自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實約番交更地方等
或者司機去時照開錶去
去到幾多計幾多

瑪瑙宮

大廚勳章

jyjy1684825 發表於 17-12-12 08:26
E個世界乜人都有...就講翻E個司機, 点解佢會話以後執倒都唔再拎翻俾人?因為在佢心中認為有一定報酬, 点 ...

點講都好啦。。。見錢開眼又好乜都好。。。我唔會企係道德高地度批判人。。。最緊要成功攞返自己啲嘢。。

如果我係唔見咗手機嘅事主。。係可以搵得返部手機最重要係裏面嘅資料。。我自己一定會比唔幾百蚊。。如果好似事件入邊嗰家人港幣40我不如淨係講句多謝好過啦。。

正如,個司機叫你出嚟攞你都心急啦搭過的士都可能唔見咗100或者$200。。。又要嘥時間佢而家送到你樓下,係咪真係唔值得比?現實社會就係咁,你要有個理想嘅世界唔係唔可以。。。或者有囉。。

司機係咪做好心唔緊要最緊要各得其所。。你又攞返個電話個司機又開心 有甜頭。。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果我係司機, 不望報酬, 但我會約佢係我屋企樓下, 就我時間。

公爵府

yaumuimui 發表於 17-12-12 07:33
係囉,估唔到仲有咁多人撐的士司機做得啱,真係咩世界

唔係撑的士做得啱,係個失主太錯!的哥都要搵食,無理由要個的哥倒則時間、車租、油錢掛?!自己粗心大意唔見嘢,要人家倒貼嚟送返比自己,學樓上話,下次執到嘢掉落海算!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

seaheart88 發表於 17-12-12 08:33

點講都好啦。。。見錢開眼又好乜都好。。。我唔會企係 ...

同意!而家啲智能電話裡面有咁多重要野,之前呢度有JM搭公交留低部電話,話裡面有佢小朋友啲相無back up,希望有人執到比番佢,報酬6千

話個司機貪心乜都好,人哋用工作時間嚟比番你,最少都按來回咪錶計,呢個好合理,如果覺得部電話係重要,咪比多少少,大家開心

一部iPhone X都一皮野啦!比幾舊水唔駛買過部,有人送上門,何樂而不為!

侯爵府

seaheart88 發表於 17-12-12 08:33

點講都好啦。。。見錢開眼又好乜都好。。。我唔會企係 ...

其實俾$40果個都唔識人情世故, 点都要問下司機從那裏过來,比翻合理嘅的士費呀!

我只是覺得的士司機最後果幾句啫.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

我老公係的士司機,佢嘅做法係聯絡機主,睇吓機主想係邊度交收,舉例:機主要係大埔交收,咁我老公就會問佢趕唔趕?如果趕就睇吓自己係邊,就由起點起錶計車資,到達機主交收地點就停錶,當接一支order,好果機主唔趕,咁我老公會咁啱去到佢附近先通知佢起錶,咁車資會平好多不過通常啲失主都好識做,會俾多一百幾十我老公仲會唔該前唔該後
唔係話貪心,車資一定要計,司機都要揾食㗎

goat    發表於 17-12-12 17:02
我要記得幸福......

瑪瑙宮

大廚勳章

stkyo 發表於 17-12-12 08:41
同意!而家啲智能電話裡面有咁多重要野,之前呢度有JM搭公交留低部電話,話裡面有佢小朋友啲相無back up, ...

好多人係企喺自己嘅烏托邦世界。。。世界是美好的。。我們要無私的互相幫助。。為別人做任何事情也不可以要求回報。。

冇錯教育真係咁樣教。。。但現實人性一點事實真係阻住咗人哋做生意。。而我自己又真係漏咗部電話(又有人話係的士佬襯個客醉左偷咗電話去老屈錢。。如果係直接賣咗個電話利益大啲啦)。。自己嘅電話現在平平哋點都要兩三千蚊甚至乎六7000。。仲有入邊啲電話同相好多資料。。。有人話執得返俾我,$500我已經好開心。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

jyjy1684825 發表於 17-12-12 08:43
其實俾$40果個都唔識人情世故, 点都要問下司機從那裏过來,比翻合理嘅的士費呀!

我只是覺得的士司機最後 ...

司機呢次真係蝕埋車錢時間㗎。。。嬲得制不如掉落垃圾桶好過。。。既沒有貪心自己袋落袋但亦費事處理當垃圾掉。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

seaheart88 發表於 17-12-12 08:48
司機呢次真係蝕埋車錢時間㗎。。。嬲得制不如掉落垃圾桶好過。。。既沒有貪心自己袋落袋但亦費事處理當垃 ...

如果出發点係做好心嘅係唔會嬲到話要丟落垃圾筒. 一笑置之. 係討論區道当笑話咁傾咪算囉.

公爵府

2018復活節勳章

siuba 發表於 17-12-12 07:33
我上次一落車就發覺漏咗電話响的士,佢街尾車返上街頭俾我,全程5公鐘,我俾咗100咋。
...

我都係,好彩乘客執到,我問司機可唔可以兜番去頭先我落車位置,好彩佢個客去得近,我問佢比番100車費佢,諗住佢唔肯我就自己截車去搵個乘客

子爵府

回覆樓主:

$40 真係比唔出手, 司機專登車番比佢, 甘俾番個程車錢再加多少少都好合理。呢個係人情世故。
個失主再買過部電話都起碼一萬啦,

子爵府

浩霆豬豬 發表於 17-12-12 08:47
我老公係的士司機,佢嘅做法係聯絡機主,睇吓機主想係邊度交收,舉例:機主要係大埔交收,咁我老公就會問佢 ...

呢個做法好合理,而且是真心想物歸原主幫人的表現。

男爵府

lingfu 發表於 17-12-12 07:49
一路講好心唔應該求回報
又唔見你班人講受人恩惠要報答人?
要人就你拎埋去你度

男爵府

seaheart88 發表於 17-12-12 07:59
哇。。。。咁講嘢以後仲有人做好心執返俾人?

個客自己醉左,留低錢包或者手機竟然講到係司機襯過客飲醉 ...

所以依家漏低電話銀包嗰d多數揾唔返,d司機話經過觀塘碼頭咪順便送多一程lo。咪多得呢挺人lo,做好心仲要當賊辦。

男爵府

jyjy1684825 發表於 17-12-12 08:08
有錢才做的不叫好心, 係别有用心.
我上次漏咗銀包都係去警局攞翻, 感恩.

我幾驚你係差館投訴可能係個賊偷左之後良心發現送去差館,執嗰個大檸樂lo...

侯爵府

淘寶 發表於 17-12-11 22:54
我曾經試過執到電話機主打返來,因佢住得好遠,我建議話不如我放警署,但機主想親自來攞返,話警署攞返麻 ...
我都係咁諗, 放警署都可以架... 我都同意, 唔會內疚..呢句太衰格啦...

侯爵府

回覆樓主:

咁貪心 鬼唔望的士司機自己跌銀包 比貪心過佢的人拾左

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

seaheart88 發表於 17-12-12 08:47
好多人係企喺自己嘅烏托邦世界。。。世界是美好的。。我們要無私的互相幫助。。為別人做任何事情也不可以 ...
錯啦 . . . . . . 佢地係要求別人為自己做任何事情也不可以要求回報呀, 講到尾, 自己著數要 cap 到盡, 同理心? 對司機的同理心呢 ?!
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

侯爵府

千千萬萬 發表於 17-12-12 09:41
我幾驚你係差館投訴可能係個賊偷左之後良心發現送去差館,執嗰個大檸樂lo...
...

我都執过銀包(無錢, 有身份証), 俾警察落簿. 有話做好人做到底, 唔觉麻煩. 亦唔会諗人地係咪当我係賊. 不過有人話可以入郵筒, 唔知係咪得.

不過在大陸就唔敢做好心啦.

首頁
34567...8

尾頁

跳至