自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

do-re-me 發表於 17-12-13 14:26
可以keep幾耐?

加入抗菌劑可keep三個月,但我每次只做一個月的份量。

大宅

babyeagle 發表於 17-12-13 10:50
有什麼例子?

我係DIY shop 買的佢有隻玫瑰cream即叫即做的。我pm你

子爵府

回覆樓主

凡係cream最基本已經有乳化劑,吾係點樣可以將油變成cream

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

唔香都唔代表無/少化學劑,佢只係無香味。
用得就唔諗咁多,有長期效用就算。

水晶宮

化學成分唔一定差,天然嘢唔一定好/無害/防敏感,不過好多人都唔明呢點。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

就算唔搽野,每日食野都大把防腐劑,又唔大量咁食用

純天然唔一定好,用開岩自己就ok

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

minniemouse131 發表於 17-12-13 11:28
越香越唔好

侯爵府

回覆樓主:

我用天然油 平又好用 唔鍾意用化學野 防曬無計

複式洋房

Mnopq1 發表於 17-12-13 18:48
我係DIY shop 買的佢有隻玫瑰cream即叫即做的。我pm你

可以pm我嗎

男爵府

cbeyond 發表於 17-12-13 11:13
防腐劑, 香料必備, 平, 貴護膚品都有。

市售護膚品一定有落防腐劑,但香料就未必會加

大宅

回覆樓主

我盡量揀植物天然嘅品牌用,效果都好好,但我皮膚本身冇大問題,係要保濕夠。
我用過&用緊嘅牌子:Aesop, jurlique, trilogy, antipodes ,主要哩幾隻輪流用。
洗臉要洗得乾淨我先唔會出粒粒,咁就冇辦法,會用fancl make up remover + philosophy / 日本藥妝店品牌。

水晶宮

rainbowworld 發表於 17-12-12 23:02
有冇JM會仔細研究過?

我會好仔細研究,熟讀哂d成份,uncertain就逐隻check。因為我係敏感肌又濕疹底,用錯野好大鑊

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有化學物質, 只要無過敏反應就得啦!!

珊瑚宮

Mnopq1 發表於 17-12-13 18:48

買DIY不如自己整, cream材料極簡單, 植物油, 純水/花水, 抗菌劑, 要玫瑰cream咪加玫瑰精油。
買得幾次DIY cream, 已經夠自己整幾十次cream了。

珊瑚宮

EuniceMaMa 發表於 17-12-13 19:01
凡係cream最基本已經有乳化劑,吾係點樣可以將油變成cream

咁, 肯俾貴d價錢, 乳化劑一樣有天然的。

大宅

小檸檬 發表於 17-12-14 03:17
可以pm我嗎

Pm u.

子爵府

cbeyond 發表於 17-12-14 10:01
買DIY不如自己整, cream材料極簡單, 植物油, 純水/花水, 抗菌劑, 要玫瑰cream咪加玫瑰精油。
買得幾次DIY ...

要去邊度買材料?點整?
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

首頁

尾頁

跳至