在職全職

跳至
[在職媽媽] 返細公司

首頁

尾頁

男爵府

starrymama 發表於 18-1-3 17:34
我係係大公司做到真係覺得人士上好累, 而且做了10幾年嘢, 已經見識到唔想再見識. 想做返個普通同低調的打工 ...

而家呢份你自己搵定agent 介紹架?

珍珠宮

畀面勳章

Handsomewoman 發表於 18-1-3 20:17

而家呢份你自己搵定agent 介紹架?
Agency

水晶宮

回覆樓主:

我的公司有五丁友

男爵府

starrymama 發表於 18-1-3 20:38
Agency

恭喜你!

男爵府

starrymama 發表於 18-1-3 17:16
我以前做的公司雖不全是甲級寫字樓, 但都是上市或成幢係自己的, 我都唔知全港或全球有幾多個同事.

而+呢間 ...

加10% 對我公司嚟講真係天荒夜談...啱啱老闆同我講咗加幾多人工..... 係 $200..... 真心想講,你唔加我仲覺得冇咁侮辱..

珍珠宮

畀面勳章

sts8000 發表於 18-1-4 22:57
加10% 對我公司嚟講真係天荒夜談...啱啱老闆同我講咗加幾多人工..... 係 $200..... 真心想講,你唔加我仲 ...
我做大公司時只加 2 - 3%. 同事話佢4年加埋先有$1000。Over 10% 又吾係升職我真係第ㄧ次

男爵府

回覆樓主:

我之前工作公司大多是中型公司。20幾至30人。來這公司做。香港得幾條友。初初黎都幾悶。無人陪食lunch.和同事即只有我上司長時間在係寫字樓。她是工作狂。工作時不談話。現在做左1幾年慣左羅。自己ws搵朋友傾羅。見每年都有人工加。又無事非。都會繼續做落去。樓主老細加2百人工。你公司生意好差?

男爵府

CorrineNg 發表於 18-1-8 15:25
我之前工作公司大多是中型公司。20幾至30人。來這公司做。香港得幾條友。初初黎都幾悶。無人陪食lunch.和同 ...

公司賺好多錢,但老闆話加薪有機制。話我performance 只係平平,只會係加中間個range (即2-3%),佢亦話因為我年中先入公司,再cut 一半.... 講到尾就係孤寒。

男爵府

sts8000 發表於 18-1-8 19:10
公司賺好多錢,但老闆話加薪有機制。話我performance 只係平平,只會係加中間個range (即2-3%),佢亦話因 ...

甘你老細都幾cheap.細公司通常都加得多少少。人少做多d麻。

大宅

回覆樓主

其實點知道間公司係細公司。好想揾細公司做,無咁多人事問題

男爵府

hahalen 發表於 18-1-12 10:33
其實點知道間公司係細公司。好想揾細公司做,無咁多人事問題

search 下公司有冇名,睇下佢地址喺邊

男爵府

sts8000 發表於 17-12-12 13:01
回覆 leungsyhk 的帖子

我好唔慣細公司o既模式. 以前o係大公司係薯仔, 一般情況都係跟指示做... 上面話咩 ...

比我係你一定再搵工,最怕就係呢d老細,冇budget又要做到自己好似大公司咁。

大宅

我都係做細公司, 老闆日日都唔係度, 自由到爆

公爵府

我一路都做開大公司,試過轉細公司,真係好唔習慣,因為人數一眼睇晒,所以老闆會好留意每位員工,而且細公司無制度,哩樣係我最唔慣,感覺比較求其,最慘係是非勁多,公司細,想避事非都無地方避,所以最後轉左工了~

大宅

回覆 starrymama 的帖子

你公司仲请唔请人啊~

珍珠宮

畀面勳章

回覆 catpan 的帖子

對上一次請人是8年前

複式洋房

大細公司都做過, 大公司分工仔細、福利好, 如果上司覺得你OK, 會在budget內盡比你 (因為都係公司錢)。

細公司一腳踢, admin, HR, IT, sec乜都係你, 乜都係自己諗辦法, 重點係公司錢=老闆口袋裡的錢, 超緊張, 比多一蚊都要計住。

所以最終都係入番大公司。

大宅

sts8000 發表於 17-12-11 18:57
有冇jm返細公司? 好想知大家嘅心態同返工嘅態度... 我以前做大公司,公司喺甲級寫字樓有幾層... 之後轉咗職 ...

點解同我早幾日開個post咁似
唉。。。我就返新工了,我都擔心唔慣,但為左個女頂硬上!
新工福利幾乎零。。。。唯一係喺屋企附近同唔再需要輪班

侯爵府

回覆 sts8000 的帖子

做工姐, 夠鐘咪走人囉, 唔出聲無乜所謂,好過事事非非果D丫

大宅

sts8000 發表於 17-12-11 18:57
有冇jm返細公司? 好想知大家嘅心態同返工嘅態度... 我以前做大公司,公司喺甲級寫字樓有幾層... 之後轉咗職 ...

細公司一腳踢,但同事傾唔傾計就唔關公司大細事,呢啲係公司文化。我以前做細公司,同事相處好融洽,個個有講有笑。
細公司你預左分工唔清晰,邊個同事做唔掂,就第二個同事做,你今日唔駛做嘅工作,唔代表聽日唔駛做。

首頁

尾頁

跳至