自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

每個國家都有動物檢疫守則...要提前申請...有某D國家仲要到步隔離....你要去歐洲都睇怕唔止一個國家...可能你要去幾處申請

寶石宮

2023年兔年勳章

happybabe2017 發表於 17-12-12 16:49
C6 plan緊下年成家一齊去歐洲旅行,起碼去一個月,但我好擔心去咁長時間狗仔會有咩事,又無親戚朋友可以照 ...

要預時間 特别係去幾個國家有排攪

大宅

回覆樓主:

聽過朋友狗狗坐完飛機有事,搵間好d寵物酒店,比狗狗游下水,系花園同其他狗狗跑下仲好啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

朋友試過搵agent包機遊日本(一班狗友包機,坐客位唔係困貨倉)
樓上都講左,每個國家有檢疫制度,日本應該較容易,歐洲咁多國有排攪

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有d 離地....應該直接問官方。

始終係歐盟,有機會係第一個到盟國家檢疫左就得,你要問清楚。 歐洲既話你搭飛機唔知會唔會俾動物過,我見d 歐洲人自駕遊 / 流浪會帶埋隻狗一齊去,我拎住扎花搭歐洲內陸機係冇問題。你唔止要問唔同政府機構,仲要問埋交通工具公司。

另多要注意歐洲國家唔係個個都係歐盟成員國,有d 只係神根國家。

簡單d 搵好d 既寵物酒店,或者搵家人放棄唔去旅行會貼地d。

珊瑚宮

畀面勳章

bosch 發表於 17-12-12 18:32
有d 離地....應該直接問官方。

始終係歐盟,有機會係第一個到盟國家檢疫左就得,你要問清楚。 歐洲既話你 ...

同意。

據我所知,暫時係法國對待寵物比較寬鬆,其餘國家都幾嚴謹。

再者要毛孩坐長途飛機,佢哋會幾辛苦。而佢哋又唔會 enjoy 到個 trip. 倒不如搵間好啲嘅狗酒店或托管。

男爵府

happybabe2017 發表於 17-12-12 16:49
C6 plan緊下年成家一齊去歐洲旅行,起碼去一個月,但我好擔心去咁長時間狗仔會有咩事,又無親戚朋友可以照 ...

之前係芬蘭轉機,見好多乘客係有帶小型狗同行,唔係寄艙的。我諗你要搭歐洲航空公司嘅機係有機會可以帶小型狗上客艙,但CX一定唔得。

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我估你去歐盟國家就應該搞掂入境果個國家就ok,當然,問清楚官方機構會好啲。你可以考慮下法航,我之前搭法航由中國飛西班牙,好多時都見到主人帶狗隻一齊坐(唔使坐貨機咁慘),不過只限唔太大隻既狗。

子爵府

Viutv黎緊好似有個節目係講帶狗狗去旅行既野

侯爵府

帶動物去旅行的風險高過去狗酒店
狗好似係要寄艙

花時間搵間好的狗酒店
又或者搵下有冇朋友可以幫忙

子爵府

maikita 發表於 17-12-13 17:35
我估你去歐盟國家就應該搞掂入境果個國家就ok,當然,問清楚官方機構會好啲。你可以考慮下法航,我之前搭法 ...

一齊坐客艙?同主人一齊坐咁就好喇
要寄艙真係唔recommend,過程太長太多不明因素,新聞都有狗搭飛機寄艙「被嚇死」或其他原因死左

大宅

回覆樓主:

重有好多野要諗:
酒店比唔比一齊入住
餐廳
參觀嘅地方
萬一毛鞋病,易唔易搵獸醫

象牙宮

回覆樓主:

天氣,酒店,交通,好多問題架喎!

大宅

Hahamc 發表於 17-12-13 18:15
一齊坐客艙?同主人一齊坐咁就好喇
要寄艙真係唔recommend,過程太長太多不明因素,新聞都有狗搭飛機寄艙 ...

係呀,坐客艙,坐主人大脾或地下。我有一程就係坐响狗狗後面,佢好乖,好靜,如果唔係突然突左個頭去窗口,我都唔知佢坐我前面。
其實除左飛機,歐洲要搵接受埋寵物入住既酒店唔係咁難,尤其係法國呢啲咁愛狗既國家,同埋行街,好多時見到狗都跟埋入舖頭,至於食飯,就可能麻煩啲,要坐餐廳既室外位置,總括嚟講,我覺得帶埋狗去歐洲旅行並非唔可行,只係要事先做多啲功課。

子爵府

回覆樓主

樓主可以上fb search <Chantilly小腳板暢遊大世界>
個主人有帶過佢隻狗去歐洲同日本
佢個隻係poodle我見佢同主人同坐客艙
你可以參考佢或者inbox問下佢
同埋我記得呢個主人既朋友有出過寵物書講帶狗仔去旅行要咩手續
你可以去書局搵下

大宅

手續其實唔煩 , 你有興趣既話可以遲d 睇下viu tv套飛不甩家毛
入面既主角都係帶狗仔去德國法國玩
套劇會由準備講到回程 , 可以學到好多嘢

男爵府

回覆樓主

我之前買過本書叫孖寶走過浮華大地,帶兩隻poodle 去歐洲,都有講埋手續果d,幾詳細,可以睇下

男爵府

我睇過新聞,台灣有人帶隻狗仔去旅行,成功去到當地,最後因為台灣出發前冇做到啲唔知乜嘢,唔可以帶返隻狗仔返台灣,最後隻狗仔被迫移民外國好似話唔知搵咗個朋友收養

首頁

尾頁

跳至