自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

newcook 發表於 17-12-11 23:03
一開波就心術不正,同據為己有有何分別?

Exactly!

伯爵府

想生BB熱投

應該講好價錢先
如果的哥渣車去你樓下
得$40真係油$都蝕埋波
最少300啦, 我覺得

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 17-12-11 23:07
講真40真係少左啲, 始終人地要揾時間交收, 而且真係執左可以唔比返你
...

如果人地專登揸架車黎,40真係太少,至少2百,我會比5百。

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

魚兒小寶貝 發表於 17-12-11 23:16
其實等同買貨交收大家傾好喺xx 地鐵站一樣。如果我係的士司機,會老實講依家唔經佢果邊,若果佢即刻要講明 ...

你講晒我想講嘅嘢

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如我都會比番$500,$40蚊真係太少。
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

一來一回,的士租一更都係成本,油錢都要啦。俾$40真係做唔出
識人生左d純種狗仔,俾街坊領養。打晒針戒晒奶,街坊封$100利是!俾人唱足十年

呢d叫人情世故呀

伯爵府

我估司機執到電話想攞酬勞, 如當面要求我會比$200-300, $40有點似...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

比4草野真係好核突。難為佢比得出!有時唔使劃公仔劃出腸呀~比4草野果位應該主修社會大學先。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

如果做好事要計較人哋有幾多實際報酬,咁你唔係做緊好事,你係當自己返緊工

大宅

回覆樓主

果40蚊,我情願唔要

珍珠宮

回覆樓主:

如果我是司機, 一心諗住幫人的就唔會想太多, 拾金不昧的那開心感。 但是如果我是那個乘客就唔會比40蚊咁唔好聽, 比就比50, 最多200蚊以表示謝意。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

專車送回 照計車費,茶錢就物主出心。
唔想浪費時間 就自己時間地點約物主取回。

路不拾遺 本來係好事,但如果慢慢變成要求茶錢嘅就........ !

伯爵府

kit2004 發表於 17-12-11 23:56
比4草野真係好核突。難為佢比得出!有時唔使劃公仔劃出腸呀~比4草野果位應該主修社會大學先。
...

同意。最少都100,好似好睇啲。但有啲人真係做得出,勁cheap

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

有d人就係咁唔識人情世故

我妹係上海執到個lv 男裝長銀包

妹夫一返到屋企就搵下裡面有庶嘢可以聯絡到失主

裡面有勁多單,十幾張信用咭,三千人仔,個銀包都值6000人仔,估計d單都重要

最後失主聽電話時仲on 居居,隔左幾個鐘仲未知自己跌左銀包,以為我妹夫係騙子

最後速遞黎收返,對方話會請我妹夫食飯答謝

唔理佢會唔會咁做,但至少講嘢會令你感覺今次做好人都無乜唔好feeling

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

魚兒小寶貝 發表於 17-12-11 23:16
其實等同買貨交收大家傾好喺xx 地鐵站一樣。如果我係的士司機,會老實講依家唔經佢果邊,若果佢即刻要講明 ...

係囉

唔見d咁重要既人

搭的士飛出去拎返都會,仲要坐返回程車

而家人地送返比你

最少一定比返500蚊茶錢人

珍珠宮

大力大力 發表於 17-12-11 21:54
其實 $500 應該合理些,話曬阻人做生意~

個的士司機其實存心諗住有他自己滿意的酬金,才親自歸還電話比物主⋯⋯呢個心態,我個人認為真係不值得欣賞。

水晶宮

回覆樓主:

最少比三佰元啦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

40 真係比唔出 手
總有離別的時候

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

隔離香討有個咁嘅留言

首頁
12345...8

尾頁

跳至