自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

其實 $500 應該合理些,話曬阻人做生意~

物歸原主,到底值多少報酬?近日有的士司機在社交群組「的士司機資訊網 Taxi」發貼,指有乘客在車上遺下手提電話,他好心送還後,卻只收到40元「茶錢」,直言「以後執到銀包電話一定據為己有。」

該的士司機表示,日前有醉漢遺下一部手提電話,電話套內還有八達通及數張信用卡。其後機主家人來電,雙方遂相約在失主家附近交收。

失主家人向司機道謝,並指會表揚司機,惟司機直言︰「我特登生意唔做,攞番個電話比(畀)你,茶錢都有啩!」該司機其後疑不滿失主家人僅付了40元,坦言︰「多謝呢個客人,令到我以後執到銀包電話,據為己有一定唔會有罪咎感!」

貼文惹起不少網民爭論,有網民認為失主「太小家」︰「又電話又卡又八達通,畀500蚊都驚唔夠啦」、「人哋搵錢都放低生意拎番畀你」。又有網民指,司機應不求回報︰「嗰句多謝仲唔夠咩」、「路不拾遺係應該㗎,做好心邊有做到咁計較回報?」

如果你係失主,你又會唔會畀「車馬費」呢?

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171211/bkn-20171211131956166-1211_00822_001.html

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁我覺得執到野比番人係正路做法,唔應該諗住有回報,佢既然唔想失一日生意,佢可以叫人就佢放工或開工前,係佢覺得方便既地方交收返~

wcpcelia    發表於 17-12-19 16:09
HoneyBee30    發表於 17-12-12 03:28

子爵府

回覆樓主:

個司機應該直接交去附近差館。

侯爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 17-12-11 21:54

我曾經試過執到電話機主打返來,因佢住得好遠,我建議話不如我放警署,但機主想親自來攞返,話警署攞返麻煩。

最後佢當日就即過返來,我比返部機佢,佢諗住封利是比我但我唔要。

我覺得個的士司機如果係阻到做生意就直接放警署,執到人嘢唔應該望有回報

仲要最後衰多口講話下次執到野據為己有都唔會內疚呢一句係最黑人憎,根本佢係想要錢而唔係好心送返去比人

tammy2008    發表於 17-12-12 18:13

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

有d媽媽唔見手機 我見fb都有寫1000薄酬
但40真係...

ivory0915    發表於 17-12-12 09:34

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

當然幫人應該唔望有回覆,但係繁忙的香港,大家都要搵食,而且除左個電話還有卡之類,比40元真係無咩誠意,點都至少200元啦,否則買過部機都唔止,還要報失卡之類都好煩呀!下次應該講好價錢,否則拿去警署免大家晒時間。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一開波就心術不正,同據為己有有何分別?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

回覆樓主:

如果係諗住做好心就唔好望得到回報,如果一心諗住要錢,不如自己拎部機去放,咁仲直接了當

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

講真40真係少左啲, 始終人地要揾時間交收, 而且真係執左可以唔比返你

男爵府

回覆樓主

嫌阻你搵食咪拎去差館,跌野個人自願比利是係另一回事,唔滿意嫌少要求比多啲,究竟而家係乜野世界呀........

寶石宮

2023年兔年勳章

事主無出現 醒吓啦 仲醉緊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

其實等同買貨交收大家傾好喺xx 地鐵站一樣。如果我係的士司機,會老實講依家唔經佢果邊,若果佢即刻要講明現在位置,過去收佢的士錢o 唔ok, 若唔ok 咪再夾吓邊個位方便大家囉。

路不拾遺係應該,但始終人地開緊工,自己跌野又urgent 要,就算自己飛的出去攞都一樣要比的士錢啦。但的士司機事後咁講都唔啱。

大宅

佢又係,比40不如唔好比
個司機可能仲無咁嬲

wcpcelia    發表於 17-12-19 16:10

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

十幾年前有的士司機幫我執過,我比500佢。但比幾多,都係當時人出心,假設真係窮到燶比唔出咁點呢?

公爵府

回覆 大力大力 的帖子

揾得番咁重要嘅電話,又要人攞返嚟,我最少都會俾$500。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

最少來回錶錢啦或者叫失主去搵司機。
唔見野自己都有責任。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

四十蚊太少,一係唔好俾,如果我係個司機豪埋俾佢算了,當做咗件好事

大宅

回覆樓主:

禁個司機又真係工都唔開,親自送反比人
其實佢衰d拎去賣左個手機,都唔止500百蚊啦
要拎平衡點好難,只可以話個失主唔多識do

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

我試過執到電話,但我唔會送到嗰個人手上,我要求佢自己來拎,我叫工人拎落樓比佢,佢亦好客氣比左盒草餅叫工人送比我。如果的士大佬唔開工特登車比佢,真係要花油錢同少做支旗,比$40又真係太唔識做。

大宅

回覆樓主:

我都試過系屋企執到上黎整野嘅師父銀包,後來打比佢公司佢上黎拎返,師父仲比左$500我,但我冇要

wcpcelia    發表於 17-12-19 16:11
tammy2008    發表於 17-12-12 18:15
tammy2008    發表於 17-12-12 18:15

首頁
12345...8

尾頁

跳至