婆媳關係

跳至
DEL  

首頁

尾頁

男爵府

奶茶走甜 發表於 17-12-12 14:18
我老公都無計 要返工但佢份工都有好多時間可以係屋企 而且有我接更(我放工佢返工)務求屋企有人佢放假又無 ...

以前拍拖你老公都係放工就回家?

別墅

koalachan2002 發表於 17-12-12 14:29
以前拍拖你老公都係放工就回家?

都係呀 如果我地唔出街 佢都係係屋企加上佢呀媽個病又話嚴重 我老公成日當佢末期咁
咪要住一齊 其實分分鐘勁長命

男爵府

奶茶走甜 發表於 17-12-12 14:50
都係呀 如果我地唔出街 佢都係係屋企加上佢呀媽個病又話嚴重 我老公成日當佢末期咁
咪要住一齊 其實分分 ...

咁無得講,老公自己揀,拍拖你已經知呢個情況你都嫁,睇下有咩方法可以舒緩一下

別墅

koalachan2002 發表於 17-12-12 14:52

咁無得講,老公自己揀,拍拖你已經知呢個情況你都嫁 ...
我明白 佢係我揀 佢有幾唔好 我接受 我自己揀 但真係接受唔到佢呀媽 真係好大壓力 你唔開心 又唔可以對訓係你身邊個個講 同佢關係差左好多 因為大家都知道呢樣野唔岩咀形 我唔會係佢面前講半句 講黎都無用
佢都唔明白我點解唔開心 因為婚後佢可以繼續同佢媽住又保持原來生活模式 又慳貪租 對於佢 百利而無一害
但佢忽略左我感受
我搵唔到人傾 知道上黎都係新抱平時呻怨鬱多 所以先上黎發洩
Thank you

大宅

樓主會否考慮同老公講話每個星期要返外家住1-2 天當休息下, 再咁落去我覺得樓主會鬱到病...
雖則話做完家務可以瞓覺, 但家裡有個病人都會瞓得唔係咁好... 即等於冇瞓過又要到明天返工. 呢D 可以講係模型壓力

珍珠宮

奶茶走甜 發表於 17-12-12 11:35
又係我要上黎呻 每一日都係折磨 好辛苦
但又唔可能搬出去住 (我知道唔搬就要忍忍忍 但好想傾訴)但 ...

其實.....呢D野係應該結婚之前諗同埋商量定點解決,如果發現個男人同你無法妥協,就唔應該結婚。當初你點解會答應你先生婚後同住同照顧佢媽媽?諗一諗當時的心情。

男爵府

奶茶走甜 發表於 17-12-12 15:07
我明白 佢係我揀 佢有幾唔好 我接受 我自己揀 但真係接受唔到佢呀媽 真係好大壓力 你唔開心 又唔可以對訓係 ...

不如同老公商量家務先分擔,逐樣野黎,家務分擔左,再慢慢傾佢媽媽既問題,媽媽個方面佢唔讓步咪改返娘家住兩日當透氣

別墅

mrschocolate 發表於 17-12-12 15:12
其實.....呢D野係應該結婚之前諗同埋商量定點解決,如果發現個男人同你無法妥協,就唔應該結婚。當初你點 ...
我就係無諗太長遠 現在都知道錯了本身以為可以租樓至少幾年 咁我黑心吧 到時她都可能不在
但無諗過無啦啦有間屋 加快左一齊住

我實在太短視

別墅

koalachan2002 發表於 17-12-12 15:17
不如同老公商量家務先分擔,逐樣野黎,家務分擔左,再慢慢傾佢媽媽既問題,媽媽個方面佢唔讓步咪改返娘家 ...
佢唔會幫手做的 租樓兩個人時都係咁而家都唔會啦 除左佢呀媽叫佢幫手個d 我都叫到無氣
一陣叫佢又黑面
我其實一放假都出街同返呀媽到
只係平時放工真係好攰 唔想返去又對住佢 都想抖下 好痛苦

男爵府

奶茶走甜 發表於 17-12-12 15:20
佢唔會幫手做的 租樓兩個人時都係咁而家都唔會啦 除左佢呀媽叫佢幫手個d 我都叫到無氣
一陣叫佢又黑面
我 ...

其實我係感覺到你身處係咩苦況,但呢個真係死局,不如放工搵d興趣班或運動做下,舒壓一下

別墅

koalachan2002 發表於 17-12-12 15:24
其實我係感覺到你身處係咩苦況,但呢個真係死局,不如放工搵d興趣班或運動做下,舒壓一下
...
我知道根本無法解決 要是搵到方法 或是佢夠愛我都一早搬左出黎
我唔知仲可以捱幾耐 真係好有衝動租套房算 但咁樣就唔會再同佢行落去

大宅

回覆樓主:

依種情況又係好無奈,如果同你老公分開住又得唔得?

別墅

homei888 發表於 17-12-12 15:39
依種情況又係好無奈,如果同你老公分開住又得唔得?
我同佢講一齊出去租樓 租金一人一半每人5k左右預 佢都唔肯
我話佢可以係佢媽到過夜我唔介意 佢想過黎先過
佢一野就ban左我 佢超自私根本
佢要做孝子做媽寶 就唔會理我感受 我成日覺得自己似工人多過老婆

大宅

樓主老公似係娶個老婆返嚟唔使錢服侍佢亞媽多D囉, 又唔比老婆呻, 又要黑面,
又要老婆做咁多嘢。樓主真係諗下呢個男人可唔可以繼續行落去, 女人唔係有好多青春可以浪費。

別墅

Phoebeliu323 發表於 17-12-12 15:50
樓主老公似係娶個老婆返嚟唔使錢服侍佢亞媽多D囉, 又唔比老婆呻, 又要黑面,
又要老婆做咁多嘢。樓主真係諗 ...
呢個都係我而家成日諗既問題

大宅

奶茶走甜 發表於 17-12-12 15:45
我同佢講一齊出去租樓 租金一人一半每人5k左右預 佢都唔肯
我話佢可以係佢媽到過夜我唔介意 佢想過黎先過
...

我怕你遲早頂唔住,一係多d返娘家瞓。

子爵府

樓主如果你未到40歲會唔會考慮同你先生分開放生自己。以前一路有睇開你D POST, 覺得你自己一個生活會仲開心。每次睇你每既POST我都覺得你好絕望好痛苦, 你不如趁青春快D離開呢個煉獄。

別墅

homei888 發表於 17-12-12 16:07
我怕你遲早頂唔住,一係多d返娘家瞓。
其實我已經唔係好頂到 好困擾我每日都 自己又好唔開心一方面我知道如果捱過去 個女人88 我唔係黑心 而真的沒有法子 就一切都好了
但我真的不知呢日幾時來臨 分分鐘我都無咁長命 好辛苦

別墅

莫失莫忘 發表於 17-12-12 16:19
樓主如果你未到40歲會唔會考慮同你先生分開放生自己。以前一路有睇開你D POST, 覺得你自己一個生活會仲開心 ...
對於呢樣野我真無無哂希望 怪自己蠢嫁比佢我內心好掙扎每日都 我好想個女人離去 就解決了

伯爵府

奶茶走甜 發表於 17-12-12 16:36
對於呢樣野我真無無哂希望 怪自己蠢嫁比佢我內心好掙扎每日都 我好想個女人離去 就解決了

...

唔好意思,我想講個事實俾你聽。

唔係你奶奶有問題係你老公有問題,就算你奶奶死左,只會浮現其他問題出黎,因為問題核心係你老公。

一個可以付託終身既男人,最起碼係要‘愛惜自己’。唔係話距想照顧距媽咪唔啱,而係點解距要推呢個責任俾你,點解唔係距去服伺自己阿媽?你表明你唔開心但距漠視你既感受,SORRY,原因只有一個,因為距唔愛你,注意,唔係唔夠愛你,係唔愛你。你係距眼中係負責幫距做免費工人。我最怕你堅持到你奶奶死左,然後同呢個男人生bb之後先發現距只係愛距自己。

首頁

尾頁

跳至