自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

近2年 覺得同c6相處唔到
佢脾氣愈來愈差 郁下發脾氣鬧我鬧2個女
我嘗試過去就佢 容忍佢
但卻演變成別人眼中既我好怕佢 成日比佢鬧都唔出聲
時間耐左 我好似有個隔音功能咁 佢發顛我更加唔會出聲 唔會理佢 完全聽唔到咁 我亦開始盟生離婚念頭 但離婚又覺得2個女變了單親好似好慘咁
所以一直又冇左件事 諗住頂到就頂啦
直至尋晚 佢唔沖涼就上床訓 我同個女沖好哂準備訓
佢就特登痴埋黎 我叫佢訓開d 又未沖涼 我又要氹個女訓 唔好嘈住個女訓 之後係咁整我 終於整痛左我
我咪鬧佢好整痛我 之後佢就就講哂粗口咁發脾氣
仲打左我幾巴 之後嘈左幾句 個女開始驚 我就唔理佢 佢打左我幾巴 我冇法接受 我決定要同佢離婚
咁多年黎 零家用 只比2女返既返學支出 仲要話點解2個女既全部要佢比 我唔駛比 佢住係我屋企 個個月我比家用我媽 我媽幫我湊女 包食包日用品 佢$1家用都冇比過我或者我媽
曾經試過叫佢個個月比$2000家用我 佢唔肯
佢話只會係益左我多d錢洗或者益左我媽
我自己有返工 根本唔需要佢養我
2個女都唔太跟佢 大女痴婆婆 細女痴我
而佢只會成日搞到2個女發哂脾氣係度喊
種種原因 我完全覺得有冇lee個人既存在都冇所謂
但因為佢住係我屋企 我應該點開口同佢講離婚 叫佢搬走?
可能寫得有點亂 希望大家睇得明

伯爵府

張妹媽 發表於 17-12-12 11:33
我嘗試過去就佢 容忍佢

直接講,佢唔肯就單方面申請

伯爵府

回覆樓主:

動手打你已經係原因,這點不能忍

yumui61    發表於 17-12-12 20:08
kwankwan717    發表於 17-12-12 16:31
APIGMA    發表於 17-12-12 15:54
babymama07    發表於 17-12-12 12:00

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

佢阿媽個屋企仲有床位比佢嗎?

直接同佢講離婚,叫佢搬返去

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

直接開口,比個限期佢要佢搬走,佢已經痴飲痴食痴住,仲要郁手打你,唔好諗咩小朋友單親好慘,小朋友係啲咁嘅理境下成長仲衰過單親!

facialchung    發表於 17-12-12 18:29
piklam1    發表於 17-12-12 15:32

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

直接開口
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

LedTV 發表於 17-12-12 11:38
佢阿媽個屋企仲有床位比佢嗎?

直接同佢講離婚,叫佢搬返去

呢d人仲駛幫佢諗,話之佢瞓街啦!
打老婆應該報警添呀!
直接同佢講離婚 掉晒佢d野落個紅白藍叫佢走!

寶石宮

2023年兔年勳章

我嘗試過去就佢 容忍佢

君子動口不動手 手口並用

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

格已經衰仲要打女人, 比D女睇到都唔好, 直接叫離婚, 佢求你都唔好SO佢, 因格衰冇得改, 只會一次又一次傷害你母女.....

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

出手打人仲要諗?立即趕佢走啦,唔走就報警囉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我嘗試過去就佢 容忍佢

首先你情緒要好夠穩定。你開口,自己都要好夠冷靜,唔可以激動。因為佢應該未必接受到你提出離婚。如果佢火,你又激動或喊,大家就可能會講左好多傷害大家的說話,咁就不是一個好的溝通。最好是佢唔明而問點解你要離婚,你可以一步步冷靜地解釋比佢聽,點解你有呢個決定?點解呢個決定對你、對佢、對小朋友都有好處?請佢自己也唸一唸。

但首先,你現在就要撫心自問,你愛唔愛佢?自己是否要行呢一步?還是仲有機會可以比佢改?
無論點,你都可以先「試」提出離婚,如果佢珍惜你,你冷靜認真咁提出並解釋,佢知你係認真,佢可能真係會改,咁你可以唸下,會唔會比機會佢呢?係咪都仲可以試下呢?係有人可以重修舊好的。
或者無論佢改唔改都好,你都下定決心離婚。呢個決定權絕對係你手。

伯爵府

回覆樓主

變單親好過對住呢d 老豆
兩個女幾大呀?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我接受唔到我老公打我,癡架

水晶宮

回覆樓主:

打老婆的人,我不敬恭維

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

咁既男人,一早應該趕佢走

男爵府

回覆樓主

郁手打你已經唔會忍,仲要當住個女面前,你可以單方面申請,當然要小心處理,怕佢發癲傷害到你地

翡翠宮

回覆樓主:

問問社工意見。小心發生意外在家講。

伯爵府

直接講, 佢脾氣越來越差, 對你和囡囡都唔好, 對屋企又無貢獻, 所以你決定要離婚, 你媽亦唔歡迎佢留係屋企, 所以要佢儘快搬走,如有需要你可以陪佢去揾地方住(錢當然佢出)。

你態度要強硬一點(但唔係要惡), 令佢知道你好認真。
人好多時脾氣越發越大, 因你一直遷就, 佢慣咗就會覺得你遷就是正常, 唔會覺得自己過份。

希望你地分開之後,佢會反省自己。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Lorican 發表於 17-12-12 11:43
呢d人仲駛幫佢諗,話之佢瞓街啦!
打老婆應該報警添呀!
直接同佢講離婚 掉晒佢d野落個紅白藍叫佢走!

佢無地方訓
怕佢發窮惡

比人養左咁多年
咁多年住食都唔駛比錢

叫佢搬出去可能仲癲

珍珠宮

畀面勳章

打人不能容忍, 係細路面前打更加.

冇經濟需要即時bye bye

首頁
12345...11

尾頁

跳至