兔年勳章

bu-b 發表於 17-12-11 01:49
邊個就唔講了,免得比人話xx版d怨氣帶到過來!純粹討論下貼錢買難受嘅谷氣乍!因為送禮比人,唔想佢知價錢 ...

會唔會想要surprise 唔係平時用開嗰啲

男爵府

回覆樓主:

既然送乜都唔鍾意既,
慳返啦,買比自己仲好,
我試過旅行買左手信比朋友,
嫌3嫌4,冇下次囉。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小朋友會嫌, 甚至講出聲, 我都可以算, 當佢係直腸直肚.

我試過送禮俾姪女, 叔仔老婆同仔女唔同我地打招呼, 我地正前面都扮忙唔理我地, 我叫我d 仔女同人握手叫人佢地至被迫同我地打招呼. 我都想冇下次, 但年年都要去呢d 生日會.

珍珠宮

Poyau 發表於 17-12-11 02:37
會唔會想要surprise 唔係平時用開嗰啲

其實係貴過佢平時用開嗰d好多的,我送比佢份禮,仲重手過佢自己仔女夾份送嗰d的。
不過,佢亦有嫌自己仔女送的禮物嘅,總之大家都吃力不討好啦!不過大家身份唔同,佢地無咁唔開心掛?

珍珠宮

bosch 發表於 17-12-11 04:04
小朋友會嫌, 甚至講出聲, 我都可以算, 當佢係直腸直肚.

我試過送禮俾姪女, 叔仔老婆同仔女唔同我地打招 ...

咁真係好過份喎!佢地肯定唔知咩叫身教!大人大姐,做埋人父母,連基本對人嘅尊重同禮貌都無
最慘呢d聚會,幾谷氣都要出席

珍珠宮

言多必失 發表於 17-12-11 03:21
既然送乜都唔鍾意既,
慳返啦,買比自己仲好,
我試過旅行買左手信比朋友,

所以我都唔明,人地送禮物唔係奉旨的,點解仲要嫌三嫌四?就算幾唔鍾意,都唔駛做出面掛?咁想點呢?

水晶宮

bu-b 發表於 17-12-11 07:17
其實係貴過佢平時用開嗰d好多的,我送比佢份禮,仲重手過佢自己仔女夾份送嗰d的。
不過,佢亦有嫌自己仔女 ...

咁佢都係一視同仁喎

珍珠宮

Stellady 發表於 17-12-11 02:00
哦⋯原來係XX
咁慳返囉,冇必要送禮討好。同佢見多D食多餐飯,佢見下個仔同小朋友,佢都會開心。
...

係呀!所以我決定以後都唔送了!慳返

珍珠宮

回覆樓主

如果係數字人真係可以慳番,無論你點對佢地好你都係外人,如果你係全職媽媽更加會覺得亂洗錢。
如果係自己父母就不如直接比錢佢地自己買嘢,又慳番唔洗諗買乜。

珍珠宮

love2talk 發表於 17-12-11 07:26
咁佢都係一視同仁喎

都係嘅

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

根本嘥氣,佢一定要嫌三嫌四先可以突顯佢高貴嘅身份。如果話鍾意嘅,咪俾人話佢好恨收禮物,你好醒買中佢心頭好……

珍珠宮

snoopybabe 發表於 17-12-11 07:28
如果係數字人真係可以慳番,無論你點對佢地好你都係外人,如果你係全職媽媽更加會覺得亂洗錢。
如果係自己 ...

無錯!外人始終係外人以後做好本分便算了!
我都想仲有機會送禮物比我父母,可惜佢地已經過身.....本來諗住見佢係老公嘅媽媽,都想孝順下佢,但既然對方唔領情,咁就算了!一次半次我都可以算,但次次都咁,真係唔知為咩咁!

首頁

尾頁

跳至