自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

壞蛋獎門人 發表於 17-12-11 10:51
我小朋友坐係街扭緊,我企定望住由佢坐埋一邊地下喊,因為我知佢扭夠就會算,但係,三姑六婆們,我唔介意你 ...

我都好怕,試過比阿婆話我唔識教女

伯爵府

Joant 發表於 17-12-11 22:24
得!一定得!
我就係咁由得佢喊 有次仲成半個鐘
令到阿女(2歲)同一齊一定自己行

可唔可以指教下我,我就係面對呢個問題,唔肯行,就係兩歲,由得佢扭試過,夾硬拖佢就軟皮蛇咁又喊又叫但我照行又試過,喊到我姐姐話你地返到樓下我已經知道......而我係住2x樓嘅

佢最鐘意賴皮放軟個身同大喊,可以點對付?同埋有時真係趕時間冇時間周旋又應該點?我軟功都試過扮手痛但個衰仔都唔理我嘅,講真真係抱唔到喇,手唔斷腰都斷啦,搞到好驚同佢出街

伯爵府

apple220 發表於 17-12-11 22:57
唔好意思有D離題,我反而成日會諗點解小朋友會坐在街扭計,或在街大哭尖叫,從來我兩個小朋友唔會做呢樣野 ...

我只可以講個個天生性格都好唔同,有啲b易湊有啲惡搞。我屋企有長輩工作上湊過唔少b,佢都話我果個算難搞。

有啲b係不理世俗眼光,就好似我仔咁,全車望住佢都照喊......我已經經常性洗佢腦要有耐性,扭計幫唔到件事......其實我都想知仲可以點做

大宅

唔好意思有D離題,我反而成日會諗點解小朋友會坐在街扭計,或在街大哭尖叫,從來我兩個小朋友唔會做呢樣野 ...

有啲小朋友唔係咁識控制情緒,好多時一扭就大爆發收唔到掣,面子當下對佢地嚟講真係唔重要,單純就係要發洩,真係難為了媽媽

伯爵府

回覆樓主

如果我99見到,會直情叫我氹番d仔女添

侯爵府

Ytfc 發表於 17-12-11 23:21
可唔可以指教下我,我就係面對呢個問題,唔肯行,就係兩歲,由得佢扭試過,夾硬拖佢就軟皮蛇咁又 ...

由佢喊 抱都得 話佢知抱就唔行 要行自己落黎行
平時落黎行就話佢知自己行原來可以四圍睇嘢嫁喎
再唔係唔行就返屋企
真係趕時間就提岀話佢知:拿 因為我趕時間所以先抱你 平時自己行
我抗戰左兩個月 終於成功
但真係要

侯爵府

回覆樓主

樓主我撐你!
我當年係立即夾個女返屋企,小孩不笨,俾我夾得三兩次,以後唔敢喺街扭計。

珍珠宮

回覆樓主:

人哋教仔就唔好多事啦!我真係會忍唔住話埋哩啲三姑六婆,想拐走我個仔呀?三九唔識七抱咩抱?

伯爵府

Ytfc 發表於 17-12-11 23:29
我只可以講個個天生性格都好唔同,有啲b易湊有啲惡搞。我屋企有長輩工作上湊過唔少b,佢都話我果個算難搞 ...

明白個個小朋友不同,所以需要教囉,第一次唔得第二次,第二次唔得試第三次,引導小朋友當下可以點做,而唔係企係度望住佢坐喺度扭計

子爵府

回覆樓主

D人點解可以咁多事

伯爵府

小花頭 發表於 17-12-11 23:36
有啲小朋友唔係咁識控制情緒,好多時一扭就大爆發收唔到掣,面子當下對佢地嚟講真係唔重要,單純就係要發 ...

在大爆發之前要做野了,可以試下:媽媽知道你唔開心,知道你想買果個玩具,果個玩具一定好好玩,但係呢,我地而家唔可以買呀,因為屋企已經有一個相似的玩具,不如我地快D番屋企玩

小朋友需要人地明白,要識講道理(因果關係)及知道下一步可以點,唔係一句唔得,唔准就係教緊小朋友

大宅

apple220 發表於 17-12-12 12:41
在大爆發之前要做野了,可以試下:媽媽知道你唔開心,知道你想買果個玩具,果個玩具一定好好玩,但係呢, ...

我明白你識教,我都係咁教我女,我覺得大人都需要尊重小朋友,唔係自己想點就點,但唔係個個小朋友都係因為冇得玩具而喺街扭計,如果咁諗同樓主講緊嘅路人有咩分別
冇得買玩具係原因,但伴隨可能仲有其他情緒,迫於無奈接受或唔接受你嘅安排而生氣,期望落空而傷心,有啲多愁善感嘅,可以係因為好唔捨得呢個感覺而喊到天崩地裂,亦都會有小朋友越想控制自己越喊得大聲嘅情況,作為一個普通路人,唔知頭唔知路,唔會做厚多士,都唔會諗人唔識教

大宅

欣賞你夠堅定立場。
我也有相同經歷,個厚多士仲要一邊同人地講電話、一邊單單打打。

發仔狂就自己生啦!正一八婆。

大宅

回覆樓主

呢D人好乞人憎,我都遇過,答佢「多謝你好意,呢個係我小朋友,我有責任教育佢,請你唔好騷擾我同佢」
阿嬸邊走邊話「咁巴閉,我湊大三個,塞錢入你袋都唔識要。」好在佢肯走。

伯爵府

我終於見到有同道中人,我兩個小朋友由細到大都唔會响街度扭計,我會教佢地响街唔可以咁做,又可能我同老公都夠惡,兩個都唔敢亂黎

首頁

尾頁

跳至