自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位family trip 有個2歲半小朋友想自由行,會選擇去邊?我想帶小朋友去泰國,但比婆婆話又熱又危險

複式洋房

台灣,日本?

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

新加坡、台灣

大宅

回覆樓主:

兩歲時帶b去新加坡、沖繩

伯爵府

日本, 台灣

伯爵府

回覆樓主

2.5歲去好多地方都Ok啦

我覺得如果想乾淨d可以考慮Singapore。我覺得泰國如果你地係resort入面其實都Ok唔會唔乾淨。我帶過2.5歲仔去曼谷,其實d shopping center好大好靚,交通我叫uber,帶仔去動物園safari好開心。

另外沖繩自駕我覺得真係幾好,一來日本唔擔心唔夠乾淨唔太擔心治安,二來個水族館都好靚,超長滑梯又好好玩,我仔2歲時我同距去好開心。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

台灣或星架坡

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得日本最baby friendly

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

新加坡 or 日本
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

開心吸收勳章

我試過帶剛滿1歲O既bb 去首爾

大宅

回覆樓主

Singapore, kid friendly and clean!

6w6d: 0.9cm
11w2d: 4.5cm
16w: 9cm

寶石宮

2023年兔年勳章

smilysophie 發表於 17-12-12 09:50
請問各位family trip 有個2歲半小朋友想自由行,會選擇去邊?我想帶小朋友去泰國,但比婆婆話又熱又危險:sw ...

可考慮台灣 沖繩 近暖啱小朋友玩

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

台灣同日本比較岩幼童去玩,不過就最好唔好夏天去,驚打風~

侯爵府

好媽媽勳章

我女當年又係2歲第一次飛,我地揀咗台灣,因為飛台灣只係1個鐘,等佢適應吓,而且台灣天氣同香港差唔多,我覺得好d

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

泰國都ok呀, 搵間靚酒店hea幾日, 唔好走黎走去咁辛苦....

禁止訪問

珍珠宮

smilysophie 發表於 17-12-12 09:50
請問各位family trip 有個2歲半小朋友想自由行,會選擇去邊?我想帶小朋友去泰國,但比婆婆話又熱又危險:sw ...

去我熟悉嘅地方,當地語言溝通無問題,醫療水平與香港類近。

子爵府

首選沖繩,暖d, 大部分商場有bb車借(商場廁所大到可以推埋bb車入去),地方又大,戶外設施又岩小朋友。食野較接近中菜。
其次台北

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我第一次帶小朋友搭飛機係揀高雄 機程短 試咗先 我怕小朋友唔適應要扭落機

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大部份先進地方都ok啦.

新加坡幾好, 只係熱, 同埋小心登革熱. 日本都好.

唔嫌遠咪澳洲, 英國都得.

首頁

尾頁

跳至